yaşayan-duvar nedir

Yaşayan duvar nedir? Özellikleri nelerdir?

Son güncelleme:

Yaşayan duvar nedir? Özellikleri nelerdir? İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki yaşayan duvar hakkında merak edilen soruların yanıtlarını anlattı.

YAŞAYAN DUVAR NEDİR?

Günümüzde yeşil duvar, dikey bahçe, yaşayan duvar gibi çeşitli isimlerle anılan özel bir keçe içerisinde bitki için yaşam ortamının sağlanması ile duvarlarımızın beton görüntüsünün adeta doğadan bir parça haline gelmesinin sağlanmasıdır. Bu sistemde bitkinin su ve besin maddesi ihtiyaçları otomatik sistemler ile sağlanarak, sağlıklı bir gelişim sunulması amaçlanır.

Dünya Sağlık Örgütü, şehir merkezlerinde solunum yolu hastalıklarını önlemek ve iyi bir yaşam kalitesini sürdürmek için kişi başına düşen yeşil alanın en az 9 metrekare yeşil olmasını önermektedir. Bu yüzden şehir içinde yeşil alanlar yaygın olarak kullanılmakta.

Betona boğulmuş yeterli yeşil alanı olmana şehirlerde yeşil alanları artırmak için;

  • Dere yatakları, cadde ve sokaklar yeşil koridorlara dönüştürülür (dere yatakları beton içine hapsedilmez).
  • Yağmur bahçeleri yapılır.
  • Okulların ve camilerin bahçeleri yeşillendirilir.
  • Tüm açık otoparklar ağaçlandırılır ve su geçiren beton haline dönüştürülür.
  • Trafik ve insan yoğun bölgelerde dikey bahçeler yapılır.
  • İnsan trafiğinin yoğun olduğu penceresiz duvarlara sanat eseri dikey bahçeler yapılır.
  • Otobüs duraklarının, tren istasyonlarının ve binaların çatıları yeşil alanlara dönüştürülür. 
Quai Branly Müzesi-Paris – Fotoğraf: Pinterest

Yaşayan duvarlar ya da diğer adıyla dikey bahçeler, bina duvarlarını kaplayan birer dekoratif malzeme olmanın çok ötesinde, soğuk bir avluya, kasvetli gri bir caddeye ya da kötü tasarlanmış bir yapıya yeşilliklerle adeta can veriyor. Yaşayan duvar uygulamasının mucidi Patrick Blanc, binaların iç-dış yüzünde, dikey bahçeler yetiştiriyor. “Yeşil adam” lakaplı Blanc, Malezya’daki yağmur ormanlarında yaptığı araştırmalarda 8 bin bitki türünden 2 bin 500’ünün topraksız ve az ışıklı ortamda, ağaçlarla kayaların üzerinde, yalnızca nemden beslenerek yetiştiğini tespit etmiş. Çalışmalarını 1982’den bu yana Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CNRS) sürdüren Patrick “Yaşayan Duvarlar” adını verdiği uygulamayı ilk kez 1994’te Chaumont Bahçe Festivali’nde görücüye çıkarmış.

Ortaya çıkan, herhangi bir peyzaj düzenlemesi değil, daha çok “eko sanatsal” bir uygulama. Dikey bahçe uygulamasında toprağa ihtiyaç yok. Bitkiler bulundukları ortamın iklim koşullarına göre seçilip kullanılıyor. Eğer bu uygulama bir iç mekanda olacaksa suni bir aydınlatmaya ihtiyaç var. Sulama ve gübreleme otomatik bir sistemle yapılıyor. Mekanı görsel olarak yeşillendirmenin dışında, doğal ses ve ısı yalıtımı ve havayı temizleme özellikleri de bulunuyor. Kışın binayı soğuktan korurken, yazın da doğal serinlik sağlıyor ve böylelikle enerji tüketimini azaltıyor. Dikey bahçelerin “yenilenebilir” bitki ile donatılmasında ise yine topraksız sistem bahçe ilkeleri kullanılıyor. Hidrofonik sistem adı verilen bu sistemde bitkiler, çözünmüş besinler içeren suda yetiştiriliyor.

Öncesi sonrası fotoğraflarla mükemmel balkon değişimleri

Dikey bahçe nedir? Özellikleri, faydaları ve çeşitleri