Ustalarından yeni yıla yakışır sofra ve menüler

0

Yılbaşı akşamı, evinizde sevdikleriniz için unutulmayacak bir sofra hazırlamak istiyorsanız gelin işin ustalarının menülerine ve masa düzenine dair verdikleri ipuçlarına göz atalım.

Jale Balcı/Restoran sahibi ve yazar
Kış salatası
Malzemeler: 2 dilim balkabağı, 2 tane pancar, bebek ıspanak (istenilen miktarda), 2 yemek kaşığı dolusu buğday, ceviz, 1 kahve fincanı zeytinyağı, istenilen miktarda limon suyu, 1 tutam şeker, 1tutam tuz, 1 çay kaşığı hardal.
Yapılışı: Balkabağını 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile fırınlayın. Pancarları haşlayın. Buğdayı haşlayın. 1 çay kaşığı hardal, 1 kahve fincanı zeytinyağ, limon suyu, toz şeker ve tuzu karıştırıp sos elde edin. Pancarı, kabağı minik minik doğrayın ıspanakla ve buğdayla karıştırın. Sosu üzerine gezdirin ve son olarak cevizle süsleyin.

• Kestane çorbası
• Peynir tabağı
• Muhammara, humus crostini kıtırları ile
• Zeytinyağlı yer elması
• Balkabağı ve buğday salatası
• Kestaneli, üzümlü pirinç pilavı
• Milföye sarılı bonfile
• Çikolata tabağında kestane püresi

Manuel Evan Sotomayor/Renaissance Istanbul Bosphorus Hotel Şef
Patatesli pırasa çorbası (6 kişilik)
Malzemeler: 2 adet patates, 5 adet pırasa, 1 kereviz, 1 kuru soğan, 2 diş sarımsak, 500 ml süt, tuz, ceviz yağı, muskat, tereyağı.
Yapılışı: İnce doğranmış soğan ve sarımsağı yağda kavurun. Soğanlar ölmeye başlayınca küp doğranmış patates, kereviz ve pırasaları ekleyin. Sebzeler yumuşamaya başlayınca üzerlerini geçene kadar su ilave edin ve kaynamaya bırakın. Daha sonra robot yardımıyla püre olana kadar malzemeleri çekin. Tuz, muskat, ceviz yağı, süt ekleyip bir taşım kaynatın.

• Mozzarella caprese, fasulye pilaki
• Izgara ahtapot salatası
• Patatesli pırasa çorbası
• Ev yapımı makarna
• Zeytinyağı ile haşlanmış levrek
• Kavrulmuş bebek patates ve taze otlar ile sotelenmiş mevsim sebzeleri
• Çikolata ve ahududu mousse
• Limon beze tart

Gamze Bursa/Yemek stilisti ve yazar
Zencefilli ve rezeneli somon (8-10 kişilik)
Malzemeler: 1 bütün fileto somon balığı (2.800-3.000 g), 3 çorba kaşığı taze zencefil ince rendelenmiş, 3-4 diş sarımsak ezilmiş, 1 iri kök rezene ince doğranmış, 3/4 su bardağı soya sosu, çekilmiş karabiber, yağlı kağıt.
Yapılışı:
Fırını 200 derecede ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin ama ucunu kesmeyin. Somonu üzerine yerleştirin. Kılçıklarını kontrol edin, varsa cımbızla çıkarabilirsiniz. Zencefil ve sarımsağı balığın üzerine sürün. Rezeneyi elinizle sıkarak hafifçe ezin. Balığın üzerine serpin. Soya sosunu üzerine gezdirin, biraz karabiber serpin. Yağlı kağıdı balığın üzerine gelecek şekilde kapatın ve kesin. Kağıdın kenarlarını kıvırıp kürdanla sabitleyin. 15-16 dakika pişirin.

• Havuçlu dip
• Pancar soslu avokadolu kısır
• Zencefilli rezeneli somon
• Fırında patates
• Kestaneli cheesecake~
Yılbaşı sofrasını hazırlarken pratik fikirlerden yararlanarak keyifli ve yaratıcı bir sofraya imza atabilirsiniz.

Hale Kayalar/İç Mimar
Dağ yemişli pannacotta
Malzemeler: 150 ml krema, 150 ml süt, 10 gr toz jelatin, 50 gr toz şeker, 1/2 adet vanilya çubuğu, süslemek için frambuaz, böğürtlen ya da yaban mersini.
Yapılışı: Krema, süt ve şekeri bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Jelatini ilave edip soğumaya bırakın. Ilınınca ufak bardakların içine karışımı dökün. Soğuduktan sonra orman meyveleri ile süsleyin.

• Fırınlanmış kereviz çorbası kuru domates, pesto sos ve kavrulmuş fıstık ile.
• Taze fesleğen ve ricotto ile doldurulmuş kabak domates
• Kestaneli iç pilavlı hindi
• Dağ yemişli pannacotta

Yağız İzgül/Yemek Girişimcisi
Dolgulu tavuk (6 kişilik)
Malzemeler: 1 adet iri tavuk, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 adet limonun suyu, 1 tutam pul biber, 1 tutam kekik, 1 tutam biberiye, 1 su bardağı baldo pirinç, 1 avuç kuş üzümü, 1 dilim ciğer, 1 tutam yenibahar, 1 yemek kaşığı tereyağı, tuz, biber.
Yapılışı:
1 kasenin içinde zeytinyağı, limon suyu ve baharatları karıştırın. Tavuğun içini ve dışını bu karışım ile sıvayın. Bir tencerede iç pilavı hazırlayın. Bunun için pirinci güzelce yıkayıp süzdükten sonra tereyağı ile kavurun. 1,5 su bardağı su ekleyin. 3 dakika harlı ateşte pişirdikten sonra altını iyice kısın. Tuz, biber, kuş üzümü ve yenibaharı ekleyin. Ciğerleri küçük parçalar halinde doğrayıp ekleyin. Suyunu çektiğinde tavuğu doldurmak için altını kapatın. Her tarafını baharat ve zeytinyağı ile sıvadığınız tavuğu bu pilav ile doldurun. Kürdan veya yağlı ip ile tavuğu kapatın. Bir fırın poşetine kalan zeytinyağı karışımını doldurun. Tavuğu bu poşete alın, poşeti kapatıp fırın tepsisine koyun. 180 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dakika nar gibi oluncaya kadar pişirin. Dilerseniz yanında patates ile servis edebilirsiniz.

• Balkabağı çorbası
• Mantarlı rulo sormalar
• Brokoli graten
• Dolgulu tavuk

HAZIRLAYAN GÜNSELİ BÜYÜKSAĞİŞ FOTOĞRAFLAR İBRAHİM ÖZBUNAR

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.