tudor-stili

Tudor nedir? Tudor stili ev dekorasyonunun şifreleri

Son güncelleme:

Tudor nedir? Tudor stili ev dekorasyonunda hangi özellikler öne çıkıyor? İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki anlattı.

Romantik filmlerin hayranıysanız, en sevdiğiniz romandan çıkmış gibi görünen çocuk masalları ve mimarisi, Tudor stili evler muhtemelen bu anıların özeti. İsmini İngiliz kraliyet ailesinden alan Tudor, Avrupa Orta Çağ mimarisini andıran bir mimari akım. Beşik çatı tipi ve çatının evin ön cephesine bakan kısmında bulunan eğimli kirişleri ile meşhur olan Tudor mimarisine sahip evler uzun, ince pencerelere sahip.

Tudor nedir

Son zamanlarda Türkiye’de yeni yapılan evlerde fazlaca görmeye başladığımız Tudor tarzı evler Amerika ve İngiltere’de çok meşhur ve çok sevilen bir tarz ve dekorasyon. Türkiye’de çoğalması ile birlikte insanlar hali hazırda oturdukları evleri bu tarzda inşa etmedikleri için üzülüyor ve en azından iç dekorasyonlarını bu tarza benzetmeye çalışıyorlar. Bu çalışmalarda dolayısıyla çok fazla Tudor tarzı ev dekorasyonu nasıl olmalıdır sorusunu ortaya çıkarıyor.

Tudor tarzı ev dekorasyonu, Tudor tarzı iç ve dış dekorasyonlar nasıl olmalı örnekleri neler biraz bunlardan bahsedelim.

TUDOR NEDİR?

Adı İngiliz kraliyet ailelerinden gelen Tudor, Avrupa Orta Çağ dönemi mimarisini anımsatan bir mimari tarzdır. Beşik çatı tipi ve çatının evin ön cephesindeki kısımda bulunan hafif eğimli kirişleri ile meşhur olan Tudor mimarisinden esinlenilmiş evler uzun ve ince pencereler sahiptir. Amerika’da genellikle çok yağış alan Kuzeybatı Doğu ve Ortabatı yakasında bulunan şehirlerde Tudor tarzına ve stiline sahip evler görmek mümkün.

TUDOR TARZI EV DEKORASYONU

Tudor nedir
Pinterest

Tudor tarzı dekorasyonlara masalsı bir görünüm veren bazı özellikleri vardır. Bu özellikler;

  • Bina dikdörtgen bir yapıda, iki yada üç katlı olmalıdır. 19. yüzyılın sonlarında bazı değişikliklere uğrayan tudor tarzı evler bu dönemden sonra kare formda da inşa edilmeye başlamıştır. 4 katlı örnekleri de mevcuttur fakat en çok tercih edilen iki ve üç katlı olan yapı tarzıdır.
  • Binaların asimetrik bir cephe görünümü vardır. Bazı örneklerde bu asimetrik görünüm çatılarda da olabiliyor.
  • Çatıların üstünde uzun taş bacalar bulunur.
  • Dış cephesi tuğla, taş ve ahşapla örülüdür. Bu nedenle bu tarzda yapılan evler koyu renkli bir görünüme sahip olurlar. İlk kat tuğlayla, üst katlar taş ile örülüdür.
  • Camların çerçeveleri ise ahşap ile çevrilidir.
  • Tudor tarzı mimari yapılarda giriş kapıları ve pencereler ilk dikkat çeken yerlerdir.
  • Dış kapıların üstü kar, yağmur gibi doğal etmenlerden etkilenmemesi için kemerli bir yapıdadır. Keza kapılar kemer büyüklüğü, gösterişi ve süslemeleri ile dikkat çekerler.
  • Yazacağımız detaylar bittiğine göre artık örneklere geçebiliriz.

Eski ve kötü görünümdeki banyoların mükemmel değişimleri