Bahçe

Sürekli gördüğümüz ama tanımadığımız 6 bitki

Bahçemizde yetişen veya sokakta yürürken yanından geçtiğimiz bu 6 bitkiyi ne kadar tanıyorsunuz?

LAUREL

Yaprağını dökmeyen tek Prunus olma özelliği ile önemlidir. Karadeniz ormanlarında bolca görülür. Parlak yeşil yaprakları ile süs bitkisi olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Laz kirazı olarak da bilinir. 10-15 cm boylanabilir. Tam güneş ya da hafif gölge yerler ve iyi süzülebilen nemli ve derin topraklar ideal ortamları oluşturur.

Laurel

PHOTINIA

Alev çalısı olarak da bilinir. Genelde 2-4 m uzunluğunda ve genişliğinde küçük çalı türüdür. Yapraklar parlak yeşil renkte, kalın, kenarları düzdür. Dinlenme döneminden sonra ilkbaharda verdiği yeni sürgünler alev kırmızısı renktedir. Çiçek rengi beyaz olup Nisan-Mayıs ayları arasında çiçeklenir. Güneş alan bir yere dikilirse düzenli sulanmak ister.

Phoninia

JUNIPER

Kışın yapraklarını dökmeyen daimi yeşil ağaçlardan. Yaprakları küçük pulsu veya iğne şeklinde olup 1-2 cm uzunluğundadır. Ardıç yemişi diye anılan kozalakları dişi ağaçlar üzerinde bulunur. Sıcak iklimlerde ve korunmuş alanlarda ağaç gibi büyümesine karşılık, soğuk bölgelerde çalı manzarasındadır.

Juniper

BOXWOOD

Şimşir, şimşirgiller familyasının Buxus cinsinden çalılara verilen ad. Genel olarak çalı nadiren ağaççık formunda herdem yeşil bitkilerdir. Sürgünleri dört köşelidir. Yaprakları derimsi, tam kenarlı ve tüysüzdür. Gölgeye dayanıklı, yavaş büyüyen nemli besin maddelerince zengin toprakları tercih eder. Nadir de olsa ağaç formunda olabilir ve kuşüzümüne benzer meyveler verir.

Boxwood

HOLLY

Nemli deniz ve dağ iklimlerinden hoşlanan bu tür, ülkemizde Marmara kıyılarında doğal olarak yetişir. Yaprakları deri gibi sert ve dikenlidir. Peyzaj çalışmalarında parlak kırmızı meyveleri dikkat çekicidir, ancak zehirlidir. 10-15 metreye kadar boylanma yapar fakat çok yavaş büyür. Tuzlu toprakta yetişebilir.

Holly

EUONYMUS

Yeşil taflan olarak bilinen bu bitki herdem yeşil bir çalı türüdür. 1.5-2 metre boylanabilir. Sarmaşık ve ağaç formunda olan türleri de bulunur. Güneşli ve hafif yarı gölge yerleri tercih eder. Orta derecede su ister. Hafif alkali, kil, kum, asidik tınlı topraklarda yetişebilir.

Euonymus
Evim Dergisi

Güncel yazılar

Mum çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl olmalı? İşte 10 püf nokta

Mum çiçeği bakımı ve çoğaltılması ile ilgili püf notaları bir araya getirdik. İşte mum çiçeği…

1 saat önce

Antrenizin güzel kokması için yapmanız gereken 7 şey

Güzel kokulu bir antreye giden yol birkaç temizlik tüyosundan ve güzel kokulardan geçer. Yaratıcı olmaya…

3 saat önce

Tatile çıkarken bulaşık makinesinin kapağını açık bırakmak doğru mu?

Uzun bir tatile çıkarken bulaşık makinesinin kapağını açık mı kapalı mı bırakmalı? Uzmanlar yanıtladı...

3 saat önce

Paslanmaz çelik neden paslanır? Numaraların bir anlamı var

Paslanmaz çelik neden paslanır? Paslanmaz çeliğin üzerindeki numaraların anlamını biliyor musunuz? İşte detaylar...

5 saat önce

Monokrom renklerin dekorasyonda kullanımı

Monokrom nedir? Monokrom renkler dekorasyonda nasıl kullanılır? Püf noktaları nelerdir? Monokrom renkler sadece siyah ve…

8 saat önce

Zeytin ağaçları arasında 150 m2’lik taş evdeyiz

Çanakkale Assos'ta bir zeytin bahçesinin içinde, arazinin şartlarına uygun şekilde inşa edilmiş modern taş ev,…

9 saat önce