Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bakımı püf noktalar

Son güncelleme:

Sukulent bitkisi son yıllarda evlerde sıklıkla tercih edilen bitkilerden biri. Bakımı oldukça kolay olan sukulentler, birbirinden ilginç şekilleriyle ilgi odağı oldu. Peki sukulent nedir? Bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılmalıdır?

SUKULENT NEDİR?

Sukulent kaktüs ailesine ait bitkilerdir. Son yıllarda hemen hemen herkesin evde bakımını yapmaya başladığı sukulentin tüm püf noktalarını Naz Irmak Saf (Bitkili Evim) aracılığıyla sizlere sunuyoruz.

SUKULENT NEDİR?

SUKULENT NASIL BAKILIR? BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Sukulent ailesine ait tüm türlerin bakımı aynı şekilde yapılır. Bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta saksı seçimidir. Mutlaka hava delikleri olan saksılar tercih edilmesi gerekir.

Eğer hava deliği olmayan bir saksı kullanacaksanız çakıl taşlarıyla tabanında iyi bir drenaj sağlamalısınız. Eğer drenajı iyi sağlayamazsanız bitki kısa sürede çürür ve ölür.

SUKULENT HANGİ HAVALARI SEVER?

Sukulent bakımını eğer akdeniz ve ege bölgesinde sıcak havaya sahip bölgelerde yapacaksanız yaz-kış balkonda bakabilirsiniz. Fakat soğuk iklimli şehirlerde yaşıyorsanız yazın balkonda kışın evin içerisinde bakım sağlamanız gerekiyor. Sürekli evde bakım yapacaksanız havadar ve aydınlık bir ortam tercih etmelisiniz.

SUKULENT NASIL SULANIR? YAPRAKLARINA DİKKAT

Kışın sulaması daha seyrek yazın ise toprak nemi kontrol edilerek ve yapraklarına su değdirmeden sulama yapmanız gerekir.

Toprak olarak suyu tutma özelliği olmayan toprak tercih etmelisiniz.

Sukulent

SUKULENTLER NASIL ÇOĞALTILIR?

Sukulenti çoğaltmak için üç yöntem vardır. Yapraktan, tohumdan ya da kök ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir.

Her tür yapraktan çoğaltılmaz. Yapraktan çoğaltılan türlerde en diri olan tercih edilir. Sağa sola hareketlerle nazikçe yaprak kopartılır. Koparılan uç toprakla hafifçe kapatılır. Ya da direk toprak üstüne bırakılır. Havadar bir ortamda toprak nemi sağlanarak tomurcuklanmaya bırakılır.

SUKULENTLERİMİN YAPRAKLARI NEDEN KURUYOR?

Soru: Merhaba. Son yıllarda çok popüler olan sukkulentlerden kendime bir teraryum yaptım. Cam kavanozun içinde 5 adet farklı türde sukkulent var. Ancak bazılarının yaprakları kurumaya başladı. Acaba bir yerde hata mı
yaptım? Teşekkürler… Sevcan Kor / Antalya

Cevap: Kurumaların sebepleri farklı olabilir; aşırı sıcaklık, aşırı sulama ya da havasız kalma gibi… Bu üç faktörü de dengede tutmanız gerekir. Teraryum yaparken toprağın altında drenajın iyi sağlanması gerekir, bunu da unutmayın.

Sukulent yaprakları neden kurur

YAZ MEVSİMİ SONUNDA SUKULENT SULAMA ARALIĞINIZ DEĞİŞECEK

Kaktüs ve sukkulentlerin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri sulama. Sıcağı sevseler de bu güzel bitkiler de eylül ayında yaz yorgunu. Akşam nemi onlara yeter. Sulama işlemini ay sonuna (eylül ayı) değin kademeli olarak azaltın. Ekimde tamamen dinlenmeye çekilmeleri gerekecek.

SUKULENTLER HAKKINDA MERAK EDİLEN SORULARIN YANITLARI

Teraryum, camda mini bahçeler derken sukkulent türleri son yıllarda iyiden iyiye hayatımıza girdi. Bakımının kolay olması, az su istemeleri ve dekoratif görüntüleri, onları gittikçe daha da popüler hale getirdi. Yazarımız Gülnar Önay da, yoğun istek üzerine sukkulentlerle ilgili en çok merak edilenleri kaleme aldı.

Sukulentler

Latincesini tam olarak dilimize çevirirsek ‘özsuyu taşıyan’ ya da ‘özsu ile dolu’ diyebiliriz sukkulentler için. Bu zengin türün su dolu dokuları süngersi yapıda hücrelerden oluşmuştur. Fizyolojilerini oluşturan bu yapılar, uzun kuraklık dönemlerinde yaşamalarını sağlar ve onlara bu kurak koşullara uyum gösterme becerisini verir. Sukkulentlerin büyük çoğunluğunda kendilerine özel yaprak ve gövde yapıları bulunur; öylesine ki kimilerinin gövdelerinde enine gelişmiş sayısız kabarcık, sıcak günlerde gövdeye görece bir gölge de sağlar.

En ilginci de diğer bitkilerin gün ışığında yaprakları aracılığıyla havadan aldıkları karbondioksit ve topraktan çektikleri suyla oluşturdukları ve adına fotosentez dediğimiz olay, sukkulentlerde tam tersine çalışır. Gözenekler gündüz kapanır ve terlemenin yavaşladığı gece açılır. Şimdi gelin, grafik yapıları, bakım kolaylığı, ve değişik renkleriyle bu zengin türün yetişme koşullarına göz atalım.

Doğada kendiliğinden yetişen ve başlarının çaresine bakan türlerin dışında olanların temel ihtiyaçları nelerdir, inceleyelim:

Sukulent çeşitleri

SOĞUK HAVALARA DAYANIKLI SUKULENTLER

  • Soğuk havalara dayanıklı ya da don tehlikesi taşıyan türler: Hangi sınıfa girerse girsin, bu bitkiler kışı korunaklı alanlarda (iç mekan) sürdürmek isterler. Ayrıca ne kadar dayanıklı olurlarsa olsunlar kızgın yaz güneşini sevmez, yarı gölge alanları tercih ederler. Güneşe dayanıklı türleri de yaprakların birden kavrulmaması için alıştıra alıştıra güneşe çıkarmak gerekir. Ilık havalarda bol yağmuru çok severler, bu sıcak yaz günleri için bir hazırlık dönemidir.
  • Sukulenti nerede ve nasıl korumalıyız? Eğer bir seranız ya da aydınlık kapalı bir mekanınız varsa, bu tür bitkiler için ideal bir koruma alanı sahibisiniz demektir. Eğer böyle bir alana sahip değilseniz, doğrudan güneş ışığı almayan, aydınlık iç mekanda da yetiştirebilirsiniz. Özellikle kışın, olabildiğince aydınlık ortam sağlamaya özen gösterin.
  • Sukulent sulama nasıl yapılmalı? Kış aylarında sulamayı azaltın. Özellikle de yer darlığından balkonlarda koruduğunuz sukkulentlerinizi donma tehlikesine karşı sulamayın.
  • Saksı değişikliği ve gübre ihtiyacı: Her iki yılda bir, kaktüslere uygun toprakla (İyi cins drenajlı bahçe toprağı, kum ya da çok ince çakıl) saksı değişimi yapabilirsiniz. Bu sırada kaktüslere uygun gübre verebilirsiniz. Dikkat! Çok sulama önerilmez; saksının toprak yüzeyi iyice kurumadan sulamayın.
Farklı sukulentler

SUKULENT ÇOĞALTIRKEN DİKKAT!

Sukulentleri nasıl çoğaltalım? Sukkulentler çoğaltma için çok uygun bitkilerdir, size bu konuda çok kolaylık sağlarlar. Ana gövde yanında beliren köklenmiş minik sürgünleri nisan ayında ve yaz sonunda dikkatlice çıkarın. Kuru kökleri temizledikten sonra istediği toprağa dikin. Eğer bitkinin kendisinden çelik alıyorsanız, kestiğiniz yerin kurumasını bekleyin (gölgede).

Sütleğen türleri bildiğiniz gibi zehirli bir süt akıtır, bunları kestikten sonra akan su altına tutun. Yara kuruyunca dikin ve suya boğmadan ara ara sulayın. Kökleninceye kadar gölgede tutmaya özen gösterin. Paketler halinde satılan tohumlardan da yararlanabilirsiniz, ancak bu oldukça dikkat ve özen ister. Bu türler için kök ayırması ya da çelik daha kolay bir çoğaltma yöntemidir.

Sukulent çoğaltırken dikkat edilmesi gerekenler

SUKULENT İÇİN HANGİ İKLİM UYGUNDUR?

Sukulent için hangi iklim en uygundur? Sukkulentler öylesine zengin türler barındırır ki, ılıman iklim kuşağı ya da bahçenin güneye bakan yönleri yetiştirme ve bakım için en uygun alanlardır. Ne var ki, yine de don tehlikesine karşı dikkatli olmak gerekir. Ben Bodrum’da güneye bakan bahçemde bile kış koruması uyguluyorum. Bitkinin alt kısmını çalı ya da bol kuru yapraklarla, gövdesini de eski hasır ya da keçe ile kapatıyor, boyları büyük olanların yeşil kısımlarını da hava alan yeşil filelerle sıkıca kaplıyorum. Don tehlikesinin geçtiği şubat sonu-martta açıyorum. Ani bastıran dolularda eğer yapabilirseniz bitkinizin üstünü hemen örtün. Çünkü iri dolu taneleri içi sıvı dolu narin yaprakları parçalar.

MİNİK SUKULENTLERLE BAKIMI KOLAY, DEĞİŞİK BİR SAKSI OLUŞTURMAK

Karışık sukulent saksısı

Geniş ve derin olmayan çanak şeklinde bir saksı ile değişik renk ve şekilde çok güzel bir yaz aranjmanı oluşturabilirsiniz. Bunun için öncelikle drenajı iyi sağlayın. İri kum ve drenajlı, yapışkan olmayan bahçe toprağı karışımını ya da hazır halde satılan kaktüs toprağını yayın.

Üzerine sedum, echeveria, minik sütleğen, hatta yine minik top kaktüslerle keyfinize uygun bir bitki kokteyli oluşturabilirsiniz. Bu bitkileri büyük bahçe marketlerinde ya da seralarda aynı isimlerde bulabilirsiniz.

KAKTÜS BAKIMINDA YAPILAN 5 BÜYÜK HATA

KAKTÜS VE SUKULENTLER İÇİN BİTKİ BESİNİ TARİFİ

Kaktüs ve sukulentlerinize özel olarak bitki besini hazırlayabilirsiniz. Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz bu besin takviyesi, kaktüslerinizin ve sukulentlerinizin bolca yavru vermesini ve sap ile gövde kalınlığının artmasını sağlayacaktır. Tarif için “Kaktüs ve sukulentler için evdeki malzemelerle bitki besini tarifi” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sedum nedir ve nasıl bakılır? Dekoratif aile sedumun özellikleri

Limon çamı nasıl budanır? Bakımı ve çoğaltması nasıl yapılır?

Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?