Sonbahar dokunuşu

Sarıdan turuncuya geçen binbir ton… Sonbaharın şifreleri gibidir. Bu tonlarda olan çiçekler bulunduğu ortamı renklendirir, hareketlendirir mevsimin kokusunu evinize getirir adeta… Bahçede, balkonda saksı çiçekleriyle geçen diğer mevsimlerin ardından “iç mekanda sonbaharda neler yapabiliriz?” sorusu aklınızdaysa, size sonbahar çiçeklerini vazo içinde kullanmanızı öneriyoruz. Hazır mısınız?

Hangi çiçek? İlk olarak kullanacağınız noktada nasıl bir görüntü istediğinize karar vermelisiniz. Ardından da vazonuzu seçmelisiniz. Doğal bir etki için seramik, şık bir görüntü için cam vazo tercih edebilirsiniz. İkinci aşamada ise çiçek seçimi geliyor. Boy, form ve renklerini dikkate almalısınız. Dikey yapraklı bir çiçekle top formlu ortanca gibi bir çiçeği beraber kullanmak istiyorsanız ikisi arasında yumuşak geçiş sağlayacak ara çiçek seçmelisiniz. Çiçekleri ister bahçeden toplayın isterseniz de çiçekçiden temin edin. Sonbahar temalı bir çiçek tasarımı için sarı ve turuncu renklerden yararlanabilirsiniz. Yeşil de bu tonları tamamlayıcı olacağı için ideal bir seçim olur. Bizim tasarımımızda ayçiçeği başrolü oynuyor. Turuncu çardak gülleri, Ergynium gibi dikenli farklı formdaki çiçekleri buluştururken yeşil yapraklı vintage görünümlü ortanca kullanmayı tercih ettik. Bitkilerin meyve dalları da yine sonbahar etkisini tamamlıyor. Masa üzerinde kullanacağınız çiçek tasarımını farklı boylarda vazolarla gruplandırabilirsiniz. Hatta işin içine biraz süs kabağı, buğday başağı gibi malzemeler de katarak güzel bir görüntüyü evinize taşıyabilirsiniz.

Bakım zamanı Hazırladığınız tasarımda kullandığınız kesme çiçekleri suya koymakla işiniz bitmiyor. Onların da uzun süre güzel ve bakımlı görünmeleri için yapılması gerekenler var, unutmayın. Kesme çiçeklerin solmasının en yaygın sebebi, sapların hava ile tıkanması ve su çekememesidir. Vazo içinde tasarımları iki yöntemle tasarlayabilirsiniz. Bunlardan ilki çiçek süngeri kullanmak bir diğeri de su içinde buket halinde yer vermek. Bitki süngeri kullanıyorsanız vazonun içine göre ayarlamalı ve çiçekleri saplamalısınız. Süngerin suyu zamanla tükenir düzenli su vermeli ve nemli kalmasını sağlamalısınız. İkinci yöntem olan direkt suya koyuyorsanız yapmanız gereken şeyleri unutmayın. Çiçeklerin saplarındaki yaprakları ayıklayın ve suyun altında yıkayın. Sapların ucundan, eğimli olarak 2.5 cm kesin ve hemen suya daldırın. İçine dörtte bir oranda ılık su koyun. Suyun içine de besin maddesi ekleyin. Su bulandıkça, bu işlemi tekrarlayın.

HAZIRLAYAN SELEN OKAN FOTOĞRAFLAR İBRAHİM ÖZBUNAR