Sıfır ve 2. el ev almanın farkı, avantajları ve dezavantajları

Son güncelleme:

Sıfır ve 2. el ev alırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Sıfır ev mi almalı yoksa 2. el mi? sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu tüm detayları anlattı.

İlginizi çekebilir: Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler ve adım adım yapılacak işlemler

SIFIR VE 2. EV ALMAK ARASINDAKİ FARKLAR

Sıfır ve 2. el ev almanın farkı
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu

Sıfır ve 2. el ev almak arasında farklar vardır. Sıfır ev ve ikici el konut alımlarında KDV farklılığı söz konusu. Sıfır konut alımlarında geliştirici firma tarafından %1, %8 veya %18 KDV tutarlı fatura kesimi yapılarak, bu faturaya istinaden KDV matrahı ve tapu harcı masrafı da ödeniyor. İkinci el konut alımlarında gerçek kişi satış yapacak ise sadece tapu harcı masrafları ödeniyor (%2 alıcı taraf, %2 satıcı taraf). Ancak firmaların sahip olduğu gayrimenkullerin 2. el satışlarında, sıfır satışlarda olduğu gibi fatura kesimi yapılıyor.

SIFIR DAİRE ALMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Sıfır daireler, birçok alıcının favorisi olarak gözlemleniyor. Anahtar teslim olarak da bilinen bu tip dairelerin tüm bakım ve onarımları tamamlanmış halde bulunuyor. Sıfır daire alırken geliştirici garantisi kapsamına alındığı için, konutta ortaya çıkacak herhangi bir bakım onarım masrafı garanti kapsamında ise geliştirici tarafından karşılanabiliyor. Ayrıca sıfır konut alımında en çok öne çıkan özellik olarak depreme dayanıklı konut üretimi, ilk oturum olacak olması ve modern yapı özellikleri sıralanıyor.

Dezavantajları olarak; toplam satın alım maliyeti içerisinde KDV tutarının ödenmesi, eğer konut projesi kapsamında alınmış ise konut içindeki ufak tefek eksikliklerin tamamlanmasının ek süre alması, teslimlerin belirtilen süre zarfında yapılmama ihtimali sayılabilir.

SIFIR EV ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Konut projesinden ev alıyor iseniz mutlaka net/brüt alansal dağılımları, odaların m2 alanları ve sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda oda sayısı ve oda alanlarının yeterli olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz. Çevre muhitlerde konut ortalama fiyatları ve yapılması muhtemel yatırım projelerinin (varsa; metro, ulaşım, altyapı hizmetleri vs.) öğrenilmesi yarar sağlayacaktır. 

Satın alma sözleşmesindeki maddelerin incelenmesi ve konut projesi teslimine daire süre uzatım maddelerinin irdelenmesi gerekiyor. Ayrıca proje içinde yer alıyor ise tahmini aidat bilgisinin edinilmesi yararlı olacaktır. Maketten alınacak konutlarda ise maket ve gerçek hayat karşılaştırmasının mutlak surette yapılması gerekir. 

2. EL EV ALMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

2. el konut alımında tapu harcı masrafı ödense de KDV ödemesi bulunmuyor. 2. el konutlarda konutu gezip görebilme şansınız olduğu için; dairenin alanı, oda sayısı, manzarası gibi özelikleri ihtiyaçlarınız doğrultusunda analiz edebilirsiniz. Ancak binanın eskiliğine bağlı olarak onarım ve tadilat ihtiyacı gerektirmesi de dezavantajları olarak sayılabilir.

2. EL EV ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

2. el konut alımında konutun kat mülkiyetli mi kat irtifaklı mı olduğu araştırılmalıdır. Ayrıca yasal evraklarının tam olması (iskan belgesi vs.), ana gayrimenkul veya site kapsamında kısıtlayıcı bir durumun olup olmadığı araştırılmalıdır. 15 yaşından daha eski bir konut alınıyor ise deprem yönetmeliği açısından araştırılması önerilmektedir.

Ev satarken dikkat edilmesi gerekenler ve adım adım yapılacak işlemler