Şifalı kış çorbaları

0

Hasta olup da yatağa düştüğümüzde ya da soğuktan içimiz titrediğinde ilk aklımıza gelen sıcacık bir kış çorbası. Bu sene vazgeçilmeziniz olmaya aday şifali tariflerimiz var.

Sütlü ıspanak çorbası
MALZEMELER: 1 demet ıspanak • 2 yemek kaşığı un • 1 soğan • Yarım çay bardağı zeytinyağı • 1.5 su bardağı süt • 4 su bardağı su • Tuz
YAPILIŞI: Yıkayıp süzdüğünüz ıspanakları ince doğrayın. Zeytinyağını tencereye alın. Küp doğranmış soğanları ilave ederek pembeleşinceye kadar kavurun. Ispanağı ekleyerek kavurmaya devam edin. Unu ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Süt, su ve tuzu ekleyip çırpın. Kaynayana kadar çırpıcı yardımıyla sık sık karıştırın. Kaynadıktan sonra ocağı kısın. Blenderle ezerek çorbayı pürüzsüz bir kıvama getirin. Sıcak servis yapın.
Sağlıklı bir küçük sürpriz
Mini
etiketler kullanarak ev yapımı çorbalarınızı arkadaşlarınıza hediye de edebilirsiniz!
Kavanoz ve etiket, Ikea.

Zerdeçallı tel şehriye çorbası
MALZEMELER: 1 büyük tavuk budu • 1.5 litre su • 1 çay bardağı tel şehriye • 2/3 su bardağı ince doğranmış renkli biber • 1 yumurta sarısı • 1 çay kaşığı un • Yarım limonun suyu • Maydanoz • 1 tatlı kaşığı zerdeçal • Tuz • Karabiber
YAPILIŞI: Tavuk budu ile suyu tencereye alıp orta ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tavuk etini tencereden alıp soğumaya bırakın. Tavuk suyunu kaynatıp tel şehriyeyi ve biberleri ekleyin. Tavuk etlerini küçük parçalara ayırıp tavuk suyuna ekleyin. Küçük bir kasede yumurta sarısı, un, limon suyu ve zerdeçalı iyice karıştırın. Karışımı yavaş yavaş kaynayan çorbaya ekleyin ve orta ateşte birkaç dakika daha kaynatın. Tuz, karabiber ile tatlandırıp üzerini maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Fincanda
Sadece çay ve kahve servisi değil, çorba servislerinde de fincanları kullanabilirsiniz.

Fincanlar, çiçekli emaye tabak, dantel kılıflı cam bardak, yeşil renkli vintage su bardağı, Kozalak Artifact. Seramik tabaklar, kahverengi fincan, Zen Seramik. Yapay çiçek aranjmanı, Koçtaş.

Baharatlı balka bağı çorbası
MALZEMELER: 1 kg doğranmış balkabağı • 2 soğan • 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu • 1 çay kaşığı köri • 1 çay kaşığı kişniş • 1 çay kaşığı zencefil • 1 çay kaşığı tarçın • 1 çay kaşığı tuz • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi • 2 yemek kaşığı tereyağ • 2 su bardağı su • 1.5 su bardağı tavuk suyu • Süslemek için 2-3 dal frenk soğanı
YAPILIŞI: Balkabağını yıkayıp tencereye alın. 2 bardak su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğanları ince kıyın, sarımsakları ezin. Tereyağını tencerede eritip soğan ve sarımsağı kavurun. Ocaktan alıp kabak, zencefil, tarçın, kişniş, hindistan cevizi ve köriyi ekleyip karıştırın. Blenderla püre haline getirin. Tavuk suyu ve tuz ilave edip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ocaktan alıp frenk soğanı ile süsleyip servis yapın.
Saralım ki üşümesinler!
Çorbalara kış kostümü giydirmek mi? Bizce harika bir fikir. Artan yünlü kumaş parçalarını çorba kupalarının etrafına sarabilirsiniz.

Kupalar, seramik kahverengi sürahi, Ikea. Galvaniz tepsi, Mudo Concept.

Borş çorbası
MALZEMELER: 3 lt et suyu (12 bardak) • 500 gr haşlanmış dana eti • 100 gr tereyağ veya margarin • 2 adet pancar • 1 küçük kereviz • 1 küçük havuç • 1/4 lahana • 2 orta boy soğan • 2 yemek kaşığı domates salçası veya 3 orta boy domates • 4-5 sap maydanoz • 1 adet defne yaprağı • 1 adet kırmızı biber • 3 diş sarımsak • 1 tatlı kaşığı seker • 1 yemek kaşığı sirke • 1 yemek kaşığı un • 1 yemek kaşığı tuz
YAPILIŞI: Pancarı kibrit biçiminde doğrayın. Kıyılmış sarımsak, şeker ve sirke koyarak renk vermesi için biraz bekletin. Soğanları 2 mm kalınlığında yarım ay seklinde, kereviz, kırmızı biber ve havucu da kibrit biçiminde doğrayın. Lahanayı kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haşlayın ve iri parçalara bölün. Büyük bir tencerede soğanla yağı hafifçe kavurun. Sonra havuç, kereviz, kırmızı biber ve pancarı koyup 2-3 dakika daha kavurun. Un ve salçayı veya rendelenmiş domatesi koyduktan sonra 1-2 dakika karıştırın. 3 lt et suyu, haşlanmış ve doğranmış dana eti, demet halinde bağlanmış maydanoz, defne yaprağı, doğranmış lahana ve tuzu ekleyip 30 dakika pişirin. Defne yaprağı ve maydanoz demetini içinden çıkartın. Çorbanın üzerine yoğurt veya ekşi krema koyarak servis edebilirsiniz.
Kavanozlar, Lav. Etiketler, Ikea.

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ FOTOĞRAFLAR BİLGE CAN GÜRER YAPIM ASİSTANI BİLGE CANDAN YILMAZ

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.