Şeflera bakımı püf noktaları: Nasıl çoğaltılır? Çiçek açar mı?

Şeflera bakımı ile ilgili en fazla merak edilen sorular “Şeflera nasıl çoğaltılır?”, “Şeflera çiçek açar mı?” ya da bakımının püf noktaları nelerdir? soruları… Şeflera (Schefflera) bakımı püf noktalarını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı…

ŞEFLERA BAKIMI NASIL YAPILIR?

  • Şeflera bitkisi bakımı doğru şekilde yapıldığında ve bitki ortam koşullarını çok severse bitkinin boyu 70 cm ve 130 cm arasında değişir.
  • İç ve dış mekanda bakımı sağlanabilir.
  • Şeflera bitkisi, dolaylı yoldan filtrelenmiş gün ışığı almayı çok sever. Filtrelenmiş gün ışığını tül arkası ışığı ile sağlayabilirsiniz. Direk gün ışığına maruz bırakılmamalıdır.
  • Bulunduğu ortamın sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Işığa doğru meyillendiği için düzenli olarak bitki yönü kendi ekseni etrafında döndürülmelidir. Böylece bitki formu eşit olarak gelişecektir.
  • Hava akımı, cereyan, esintiye maruz kalmayı sevmez. Yine kalorifer, klima, soba gibi kaynaklara yakın bakım sağlanmamalıdır. Eğer maruz kalırsa bitki yapraklarında sararma ve yaprak dökülmesi gibi problemler meydana gelir.
  • Saksı olarak alt tabanı birden fazla hava deliğine sahip saksı tercih edilmelidir. Şeflera için plastik saksı tercih edebilirsiniz.
  • Şeflera bitkisi toprağı suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, süzel, taneli yapıda olmalıdır. Organik toprakları çok sever. Vitamin ve mineralle toprağı desteklenirse bitki daha sağlıklı gelişecektir.
Şeflera bakımı

ŞEFLERA ÇİÇEĞİ NASIL SULANIR?

Şeflera bitkisi, toprak nemi kontrol edilerek sulanmalıdır. Toprak yüzeyi eşit ıslanacak şekilde sulama yapılmalıdır. Sulama aynı kapla yapılmalıdır. Kışları daha seyrek yazları ise daha sık sulama yapılabilir. Yaşadığınız yerin iklimine ve sıcaklığına göre bu periyot farklılık gösterecektir. Sulama suyu oda sıcaklığında dinlendirilmiş olmalıdır. Saksı altında biriken su mutlaka dökülmelidir.

ŞEFLERA TOPRAK VE SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Her yıl nisan ayında ya da ilkbarda havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte toprak ve saksı değişimi yapılabilir. Toprak değişiminde köklerde var olan eski toprak mutlaka arındırılıp öyle dikilmelidir. Yıl içerisinde bitki toprağına vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.

Şeflera bakımı

ŞEFLERA NASIL ÇOĞALTILIR?

Peki şeflera çiçeği nasıl çoğaltılır? Şeflera (Schefflera) bitkisini çoğaltmak kolaydır. Gövdeden uzanan birden fazla dal veya gövde var ise bunların bir tanesini gövdeye yakın bir noktadan kesip köklendirme yapabilirsiniz. Kesme işlemini steril edilmiş düz uçlu bir kesici ile yapmalısınız. Böylelikle bitki enfeksiyon kapmaz.

Daha sonra belli bir süre suya koyarak köklenmesi beklenir. Köklenen dalı yeni bir saksıya uygun toprak ve saksıyla dikerek yeni bir şeflera bitkisi elde etmiş olursunuz. Ayrıca şeflera bitkinizde birden fazla köklü dal var ise köklü dalı ayırarak yeni bir şeflera bitkisine sahip olursunuz.

ŞEFLERA ÇİÇEK AÇAR MI?

Şeflera çiçek açar mı

Şeflera bitkisi doğal ortamında yani tropikal iklimde çiçek açar ancak günümüzde salon bitkisi olarak evlerde bakımı yapıldığı için çiçek açmaz.

ŞEFLERA ÇİÇEĞİ YAPRAK DÖKME SORUNU NEDEN OLUR?

Şeflera bitkisi yeteri kadar ışık alamazsa ve sulama rutininde aksaklıklar yaşanırsa altta bulunan yapraklarını döker. Şeflera bitkisi alt yapraklarını dökmesine rağmen üstten yeni yapraklar vererek büyümeye devam eder.

ŞEFLERA BİTKİSİ ÖZELLİKLERİ

Schefflera bitkisi, Araliaceae familyasına aittir. Tropik ve subrtopik bölgelerde doğal olarak ağaç formunda yetişmektedir. Özellikle iç mekanda en çok sevilen bitkilerden biridir.

Şeflera bitkisi yaprakları görünüş olarak el parmaklarını andırır. İç ve dış mekan bakımı için uygundur.

Sarmaşıkgiller ailesinin bir üyesidir. Anayurdu Avustralya olan, çalı formunda her dem yeşil bir bitkidir. Yaklaşık 50 civarında türü vardır. 7.5 metreye kadar boylanma yapabilir. Yeşilimsi renkte çiçekleri, salkımlar halinde açar. Özellikle yapraklarının güzelliği dolayısıyla aranan bir salon bitkisidir. Zengin karışımlı toprağı sever. Özellikle yaz aylarında bol bol sulanmak ister. Arada bir yapraklarına su da püskürtebilirsiniz. Kışın suyunu azaltın, toprağı nemli kalacak şekilde sulamak yeterli olur. Yarı gölge alanlardan hoşlanır. Ilık ortamları tercih eder. Şubat ayında tohumunu ekebilir ya da çelik alma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.

ŞEFLERA BUDANIR MI? NE ZAMAN BUDANMALIDIR?

Şeflera (Schefflera) bitkisinin budaması kış mevsimi bittiğinde, toprağın ısınmaya başlamasıyla birlikte uzayan dallarına şekil vermek için yapılabilir.

Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budanan şeflera bitkisinin kesilen dallarının uçlarının hava almamasını sağlamak gerekir. Bunun için mum damlatabilir ya da herhangi bir macunla budanan bölümün üstü kapatılmalıdır. Yüzeyin tamamen kapatılmasına dikkat edilmelidir.