Salamura yaprak nasıl yapılır? Adım adım tarif ve püf noktalar

Son güncelleme:

Salamura yaprak nasıl yapılır detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Yaprak salamurası için neler gerekli ya da püf noktaları neler gibi sorulara yanıt arıyorsanız, işte tüm detaylar…

SALAMURA YAPRAK NASIL YAPILIR?

Öncelikle topladığınız ya da satın aldığınız yaprakların hepsi aynı hizaya bakacak şekilde üst üste yerleştiriyoruz, buna desteleme deniliyor. Tüm yaprakları desteledikten sonra salamura işlemine başlıyoruz.

Yapraklar az olduğunda bie kaseye dizip kaynar su dökerek salamura yapan pek çok kişi var. Ancak yaprak sayısı çok fazlaysa, 20 kiloluk bir tencerenin yarısından fazlasına su doldurun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra yarım paket kaya tuzu veya deniz tuzu kullanın. Kaya tuzu kullanırsanız çok daha iyi olur, önemli olan iri tuz olması.

Tuzu boşaltın ve karıştırın. Yaprakların bir kısmını tencereye aldıktan sonra ocağın altını hiç kapatmayın. Çünkü burada yapraklar şoklanacak ve rengi hızla değişecek. Bütün yaprakların rengi değiştikten sonra bir kevgir yardımıyla süzerek sudan çıkartın.

Diğer yaprakların hepsine aynı işlemi uygulayın. Kaynar suya bastırın ve rengi değiştiğinde bir kevgir yardımıyla süzerek çıkartın.

Salamura yaprak nasıl yapılır

Dikkat: Yapraklarınız azsa, suya bastığınız gibi ocağın altını kapatın ve sararmasını bekleyin. Buradaki en önemli kısım yapraklar sarardıktan sonra sudan çıkarmak. Kesinlikle uzun haşlama yapmayın. Bizim amacımız sadece yaprakları yumuşatıp sarartmak ve bu adım çok hızlı gerçekleşiyor.

Yaprakların hepsine aynı işlemi uygulayın (Rengi sarardıktan sonra suyun içerisinden çıkarın)

Şimdi artık yapraklarımızı dizme işlemine geçebiliriz. Dizme işlemi için desteleri ortadan ikiye ayırın. Özellikle parlak olan kısmın dışa gelmesine dikkat edin. Bu sayede kavanozda çok şık bir görüntü oluşacaktır.

Yaprakları ortadan ikiye düzgün bir şekilde katlayın ve hepsinin aynı hizada üst üste gelmesini sağlayın.

Kavanozu çevirerek diğer tarafa da aynı şekilde yerleştirin. Yaprakları kavanoza dizdiğiniz zaman mutlaka aralarına 2-3 defa olmak üzere su serpin. Hatta en üstüne de serpin ve kaynatmış olduğunuz salamura suyunu üzerine ilave edin. Kullandığınız su mutlaka bol olsun üzerine bolca geçsin.

Bu arada yapraklar bir müddet sonra suyunda kaldırma gücü ile birlikte yukarıya doğru kalkıyorlar. Kesinlikle yaprakların suyun üstüne çıkmasına müsade etmeyin. Ağırlık olması için temiz bir taş ya da tahta kürdanları kavanozun içine yerleştirebilirsiniz.

Salamura yapacaksanız düz bir kovada değil de bu şekilde kavanozlarda yaparsanız çok daha kolay olacaktır.

PÜF NOKTALAR

Salamura yapmanın önemli iki püf noktası var. Biri kavanozun kesinlikle hava almaması lazım. Eğer hava alırsa maalesef çok kısa bir sürede bozulacaktır.

İkinci püf noktası ise kaya tuzu kullanmak. Kaya tuzu yoksa iri deniz tuzu da kullanabilirsiniz. Sofralık tuz kesinlikle olmuyor. Eğer “sofra tuzu kullanalım, nasıl olsa bir şey olmaz” derseniz bir müddet sonra yaprakların yumuşayıp eridiğini göreceksiniz. Tuzunu iyi ayarlayın, kapaklarda sağlam olursa uzun süre salamuralarınızı muhafaza edebilirsiniz.

Biber turşusu tarifi