saksıda-gül bakımı

Saksıda gül bakımı nasıl yapılır?

Son güncelleme:

Saksıda gül bakımı ile ilgili en önemli püf noktaları, sulaması ve çoğaltılması ile ilgili tüm detayları ele aldık. Saksıda gül bakımı için Naz Irmak Saf (Bitkili Evim) püf noktalarıyla sizler için anlatıyor.

SAKSIDA GÜL BAKIMI NASIL OLMALI?

Gül bakımını evde yapmak istiyorsanız derin ve geniş bir saksı tercih etmelisiniz. Ayrıca drenajı iyi olan yani hava deliklerine sahip bir saksı kullanmalısınız.

Saksı değişimi yaz döneminde iki yılda bir olmalıdır. Gül yetiştirmek için toprağın killi ve gübreli olması gerekir. Toprağını ilkbahar ya da sonbaharda değiştirebilirsiniz.

Gül bitkisi hava akımından, farklı cisme temastan, aşırı sıcak-soğuk ortamlardan hemen etkilenir. Bu tür ortamlarda bakılmamalıdır.

Saksıda gül bakımı

GÜL YETİŞTİRİRKEN GÜNEŞE OLAN KONUMUNA DİKKAT EDİN

Tomurcuk verdiği dönemlerde güneşten gün içinde 5-6 saat faydalanması gerekir. Böylece tomurcuklar sağlıklı bir şekilde çiçeklerini açar.

Gülün hemen yanında çıkan otlar düzenli olarak temizlenmelidir. Temizlenmezse bitki gelişimini etkileyen sonuçlar doğurur.

Bitkinize düzenli olarak yılda bir defa vitamin takviyesi yaparak bağışıklığını kuvvetlendirmeyi ihmal etmeyin.

saksıda-gül-bakımı

SAKSIDA GÜL NASIL SULANIR?

Gül bitkisinin sulaması toprak nemi kontrol edilerek yapılır. Toprak eşit şekilde ıslanacak şekilde sulanmalı, fazla su mutlaka dökülmelidir. Oda sıcaklığında bekletilmiş su ile sulanmalıdır.

Yazın günde iki defa, kışın ise daha seyrek sulanmalıdır. Kışın bulunacağı ortamın sıcaklığı 12 derece altına düşmemelidir. Güller aşırı suyu ve güneş altında sulanmayı sevmez.

SAKSIDA GÜL NASIL ÇOĞALTILIR?

Güller dört yöntemle çoğaltılır. Tohum, çelik, aşı ve kökten ayırma yöntemleridir.

Tohumla çoğaltılmasından hemen sonuç alınmaz. Tohumu sert olduğu için ekildiği yıl hemen çimlenmez. Nemlendirilmiş pamuk veya yosun içerisinde tohumları dinlendirebilirsiniz. Islah çalışmalarında tohum yöntemi kullanılır.

Saksıda gül bakımı

ÇELİKLE GÜL ÇOĞALTMA

Çelikle çoğaltma yöntemi en çok kullanılan yöntemdir. Kasım ayından Mart ayı sonuna kadar uygulanabilir. Sağlıklı bir gülden çelik alınıp ucu hormona batırılır. 21 derece sıcaklıktaki bir ortamda perlitli ya da kumlu bir toprağa belli aralıklarla dikilir. Köklenme süreci yaklaşık 2 ay kadardır. Kök gözlendikten sonra yeni bir saksıya dikilmelidir.

Aşı yöntemiyle kesin sonuçlar elde edilir.

Bir de kökten ayırma yöntemi vardır. Köklerden ayrılan bitki hemen yeni saksıya dikilmelidir.

Minyatür gül

MİNYATÜR GÜL BAKIMI

Minyatür güller (Rosa) saksılarda çok şık durur.

Minyatür gül ne zaman çiçek açar?: Mayıs – Ağustos

  • Güller, boylarına göre bodur, yüksek ve sarmaşık güller olarak ayrılır. Aldığınız gül fidelerinin yapraklarının canlı ve lekesiz olmasına dikkat edin. Dikeceğiniz alanı da yabani otlardan temizleyin.
  • Demiri bol, kırmızı renkte toprakta sağlıklı gelişim gösterir. Kireçli toprakları hiç sevmez. Daha önce gül dikilmiş bir alana tekrar gül dikerseniz bitkiniz yaşamaz.
  • Yerinin değiştirilmesinden gocunmaz. Toprağıyla birlikte yerinden çıkarıp istediğiniz alana taşıyabilirsiniz.
  • Derin bir dikim çukuru açmalısınız. İlk zamanlarda bol bol su verilmesinden hoşlanacaktır. Dikimi yaptıktan sonra çukurun üzerini gübreli toprakla kapatarak iyice sıkıştırın.
  • Dikim aralığı gülünüzün çeşidine göre değişir. Minyatür güller 30 santimetre, kısa güller 45 santimetre, uzun güllerse bir metre aralıklarla dikilmelidir.
  • Budama yapmak bitkiniz için çok önemli. Kurumuş, sağlıksız dalları tamamen temizleyin.

GÜLLERDE KÜLLENME HASTALIĞI

Güllerdeki külleme hastalığı tipik bir hastalıktır, onları rutin olarak ilaçlamanız gerekmektedir. İlkbahardan itibaren her hafta etkin maddesi penconazole olan ilaçla ilaçlamanız gerekmektedir. Güllerin yapraklarındaki yenikler tırtıllardan oluşur. Eylül aylarında yaygın bir zararlı türüdür. Bunun için de güllerinizi mayıs ayından itibaren düzenli olarak etkin maddesi lambda-cyhalothrin olan ilaçlarla ilaçlamanız gerekmektedir.

Gül hastalıkları

GÜLLERİN YAPRAKLARI KARARMAYA BAŞLADI

Soru: Terasımda büyük saksılar içinde yetiştirdiğim güllerin yapraklarının uç kısımlarında kararmalar olmaya başladı. Ayrıca yeşil bölümlerde de minik minik delikler oluşuyor. Acaba çiçeğime bir zararlı mı dadandı? Yoksa bu başka bir hastalığın belirtisi mi? Çözümü ne olabilir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Cevap: Özellikle son yıllarda gül ve güle benzer bazı diğer bitkiler de olmak üzere birçok bitkide güve zararları görülmeye başlandı. Bu tür zararlılardan bitkilerinizi uzak tutmalısınız. Korunabilmek için de bitkinizi düzenli olarak ya da zararlılar görünmeye başlandığında etkin maddesi lambda cyhalothrin olan ilaçlarla ilaçlamanız gerekecektir.

Çöl gülü adenium bakımı nasıl yapılır? Çöl gülü anlamı nedir?

Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma

Noel gülü çiçeği (Helleborus) özellikleri nelerdir? Kışın iddialısı!

Campanula çiçeği bakımı Tüylü çan çiçeği nasıl çoğaltılır?