SAKSI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR

Saksı değişimi nasıl yapılır? Adım adım saksı değiştirme

Son güncelleme:

Saksı değişimi nasıl yapılır? Bitkilerin saksısını değiştirmek onların sağlıklı olması ve büyümesi için oldukça önemli. İşte size birkaç basit adımda saksı değişiminin püf noktaları.

BİTKİYİ YENİ SAKSIYA TAŞIMANIN İNCELİKLERİ

  • Bir elinizle bitkinin kök boğazı ve toprak kısmını tutun. Diğer elinizle de saksıyı ters çevirip hafifçe altına vurun.
  • Bitkiyi saksıdan bu şekilde çıkarın. Toprağın dağılmamasına dikkat edin.
  • Kök ve gövde budaması yapın.
  • İnce çakılla saksının alt kısmını kaplayın. İyi bir drenajla kök çürümesini önlersiniz.
  • Torf karışımlı yeni topraktan serpin ve bitkinizi saksının ortasına gelecek şekilde yerleştirin. Yüksekliğine dikkat edin.
  • Geri kalan boş kısma yeni toprak karışımını ekleyin. Boşluk kalmaması için elinizle bastırın. Saksı üst düzeyi ile toprak yüzeyi arasında 1.5-2 santimetre bir boşluk bırakılmalıdır.
  • Can suyunu verin. Işık alabileceği bir yere yerleştirin.

EN KOLAY HALİYLE SAKSI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?

Bitkinizin saksı değişimini yaparken, saksıdan çıkardığınız zaman kök bakımını da yapın. Bu uygulamayı yaparken köklere zarar vermeden hızlı ve nazik olmayı unutmayın.

İPUCU: Saksı değiştirirken toprak seviyesini saksı kenarından 1.5 cm veya daha aşağıda tutun. Bu şekilde biriken su topraktan aşağıya yavaşça drenaj yapabilir.

1 VE 2. ADIM : BİTKİYİ ÇIKARIN

Önce bitkiyi saksıdan çıkarın. Saksı plastikse alt kısmını sıkarak bitkiyi yavaşça çıkarabilirsiniz. Saksı sertse küçük bir bahçe küreği ile kök kısmını saksının dış kenarlarından ayırıp bitkiyi dışarı çekebilirsiniz.

Saksı değişimi nasıl yapılır

3. ADIM: KÖKLERİ KONTROL EDİN

Çürüyen kök var mı kontrol edin. Koyu kahverengi, siyah ve çürük görünümlü kısımların hepsini temizleyin!

4. ADIM: KÖK YUMAKLARINI AYIRIN

Bir kürdanla yavaşça kök yumağını köklerine zarar vermeden, kırmadan ayırın (Ama kırılsa da dert etmeyin). Asıl önemli olan, yeni toprak içine diktiğiniz bitkinin köklerinin, yeniden güçlenmesi için onları birbirinden ayırmış olmanız.

Saksı değişimi nasıl yapılır

5. ADIM: DRENAJ DELİKLERİ

Drenaj deliğini, kırık bir seramik parçası yerine peyzaj yalıtım kumaşıyla kapatın. Bir top malzeme size yıllar boyu yeter. Uygun fiyatlıdır, suyu kusursuz bir şekilde süzer. Üstelik her zaman kırık seramik parçası bulmanız da mümkün olmayabilir.

6. VE 7. ADIM: TOPRAK DOLDURUN

Saksının alt kısmını toprakla doldurun ve hafifçe bastırın, biraz sıkışsın. Ne kadar toprak dolduracağınızı şöyle hesaplayabilirsiniz. Bitkinizi koyduğunuzda, bitkinin üst kısmı saksının ağız kısmından 1.5 cm aşağıda kalıyorsa yeterli miktarda toprak koymuşsunuz demektir. Bu sulamayı kolaylaştırır, çünkü suyun üstte birikmesini ve yavaşça aşağı süzülmesini, nemin ise eşit dağılmasını sağlarsınız.

8. ADIM: BİTKİYİ YERLEŞTİRİN

Bitkiyi saksının ortasına yerleştirin. Küçük bir kürekle kök kısmının yanlarından saksıyı toprakla doldurun. Toprağın kök kenarlarına doğru yerleşmesi için saksıyı hafifçe sallayın, böylece toprak köklerin arasına girer

9. ADIM: TOPRAK EKLEYİN

Saksının ağız kısmına kadar toprak koymaya devam edin. Sonra yavaşça bastırın. Toprak seviyesi saksının kenarından 1.5 cm aşağıda olmalı. Bu ölçüyü görebilmek için, bitkinin dallarını kumaş bir bantla toplayabilirsiniz.

10. ADIM: TOPRAK SEVİYESİNİ KONTROL EDİN

Eğer toprak seviyesi saksının ağız kısmı ile aynı hizada veya daha yüksekte ise, sularken su taşabilir, etrafa toprak taneleri yayılabilir. Saksı değiştirirken toprak seviyesini saksı kenarından 1.5 cm veya daha aşağıda tutun. Bu şekilde biriken su topraktan aşağı yavaşça drenaj yapabilir.

11. ADIM: SULAYIN VE YERLEŞTİRİN

Yeni diktiğiniz bitkiyi bolca sulayın. Bunun için bitkiyi, lavabonun içine veya içindeki fazla gelen suyun süzülebileceği bir yere götürün. Bitkinizi, olabildiğince gün ışığı alacağı fakat güneş ışığını doğrudan almayacağı korunaklı bir yere yerleştirin. Bitkinin dik gelen güneş ışığından korunması ama bolca ışık alması önemli. Tekrar suya ihtiyaç duyduğu zaman ise, onu sulama yaptığınız alana götürebilirsiniz.

YAZI: DARRYL CHENG

Saksı değişimi nasıl yapılır? sorusunun yanıtı bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Tohum nasıl ekilir? Adım adım tohum ekmenin püf noktaları

Çelik köklendirme nasıl yapılır? Adım adım çelik alma yöntemi

Kökten ayırma yöntemi nedir? Nasıl yapılır?

Saksılara neden taş eklemeliyiz? İşte saksıdaki taşların yararları