Sağlıklı ve leziz kış çorbaları

0

Soğuk kış günlerinde pek az şey sıcak bir çorba kadar çabucak içinizi ısıtabilir. Şifalı, sağlıklı ve hesaplı kış çorbalarını sofranızdan eksik etmeyin.

ZENGİN RENKLER

Kırmızı ve kahve tonlarına masanızda yer vererek sıcaklık hissini daha da pekiştirebilirsiniz.

Kırmızı kase, tencere, sosluk, mini kapaklı sosluk, Le Creuset. Kırmızı servis tabakları, beyaz kaseler, kaşık, bardak, Porland. Çiçek, vazo, runner, Ikea. Servis peçetesi, Mudo Concept. Sürahi, Paşabahçe.

Bal kabaklı ve elmalı çorba (4 kişilik)

Malzemeler 2 adet havuç, küp doğranmış • 1 adet büyük boy soğan, ince doğranmış • 4 yemek kaşığı sıvı yağ • 1 parça zencefil (ceviz büyüklüğünde ve ince kıyılmış) • 1 adet orta boy patates, küp doğranmış • 300 gr bal kabağı, küp doğranmış • 1 adet yeşil elma, küp doğranmış • 1,5 litre (7,5 su bardağı) su veya et suyu • Tuz • Taze çekilmiş karabiber

Yapılışı Sıvı yağı tencerede ısıtıp soğanı ekleyin, rengi dönene kadar kavurun. Havuçları ilave edin. 5 dakika karıştırdıktan sonra patatesleri, bal kabaklarını, elmayı ve zencefil parçalarını da ekleyin. Tekrar karıştırın. Sebzelerin üzerine kaynar suyu veya et suyunu dökün. Yüksek ateşte 5 dakika kaynattıktan sonra ateşi biraz kısın. Tencerenin kapağını kapatın. Yarım saat pişirin. Çorbayı ocaktan almadan birkaç dakika önce damak tadınıza göre tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyin, blender ile ezerek püre haline getirin. Çorbayı tekrar ocağın üzerine alın. Birkaç kez kaynatıp ocaktan alın.

SARI VE SICAK

Mavi, mor gibi renkleri tam karşıt tonları olan sarı ve turuncu gibi kontrast renklerle bir arada kullanarak canlı sofralar elde edebilirsiniz.

Amerikan servis olarak kullanılan yastık kılıfı, vazo, çiçek, saksı, ahşap rakamlar, Ikea. Kapaklı mini kase, Le Creseut. Bardaki Porland. Arka plandaki throw, Mudo Concept.

Mitite köfteli çorba (4 kişilik)

Malzemeler 300 gr orta yağlı kıyma • 1 soğan, ince kıyılmış • Tuz, karabiber, kimyon • 1 yemek kaşığı tereyağı • 1 çay bardağı kuskus • 1,5 litre su • 1 yumurtanın sarısı • Yarım limonun suyu • 2 yaprak pazı • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı Köfte için kıymayı çukur bir kaba alın. İnce kıyılmış soğanı, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip yoğurun. Köfte hamurundan minik toplar elde edin. Suyu tencereye aktarın. Tuzu ve tereyağını ekleyin. Kaynayınca köfteleri atın. 5 dakika sonra da kuskusları ekleyin. 10 dakika daha haşlamaya devam edin. Bu arada ince kıyılmış pazıyı sıvı yağda kavurun. Kaynayan çorbanın içine atın. Limon suyu ile yumurta sarısını küçük bir kasede çırpın. Kaynayan çorbanın suyundan 2-3 yemek kaşığı kadarını alıp yumurtalı karışıma ekleyerek ılıtın. Meyaneyi kaynayan çorbanın içine azar azar dökerek karıştırmaya devam edin. Birkaç taşım daha kaynatıp tuzunu, karabiberini ekleyin. Ocaktan alın, sıcak sıcak servis yapın.

YARATICILIĞINIZ KONUŞSUN

Kesme tahtaları, mini sahanlar… Aslında her şey servisinizin bir parçası olabilir.

Amerikan servisi, perde, Ikea. Şamdanlar, saplı servis tabağı/sahan, kadeh, şeritli mumluk, Porland. Kulplu mug’lar, ekmek sepeti, Paşabahçe. Ahşap servisler/kesme tahtaları, Mudo Concept.

Soğan çorbası (4 kişilik)

Malzemeler 1 yemek kaşığı tereyağı • 1 yemek kaşığı zeytinyağı • 2 adet çok ince dilimlenmiş iri soğan • 1 diş ufak doğranmış sarımsak • 1 çay kaşığı esmer şeker • 1 çay kaşığı kekik • 1 yemek kaşığı un • 1 çorba kaşığı sirke • 4 su bardağı tavuk suyu • 1 kahve fincanı krema Üzeri için: Dilimlenmiş ekmek • 50 gr rendelenmiş mozzarella peyniri

Yapılışı Tereyağı ve zeytinyağını ısıtın. Soğanları ekleyin, yumuşayıp rengi koyulaşana kadar 10 dakika kavurun. Sarımsakları, şekeri ve kekiği ilave edip soğanlar iyice kahverengileşene kadar 20 dakika daha kavurun. Tuz ve un ekleyin. Sirke ve tavuk suyunu ilave edip kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat daha pişirmeye devam edin. En son kremayı ilave edin. Karıştırıp ocaktan alın. Çorbayı ısıya dayanıklı kaplara paylaştırın. Üzerine dilimlenmiş ekmekleri yerleştirin. Rendelenmiş mozzarella peynir ve maydanoz karışımından serpin. 200 dereceye ayarlı fırında, peynirler eriyinceye kadar ısıtın.

SARIP SARMALAYIN

Örgü tekstillerle kış sofralarına daha davetkar bir görünüm kazandırabilirsiniz. Kase ve mug’lar için kendiniz de kılıflar örebilirsiniz.

Kulplu kase, Le Creuset. Sıcak su torbası, eldiven görünümlü mini kılıflar, Porland. Battaniye, Mudo Concept.

Kış sebzeleri çorbası (4 kişilik)

Malzemeler 1 su bardağı nohut, akşamdan ıslatılmış • 1 adet havuç, küp doğranmış • 1 adet kapya biber, küp doğranmış • 1 adet patates, küp doğranmış • 1 dilim bal kabağı (100 g kadar) • 10-12 adet ıspanak kökü, ince doğranmış • 2 diş sarımsak, ince kıyılmış • 2 litre su • Taze zencefil, yarım ceviz büyüklüğünde ve ince kıyılmış • 1 yemek kaşığı tereyağı • 2 yemek kaşığı sıvı yağ • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Yapılışı Suyu geniş bir tencereye alın. Akşamdan ıslattığınız fasulyeleri ekleyin. Yumuşayana kadar haşlayın. Bu arada yağları tencereye alın. Yağlar ısınınca küp doğradığınız sebzeleri ekleyin. 5 dakika kadar kavurup ocaktan alın. Fasulyeler yumuşayınca önceden kavurduğunuz sebzeleri, tuzu, karabiberi ve kırmızı toz biberi ekleyin. Orta ateşte 15 dakika pişirin. Ocaktan alın, sıcak servis yapın.

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ FOTOĞRAFLAR HANDE GÖKSAN TARİFLER İNCİ BAK YAPIM ASİSTANI İBRAHİM GEZER

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.