Bahçe

Sağlıklı çimler için adım adım çim dikme ve püf noktalar

Çimlerinizin önümüzdeki yıl daha sağlıklı ve canlı hale gelmeleri için, şimdiden onları ekerken ve korurken doğru adımları atın.

1- ÇİM DİKME İŞLEMLERİ İÇİN İLK ÖNCE TOPRAĞI HAZIRLAYIN

Bel küreği veya pulluk kullanarak toprağı 20 cm derinliğe kadar belleyin. Tırmık yardımıyla toprağı düzeltin, topakları dağıtın, yabancı maddeleri temizleyin. Kürek kullanarak toprak seviyesini eşitleyin (taşları temizleyin, çukurları doldurun). Rulo ile toprağı sıkıştırın. Kalan taşları temizleyin. Tekrar tırmık yardımıyla toprağın yüzeyini düzeltin. Ekim sırasında mükemmel sonuç almak için, bu düzeltme işlemi özenle yapın. Toprağı hazırlama işlemleri güneşli bir günde ve kuru toprak üzerinde yapmaya dikkat edin.

2- ÇİM EKİMİ NASIL YAPILIR?

Tohum serpme işlemi toprak kuruyken yapılmalıdır. Yağmurlu veya rüzgarlı havalarda tohum serpmeyin. Tohum serpme işlemi sırasında sırtınızı rüzgara verin. Tohumları karıştırın. Tohumların yarısını bir yöne, kalan yarısını ise diğer yöne doğru yürüyerek serpin. Bir geçtiğiniz yerden bir daha geçmemek için ekim yapılacak alanı parsellere bölün. Çim ekilecek alanın kenarlarına daha fazla tohum serperek, çim alanın sınırlarını belirginleştirin. Tırmık yardımıyla, tohumların üzerini hafifçe toprakla kapatın (1cm’den az). Bunu yaparken , tohumları bir araya toplamamaya özen gösterin. Tohumların üzerini ince elenmiş toprakla kapatın. Tohumların toprakla tam olarak temasını sağlamak için kuru toprak zemini rulo yardımıyla iyice sıkıştırın. Kuraklık zamanında, hafif yağmurlama ile sulayarak, toprağı 5 cm derinliğe ulaşacak şekilde nemli tutun.

3- ÇİM BAKIMI NASIL YAPILIR?

Çimlerin çıkma süresi kullanılan tohum karışımına göre değişiklik gösterir. Yaklaşık 2 ila 3 hafta içinde çıkmaya başlarlar.

İlk defa biçme: Çim, 10 cm yüksekliğe ulaştığında, 5-6 cm’den sonrasını keskin bıçaklar kullanarak biçin. İlk biçmeden sonra, köklerin topraklara daha iyi temas etmesini sağlamak için üzerinden ruloyla geçebilirsiniz.

Devamlı bakım: Çimleri genel olarak hep 1/3 oranında kısaltın. Çim biçme makinesinin ulaşamadığı yerler için misinalı çim biçme makinası veya çim budama makası kullanın. İlkbaharda haftada bir, yazın 15 günde bir biçin.

4- SULAMA

Yazın sulama, hafif yağmurlama şeklinde ve toprağın derinlemesine nem alması için (yaklaşık 10 cm derinliğe kadar) tercihen akşamları yapın. Kış aylarında ise yağışlar yeterli olacaktır.

5- GÜBRELEME

Yılda 2-3 defa (nisan-mayıs-temmuz-eylül dönemi) ağır salımlı gübre kullanılabilir.

6- YILLIK BAKIM

Yabani otların temizlenmesi: İkinci biçmenin ardından yeni çim için uygun ilaçlama ile yabani otları temizleyin. 4-5 biçme işleminden sonra (çim ekiminden sonraki 2. yıl) yeniden uygun yabani ot temizleme ilacı uygulayın. Ürün için öngörülen ilaçlama dozajlarına mutlaka uyun.

Havalandırma: İlkbahar ve sonbahar aylarında havalandırma işlemi yaparak çim artıklarını temizleyin.

Yosun temizleme: Yosun, gölgede kalan sıkı toprakta oluşur. Yosun öldürücü serpin ve ilaç etkisini gösterdikten sonra çim havalandırma tırmığı veya elektrikli çim havalandırma makinesi kullanarak yosunları temizleyin.

Onarım: Çimin hasar gördüğü yerleri onarmak için tamir çimi ekebilirsiniz.

Bitim işleri: Net bir görünüm elde etmek için çim kenar kesici kullanabilirsiniz. Bu sayede toprak ve çim kesilerek çimin istenilen sınırların dışına taşması önlenir.

OCAK AYINDA ÇİM EKİLİR Mİ?

Soru: Yaz aylarına şimdiden hazırlık yapmak istiyorum. 20 metrekarelik bir bahçem var, çim ekmeyi düşünüyorum. Bu ay çim ekmek için uygun mudur? Çim ekmeden önce toprağa nasıl bir bakım yapmak gerekiyor? Kimyasal ilaç kullanmadan toprağı temizlemek mümkün mü? Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim.

Cevap: Öncelikle toprağınızı derin bir şekilde işleyip toprak içindeki kök ve taşları temizlemeniz gerek. Toprağınıza kum ve organik madde karıştırarak geçirgenliğini arttırın. Tesviyenizi çok iyi yapın. Çukur ve tepelikler oluşmasın. Çim tohumunuzu şubat sonu itibariyle havaların iyi olması durumunda ekebilirsiniz.

Çimin alternatifi nedir? 10 çim sorunu çözümü

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Beyaz sirke ile temizleyebileceğiniz 11 şey

Mikrodalgadan buzdolabına, pencereden halıya kadar her şeyi temizleyebilen beyaz sirke, ışıl ışıl bir eve kavuşmanızı…

2 saat önce

Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar? A’dan Z’ye tüm detaylar

Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar?Makineye pek çok faydası olan tuzun makineye faydaları nelerdir? Nereye…

2 saat önce

Küpeli çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir?

Küpe çiçeği bakımı, çoğaltılması, budanması, çeşitleri ve hastalıklara çözüm ile ilgili son günlerde sıklıkla araştırmalar…

3 saat önce

Çilek reçeli nasıl yapılır? Adım adım kolay tarif

Çilek reçeli nasıl yapılır? Kahvaltının favorisi olan mis kokulu çilek reçelini yapma zamanı geldi. Tüm…

4 saat önce

Ev turu: Ankara’da endüstriyel stilde dekore edilmiş şık bir evdeyiz

Biraz loft, biraz atölye, biraz ev... Detayların hayat verdiği yaratıcı detaylarla dolu bir Ankara evi,…

4 saat önce

Salamura yaprak nasıl yapılır? Adım adım tarif ve püf noktalar

Salamura yaprak nasıl yapılır detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Yaprak salamurası için neler gerekli ya da…

5 saat önce