Rahat bir tatil için

Tatilinizi rahat geçirmek için öncesinde küçük bir liste hazırlayarak işinizi kolaylaştırın.

Elektrik tesisatında olası kaçaklar sizi gittiğiniz yerden bile döndürür. Ufak bir kaçak bile yangın çıkmasına sebep olabilir. Yangınların pek çoğu fırın ya da prizde unutulan cihazlardan kaynaklanıyor. Bunu önlemek için fırın ve kahve makinasına akım kontrolü sağlayan bir cihaz yerleştirebilirsiniz. Ayrıca mutfağın havalandırma sistemini mümkün olduğunca temiz tutarak yangın riskini de azaltmış olursunuz.

Ödenmemiş faturalar varsa ödeyin. Kredi kartı, kredi taksiti gibi düzenli ödemeler için bankanıza talimat verin.

Sağlık sigortanız ile ilgili her şeyin tam ödenip ödenmediğini kontrol edin. Gerekli düzeltmeleri yaptırın.

Değerli eşyalarınızı güvenli bir yere saklayın. Bunun için en doğrusu kiralık kasalar. Eğer yoksa üzülmeyin belli bir zaman dilimi için de kiralayabileceğiniz seçenekler var.

Sizin için önemli olan evrakların birer kopyasını çıkartın ve yanınıza alın. Ayrıca pasaport ve kredi kartlarınızın da fotokopilerini alın. Kaybolması durumunda bunlar oldukça işe yarar.

Koltuk kılıfları, kışlık perdeler ve diğer tekstilleri kuru temizlemeye verme zamanı. Böylece eve döndüğünüzde her şey elinizin altında olur.

Halıları temizletmeyi düşünüyorsanız bunun için de en uygun zaman. Eğer uzun süreli bir tatil planlıyorsanız temizlik şirketinden halılarınızı sizin için almasını isteyebilir ya da bir yakınınıza teslim ettirebilirsiniz.

Bitkilerinizin bakımını ihmal etmeyin. Rüzgar çıkma ihtimaline karşı balkon veya veranda kenarında açıkta duran saksıları üzeri kapalı bir bölgeye taşıyın. Topraklarına nem ayar çubuğu ile belli aralıklarla onları sulayan aparatlar yerleştirin. Ayrıca kuru yapraklarını temizleyin, çok uzamış dallarını budayın.

Mutfak tezgahı, banyo dolabı ve kiler gibi böcek, koku ve rutubet alan yerleri iyice temizleyin, kuru bakliyatları  böceklenmesin diye boşaltın ya da buzdolabına koyun.

Bunları unutmayın:
• Tehlikeli sıvılar: Benzin, T-asidi, gazyağı ve ateş sıvısı. Ağızları kapalı olarak saklayın.
• Havagazı,
yangın için çok tehlikeli bir madde. Bu yüzden gaz kontrolü sağlayın, eğer yoksa dedantör taktırın.
• Fırının
yakınındaki yangına karşı hassas malzemeleri kaldırın.
• Küçük elektrikli ev aletlerinin
fişlerini çekin ve mümkünse sinyal cihazı yerleştirin.
• Varsa bozuk elektrik prizlerini
değiştirin ve gevşek olanları sıkıştırın.
• Televizyon ve anten kablolarını çekin.

Yapın, yapmayın
Perdeler: Kapalı mı, açık mı?
Perdelerinizi siz yokken kimsenin içeriyi görmemesi için tamamen kapatabilir ya da durumdan haberi olan yakın komşularınızın evde olmadığınızı hatırlaması için açık bırakabilirsiniz. Ancak her iki durumda da tehlikelere davetiye çıkartmış olursunuz. Bu yüzden perdeleri aynen siz evdeyken kullandığınız gibi gelişigüzel bırakın.
Aydınlatmalar: Kapalı mı, açık mı?
Belki tümü değil ama bir kısım aydınlatmayı açık bırakmak sanki evde birisi varmış etkisi bırakır ve bu da tehlikeleri önler diye düşünebilirsiniz. Oysa bu sadece faturalarınızı yükseltmekle kalmaz yangın tehlikesini de artırır. Eğer böyle bir takıntınız varsa programlanabilen bir sistem kurabilirsiniz. Böylece siz olmasanız da ışıklar belli saatlerde yanıp, söner.

HAZIRLAYAN PELİN ÖZKUL