Pişirme alışkanlıkları

0

Etinizi fırında mı yoksa ocakta mı pişirirsiniz? Tereyağını yumuşatmanın en iyi yolu nedir? Pişirme konusunda genel eğilimleri ve uzman görüşlerini merak ediyor musunuz?

Makarna pişirirken suya zeytinyağı ilave ediyor musunuz?
Uzmanımız diyor ki: Suya kesinlikle yağ katmanızı önermiyoruz. Makarna suyuna yağ katmak, hazırlayacağınız sosun makarnaya düzgünce yapışmasını engelleyecektir. Leziz bir makarna için bir paket makarnayı (standart bir paket), 24 fincan çok tuzlu kaynamış suya atın ve karıştırın. Makarna “al dente” kıvama geldiğinde (emin olmak için tadın) suyunu süzün, ardından sos veya zeytinyağı ile karıştırın.

Döküm tavanızı sabunla mı temizliyorsunuz?
Uzmanımız diyor ki: Muhtemelen sabunla yıkanan döküm tavanın yapışmazlık özelliğinin zamanla kaybolacağını duymuşsunuzdur. Fakat bu doğru değil. Sıradan döküm tavalarda, tava yağ ile kaplanarak ısınmaya devam ettiğinde, yağ tavanın metal yüzeyini kaplayan kimyasallara ayrışır. Dolayısıyla sabun kaplama yüzeyine etki etmez. Sıradan bir sünger kullanın (tel sünger değil) ve tavayı lavaboda ıslatmayın. Suyu buharlaştırmak için ocağa koyup altını yakın ve iyice kurumasını sağlayın. Daha sonra yağ ile tekrar ısıtın.

Yemeğinizi mikrodalgaya dayanıklı bir kapta tekrar ısıtıyorsunuz. Ne ile kaplarsınız?
Uzmanımız diyor ki: Mikrodalgadaki yemeği kaplamak sadece yemek sıçramalarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda yemeğin eşit ısınmasını da sağlar, bu durum bakterilerin ölmesi için önemli bir detaydır. Isıtacağınız yemeğin bulunduğu kabın üzerini, nemin kaçmasına olanak vermesi için düzgün olmayacak şekilde, mikrodalgaya dayanıklı seramik bir kap  veya kağıt havlu ile örtebilirsiniz, her ikisi de iyi bir seçenektir. Ayrıca yemeğe temas etmediği sürece, üzerine plastik bir ambalaj örtmenin de bir sakıncası yoktur.

Peynirinizin kenarı biraz küflenmiş. Ne yaparsınız?
Uzmanımız diyor ki: En emniyetlisi tamamını atmaktır. Genellikle peynirde üreyen mantarlar, size zarar verebilecek zararlı toksinler üretmezler, yine de böyle bir ihtimal var. Maryland Üniversitesi Gıda Güvenliği Sistemleri Merkezi’ne göre çözüm:  “Şüpheniz varsa, atın gitsin. Eğer kullanmanız gerekiyorsa küflü kısmın en az 2,5 cm ilerisinden kesin.”

Kahvenizi nerede saklarsınız?
Uzmanımız diyor ki: Çoğunuz doğru yapıyorsunuz. Kahveyi taze tutmanın en iyi yolu oda sıcaklığında, hava geçirmez bir kapta  saklamaktır. Kahveyi neme maruz bırakan her şey (buzdolabı gibi) fincanınızda istenmeyen bir tada sebep olur. Ancak kahve çekirdeklerini vakumlu bir poşete koyarak tazeliğini derin dondurucuda bir sene koruyabilirsiniz.

Soğanları buzdolabında mı saklarsınız?
Uzmanımız diyor ki: Genellikle buzdolabı yiyecekleri taze tutar, fakat soğanları soğutmak raf ömürlerini kısaltır, ayrıca diğer  yiyeceklere soğanın kokusu siner. Rutubet ve ışık soğanların filizlenmesini hızlandırır, acımsı hale getirir.  Soğanları serin, karanlık bir yerde saklamak gereklidir. Soğanları kapalı bir dolapta saklamak en iyisidir, fakat  tezgahın üzerinde duracaksa gün ışığı almamalıdır. Böylece yaklaşık bir ay dayanabilirler.

Katı yumurta haşlamak için metodunuz nedir?
Uzmanımız diyor ki: Hata yapmamak için en etkili yöntem yumurtaları soğuk suya koyarak kaynamasını beklemektir. Böylelikle su kaynayana kadar yumurtanın beyazı yavaş yavaş pişmeye başlar. Eğer yumurtaları kaynar suya atarsanız,  yumurtanın sarısı pişene kadar beyaz kısmı fazla pişmiş olur. Michael Ruhlman’ın kitabı Yumurta’da belirttiği  gibi, yumurtaları bir kaba koyun, üzerlerini 2,5 cm aşacak şekilde soğuk su ilave edin. Daha sonra suyu kaynatın, kabın kapağını kapatın, kabı ateşten alın ve 15 dakika kadar beklemeye bırakın. Son olarak yumurtaları bir kase buzlu suyun içine bırakın. Böylelikle fazla pişmelerini ve sarısının etrafındaki yeşil halkaları engellemiş olursunuz.

HAZIRLAYAN GÜNEŞ ULUKUŞ

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.