Parlak Mustafa çiçeği bakımı nasıl yapılır, nasıl çoğaltılır?

Son güncelleme:

Parlak Mustafa çiçeği bakımı nasıl yapılmalı? İsminin hikayesi nedir? Parlak mustafa çiçek açar mı? Parlak Mustafa bitkisi çoğaltma ve sulama gibi püf noktaları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

Parlak Mustafa çiçeği Anavatanı Güney Afrika’dır. Latince adı creeping charlie’dir (Sürünen çarli). İsveç sarmaşığı olarak da bilinmektedir. Bilimsel adı ise Plectranthus verticillatus‘tur. Lamiaceae familyasının Plectranthus cinsindendir.

Parlak Mustafa çiçeği ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir. Güney Afrika’dan tohum olarak elde edilen bitki İsveç’te geliştirilmiştir.

Plectranthus verticillatus

PARLAK MUSTAFA BİTKİSİ BAKIMI

Parlak Mustafa çiçeği, parlak yüzeyli koyu yeşil, yaprak kenarları tırtıklı bir bitkidir.

Parlak Mustafa çiçeği sarkıcı özelliğe sahiptir. Herhangi bir rafın kenarında bakım sağlayabilirsiniz.

İç mekanda bulunduğu yerin ışık ve ısı dengesini çok severse ara ara çiçek açabilir. Genellikle yaprakları ilgi çektiği için yaprak güzelliği için yetiştirilmektedir.

Yetiştirilmesi ve bakımı kolay bir bitkidir. Çok fazla ilgi istemez. Hatta öyle ki kendi haline bırakılsa daha güzel gelişir. Yani bakımını unutmanız bitkinin daha hoşuna giden bir durumdur desek yalan olmaz.

Güneşi seven bir bitkidir. Fakat yakıcı güneşe direk maruz kalmamalıdır. Çok soğuk havaları sevmez. Yaz mevsiminde dış mekanda bakım sağlanabilir.

Bitki boyutuna uygun bir saksıda bakılmalıdır. Bitkiden daha büyük bir saksıya dikilmesi bitkinin zayıf gelişmesine neden olur.

parlak mustafa çiçeği

Yine kuruyan yapraklar mutlaka temizlenmelidir. Böylece bitki enerjisini doğru yönlendirmiş olursunuz ve bitkiniz daha sağlıklı gelişir.

Toprak nemi kontrol edilerek sulama yapılmalıdır. Toprak yüzeyi eşit ıslanacak şekilde sulanmalıdır. Çok sulamak bitki köklerine zarar verebilir. Bu nedenle toprak nemi kontrolü yaparak sulamak en sağlıklı yöntemdir.

PARLAK MUSTAFA ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Parlak Mustafa çiçeğini budayıp daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

Budanan dalları yeniden toprağa dikebilirsiniz. Nemli bir toprağa dikerseniz sulamasanız bile hayata tutunacaktır.

Daha hızlı tutunmasını isterseniz, budadığınız dalı suda bir süre bekleterek köklendirip dikebilirsiniz.

Bitkinin yaprakları normalde parlaktır. Fakat yaprakları mat bir görüntüye sahip olursa bitki toprağına mutlaka gübre ile takviye yapılmalıdır. Bitki solmaya başlarsa daha sık dikim yapılmalıdır.

PARLAK MUSTAFA ÇİÇEĞİ HİKAYESİ

Parlak Mustafa Çiçeği hikayesi ise ilginçtir. Bu çiçeğin hediye edildiği evin aile reisinin ismine Parlak eklenmesiyle parlak mustafa çiçeği olarak anılmaya başlanmıştır.

Parlak Mustafa çiçeği

PARLAK MUSTAFA ÇİÇEK AÇAR MI?

Parlak Mustafa bitkisi ilkbahar ve sonbahar aylarında nadirde olsa çiçek açabilmektedir. Mavi ya da beyaz çiçekler açar.

Keskin bir kokuya sahiptir. Kokusu sardunya çiçeğini andırır.

TOPRAK VE SAKSI DEĞİŞİMİ

Toprak ve saksı değişimi bitkide herhangi bir hastalık olmadığı sürece 3 yılda bir defa yapılabilir. Ya da her sene barolan toprak üzerine yeni toprak serpilebilir. Saksı, derin olmayan özellikte olmalıdır.

Toprak olarak suyu bünyesinde tutmayan, taneli, geçirgen, süzek toprakları sever. Herhangi bir bahçe toprağında yetişebilir. Organik içerikli topraklarda sağlıklı gelişir.

Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları