Ocak ayında bahçede yapılması gerekenler

Bahçede geçireceğiniz güzel bir sene için, yılın ilk ayından işe başlamalısınız. Ocak ayı takvimi size çok yardımcı olacak.

OCAK AYINDA BAHÇEDE YAPILACAKLAR

2 OCAK

Ilıman iklimlere ait olan bitkilerinizi, kış aylarının soğuk havasından korumak istiyorsanız üzerlerini kalın ve kuru yaprak tabakasıyla örtmeniz yeterli olacaktır. Ancak bunu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, çimlerin üzerinde kuru yaprak bırakmamak. Çürümüş yaprakların mantar oluşumuna neden olduğunu unutmayın!

7 OCAK

Yeni yıl, yeni bitkiler… Taze ve rengarenk çiçekleri dikeceğiniz saksılarınızı yıkamanın tam vakti. Saksıların içerisinde kalmış toprak, mantar ve parazitlerden kurtulmak için fırça yardımıyla tüm saksılarınızı temizleyin. Böylece yeni ekeceğiniz bitkilerin de sağlıklı büyümesine yardımcı olursunuz.

10 OCAK

Narin bitkilerinizi soğuklardan korumak için kolları sıvayın. Kamelyalarınız veya dağ gülleriniz varsa, toprak yüzeylerini ağaç kabuklarıyla kaplayın. Bu işlem bitkinizin dayanıklılığı için önemlidir. Özel gübrelerle de besleyebileceğiniz bu tür bitkilerinize, fosfor ve potasyum içerikli zengin gübre takviyesi yapmayı unutmayın.

13 OCAK

Bahçe ve balkonumdaki çiçekler soğuğun kurbanı oldu diye düşünüyorsanız, evin içine bitki yerleştirmeye ne dersiniz? Atatürk çiçeği, açelya, begonya, kalanchoe, orkide ve siklamenler evinizin iç mekanını şenlendirmek için seçebileceğiniz bitkilerden.

18 OCAK

Çuha çiçeklerini seviyorsanız, kış ayları onları dikmek için en uygun zaman. Köklerinden daha büyük çukura, hava almamasını sağlayacak şekilde yerleştirin ve bastırın. Fideler arasında 15 santimetre mesafe bırakın.

21 OCAK

Ağaçların dinlenme dönemlerinde yapılan kuru budamayı unutmayın. Elma ve armut ağaçlarına yapmanız gereken budama işlemi için uygun zaman kış aylarıdır. Ancak don dönemine denk gelmemeye dikkat etmelisiniz. Kışın yapılan budamanın ardından bitkilerinizin daha güzel meyve vermesi için, ağaç yeşillenmeye başladığında ikinci budamayı yapmalısınız.

26 OCAK

Ocak ayının sonlarına gelmemizle birlikte, bitkilerinizin soğanları yavaş yavaş uyanmaya başlıyor. Kardelen ve nergislerinizi daha sağlıklı ve neşeli görmek istiyorsanız, 15 günde bir sıvı çiçek gübresi verin. Karışım olan sıvı çiçek gübresini sadece saksıdaki bitkilerinize değil aynı zamanda kesme çiçeklerinize de katabilirsiniz.

30 OCAK

Kış aylarında soğuklara karşı direnen ağaçlarınızın kurumuş yapraklarını budamanız için bir adet kalın dal makasına ihtiyacınız olacak. Ancak kestiğiniz dalları çöpe atmak yerine torf yapımında kullanmak için bahçenizin bir köşesinde saklayın. Şeftali, badem gibi ağaçların budaması meyvelerini topladıktan sonra yapıldığı için, kış aylarında onlara dokunmamalısınız.

Mart ayı bahçe bakımı ve bahçe dekorasyonu – 7 adımda bahçe düzeni

Kışın açan çiçekler nelerdir? İşte 5 kış bitkisi