Baca temizleme nasıl yapılır? Evde baca temizleme yöntemleri

Baca temizleme nasıl yapılır? Sabunla ya da naftalinle baca temizleme nasıl yapılır? gibi sorular, havaların soğumaya başladığı bu aylarda sıklıkla araştırılıyor. Son yıllarda kalorifer kullananların sayısı her ne kadar artsa da, soba kullananların sayısı da azımsanamayacak kadar fazla. Bu nedenle evde baca temizleme yöntemleri merak konusu oluyor.

Peki baca temizleme nasıl yapılır? Sabunla, naftalinle evde baca temizleme yollarını anlatıyoruz.

BACA TEMİZLEME NASIL YAPILIR?

Baca temizleme yöntemlerinden ilki karbonat. Yanan sobaya bir kaşık karbonat atın ve sobanın bütün kapaklarını kapatın. Bu sayede bacadaki kurumlar borudan ve bacadan dökülecektir.

Hava almayan sobanın patlama ihtimali üzerine bu işlemi yapmanız tehlikelidir.

NAFTALİNLE BACA TEMİZLEME

Baca temizleme yollarından biri de naftalinle baca temizlemedir. Bacayı temizlemek istiyorsanız ya da tıkalıysa naftalin yakabilirsiniz. 100 gram naftalini yakın ve bacadaki kurumlar aşağı dökülerek temizlensin. Bu işlem tehlikelidir ve dikkatli olmalısınız.

SABUNLA BACA TEMİZLEME

Boruların ve bacanın temizlenmesi için ayda bir kez kömürlerin iyice tutuştuğu anda bir kalıp sabunu sobaya atarsanız borular ve baca temizlenecektir.

SOBA NASIL YAKILIR?

Soba yakarken ilk dikkat edilmesi gereken husus içine konacak malzemenin düzgün ve sıralı konmasıdır. İçeride alt hava akımı alması için alt tarafına odun konarak üzerine de gazete, mukavva gibi ürünler konarak hızlı ateş almasına imkan tanınır. En alt kısımda çıra konarak ateşi hızlı yakabilirsiniz. Bir süre yandıktan sonra en üste kömür koyarak uzun süreli ısınma elde edebilirsiniz.

ODUN SOBASINI KENDİM KURABİLİR MİYİM?

Teknik olarak kurabilirsiniz. Soba kurulurken bakmanız gereken en önemli özellik bacanın durumu. Bacanın çapı en aşağı 13, mümkünse 15 veya 18 santimetre olmalı. Öncelikli olarak baca temizlenmiş olmalıdır. Bacanın açık olduğu-çekişi, küçük bir ayna ile ve kâğıt parçası yakılarak kontrol edilebilir. Soba oda içerisinde bacaya yakın bir yere devrilmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Soba boruları duvara en az 50 cm en fazla 1,5 metre uzaklıkta olmalı ve fazla dirsek ve borudan kaçınılarak (en fazla iki) bacaya bağlanmalıdır. Soba boruları ile dirsek ek yerleri ve baca girişi yanmaz alüminyum bantla bantlanarak sızdırmazlık artırılabilir. Soba borularının uç kısımları baca deliğine fazla sokulup baca tıkanmasına neden olunmamalıdır. Soba ile duvar arasına konulacak ısıyı yansıtan bir levha; odanızın daha da iyi ısınmasını sağlayacaktır.

SOBANIN BAĞLANDIĞI BACA NASIL OLMALI?

Sobanın bağlanacağı baca mümkünse bağımsız olmalı, başka dairelerle ortak kullanılmamalı. Yani aynı bacaya başka soba, şofben gibi cihazlar bağlanmamalı. Bina çatısının en yüksek noktasından en az 50-80 cm yukarıda ve 3 metre uzağında olmalı, en yakın binaya en az 6 metre uzaklıkta bulunmalı. Üzeri iyi sıvanmış olmalı, yarık ya da çatlak bulunmamalı; iç yüzeyi ise mümkün olduğunca pürüzsüz olmalı. Üzerine kar sularının, yağmur sularının ve kuşların girişini engellemek için başlık konulmalıdır. Yılda en az bir kez temizletilmeli.

SOBA NASIL TEMİZLENİR?

Sobayı temizlerken ilk önce baca boruları teker teker çıkarılır ve ardından baca temizlik borusu ile temizlenir. Sobanın içinin temizliği soba turbolu ise içi boşaltılıp ıslak bez ile silinebilir. Kovalı sobalarda temizlik ise ilk önce kova çıkarılır, boşaltılır ve temizlenir, daha sonra sobanın içi tel veya ıslak bez ile silinerek yapılabilir. Baca tıkanıklığında ise belediyelerin baca ekiplerine, itfaiyeye veya bu işi yapan özel şirketlere haber verip bu işi onlara yaptırtınız.

Evi sıcak tutmanın püf noktaları nelerdir? Isıtıcı çeşitleri ve özellikleri