Mutfaktan aromatik kokular yükseliyor

Bol vitaminli, mis kokulu ve leziz portakal ile, mutfağınızda karşı konulmaz lezzetlere, evinizde ise yaratıcı fikirlere yer açın.

Böyle de çok güzeller Portakallar tek başına bile dekoratif bir detay. Vintage bir kovada masanızın üzerinde sergileyebilirsiniz. Galvaniz kova ve kase, Ikea. Çelenk, Crate&Barrel.

ŞİFA İÇECEĞİ

Kış aylarında salgın hastalıklara karşı portakal bariyeri kurun. Keçe kuş, bakır fincan, bonvagon.com. Kurulama bezi, Ikea. Servis tahtası, Mudo Concept.

Portakallı ve zencefilli konsantre kış içeçeği

Malzemeler: 1,5 litrelik kavanoz • 4 adet kan portakalı • 4 adet büyük boy ve kalın kabuklu portakal • 2 adet limon • 1 adet zencefil (yarım avuç büyüklüğünde) • 1 küçük kavanoz bal.

Yapılışı: Portakalları ve limonları yıkadıktan sonra kaynar suyun içine atın, 3 dakika haşlayıp soğuk suda 10 dakika bekletin. Bu işlemi 3 kez tekrar edin. En son soğuk suyun içinden meyveleri alın. Çok ince dilimleyin. Kavanozun dibinden başlayıp dönüşümlü olarak ince ince dilimlediğiniz portakalları, limonları ve zencefilleri sıkı sıkı yerleştirin. En son balı üzerine dökün. Kapağını kapatın. Buzdolabında 2 gün beklettikten sonra kaynar bir bardak suyun içine 2 tatlı kaşığı kadarını ekleyip karıştırın. Kavanozun içindeki bal eksildikçe 15 gün boyunca bal ilave edebilirsiniz.

TATLI BİR ATIŞTIRMALIK

Ev yapımı tatlı atıştırmalıklar şeker ihtiyacınızı giderir. Kavanoz, Ikea.

Portakal kabuğu şekerlemesi

Malzemeler:4 adet büyük boy yemelik portakal • 2 su bardağı toz şeker • 1 tatlı kaşığı tuz • 2 çay bardağı portakal suyu.

Yapılışı: Portakalların kabuklarını soyun. Kabuğun içindeki beyaz kısmını bıçak yardımıyla temizleyin. İçini temizlediğiniz portakalları tencereye aktarın. Üzerini örtecek kadar su ilave edin ve bir ağırlıkla bastırarak portakal kabuklarının suyla iyice temas etmesini sağlayın. Bu şekilde 3 saatte bir 3 kez suyunu değiştirerek acı tadının gitmesini sağlayın. Portakal kabuklarını soğuk suyun altında yıkadıktan sonra yarım tatlı kaşığı tuz ilave edilmiş kaynar suda 5 dakika haşlayın. Süzüp buzlu suda 10 dakika bekletin. Aynı işlemi bir kez daha yapın. Daha sonra sudan alıp tencereye aktarın. Üzerine toz şekeri ve portakal suyunu ekleyin. Tencerede orta ateşte şeker eriyip parlak bir renk alana kadar yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin. Portakal kabuklarını tencerenin içinden alın, ızgara telin üzerine dizin. 110 dereceye ayarlı fırında 15 dakika kadar kurutun. Daha sonra kavanoza aktarın, isterseniz toz şekerle birlikte kavanozun içinde muhafaza edin.

PORTAKAL KASE OLURSA

İçini çıkardığınız portakalları tatlı servislerinizde kase olarak kullanabilirsiniz. Tarif: Şef Cem Ekşi.

Portakallı sufle (6 kişilik)

Malzemeler: 5 portakal (tercihen kan portakalı) • 1 yemek kaşığı toz şeker • 1 limonun rendelenmiş kabuğu • 2 yemek kaşığı toz şeker • 2 yumurtanın sarısı • 2 yumurtanın akı • 1 yemek kaşığı mısır nişastası • Pudra şekeri (servis için)

Yapılışı: 5 kan portakalının uç kısmını dikkatlice kesin. Bir çay kaşığı yardımı ile içlerini temizleyerek bir kaba aktarın. Yani portakaldan bir kase oluşturun. Portakalın içlerini sos tenceresine aktarın. 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 limonun rendelenmiş kabuğunu ilave edip şeker çözülene kadar ısıtın. Ayrı bir kasede 2 yemek kaşığı şeker ile 2 yumurtanın sarısını ve 1 yemek kaşığı mısır nişastasını da çırpma teli ile iyice karıştırıp macun kıvamına getirin. Karıştırmaya devam ederek sıcak portakal suyunu yavaş yavaş ekleyin. Yavaş ekleyin çünkü hepsini birden katarsanız yumurta sarısı çok çabuk ısınır ve pütürleşmesine sebep olur. Elde ettiğiniz bu karışımı tekrar tencereye alın. Kısık ateşte, sürekli çırpma teliyle karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Hemen ocaktan alıp birkaç dakika daha soğuması için karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız sufle macununu derin bir kaseye alın, çırpma teliyle tekrar karıştırın. Mutfak robotu ile önceden ayırdığınız yumurta akından birer tutam tuz ve şekerle birlikte yumurta aklarını köpürtün. Spatula yardımı ile yavaş yavaş macuna yedirin. Portakaldan elde ettiğiniz kaselere paylaştırın. 200 derecede ısınmış fırının orta katına yerleştirin. 13 dakika sonra fırından alıp hemen servis yapın. Biraz da pudra şekeri serpebilirsiniz.

Hızlı ve lezzetli Rengiyle göz dolduran tarifler sofrada tek başına odak noktası olabilir. Portakal peltesi de bunlardan biri! Dallar ve tabak, Paşabahçe

Portakaldan ilham alan kapı süsü Kurutulmuş portakal dilimleri, tarçın çubuğu, defne yaprağı ve ada çayı gibi aromatik kokulu yapraklarla kendi çelenginizi ya da kapı süsünüzü hazırlayabilirsiniz. Dekoratif kalp, bonvagon.com

Hoş kokular evi sarsın Portakallarınızı tırtıklı bir el aleti ile dilediğiniz gibi şekillendirip üzerlerine karanfil batırarak her iki kokunun da evi sarmasını sağlamış olursunuz. Galvaniz tepsi, Mudo Concept. Sarı kase, sarı bez, turuncu demlik, Crate&Barrel. Kırmızı teneke kutu, emaye mug, bonvagon.com.

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ FOTOĞRAFLAR HANDE GÖKSAN TARİFLER İNCİ BAK/EAT DRINK SHOOT STUDYO YAPIM ASİSTANI BİLGE CANDAN YILMAZ FOTOĞRAF ASİSTANI MURAT ERDOĞAN