Mutfakta ne, nereye?

Evin neredeyse en fazla trafiğine sahip olan alanı mutfak. Hazırlık, pişirme, depolama ya da yıkama ile ilgili olan tüm elemanları doğru yerleştirerek bu alanı daha kullanışlı hale getirebilirsiniz.

YERLEŞİM
Her yemek hazırlayışınızda pişirme alanınız bir kabusa dönüyorsa mutfağın yerleşim planını gözden geçirme vakti gelmiş demektir.

1. Pişirme, buzdolabı ve lavabo üçgeni
Mutfakta tipik yerleşim bu üçgen baz alınarak yapılır, tüm yerleşim de buna göre kurgulanır. Her bir alanın arasındaki mesafenin en az 1 m olması gerekir. Ancak açık planlı ya da daha büyük mutfaklar için bu mesafe biraz değişebilir. Kural şu: Her bir aktivite için bağımsız alanlar oluşturarak eş zamanlı yapılan işlemlerin rahatça olabilmesini sağlamak.
2. Çekmece sistemleri
Tam açılabilen ray sistemleri, akıllı menteşe elemanları ile çekmece ve dolaplarınızı tam kapasite ile kullanabilirsiniz.
3. Tabak, bardak, tava ve tencereler
Bu ekipmanları depolarken mutlaka kategorilere ayırmanız gerekiyor. Bu şekilde yapmak zamandan büyük ölçüde tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca dizilimi çok kullanılandan az kullanılana doğru da yapabilirsiniz. Her gün kullandığınız tabaklara kaç adımda ulaştığınızı sayın. Yeterince çabuk ulaşamıyorsanız yerlerini değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
4. Aydınlatma
Mutfakta yaptığınız işe yönelik aydınlatmaların olması çok daha kolay çalışmanızı sağlar. Örneğin yıkama, pişirme ve hazırlık alanlarında yardımcı aydınlatmalarınız olması işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır.
5. Hazırlık alanı
Lavabo ve fırının her iki yanında en az çeyrek metre olacak şekilde alan bırakın. Bu alan mikser, kesme tahtası gibi pek çok işlemi yaptığınız alan olduğu için yeterli boşluk olduğundan emin olmalısınız.
6. Çöpleri saklayın
Bağımsız bir çöp kovasının elinize ayağınıza dolaşma ihtimali yüksektir. Bu sebeple entegre bir çöp kovası  edinebilirsiniz. Bulaşıkları temizlediğiniz alana yakın olmasına özen gösterin.

BUZDOLABI YERLEŞİMİ: Gıdaları buzdolabında doğru yerlere yerleştirdiğiniz –doğru ısı ayarı ile birlikte- takdirde çok daha uzun süre dayanabilir, aradığınız şeyleri de kolaylıkla bulabilirsiniz.

1. Üst raf
Üst raf genellikle diğer raflara oranla daha geniştir. Bu sebeple büyükçe gıdaları burada saklayabilirsiniz. Gıdalarınızı her zaman aynı rafa koyarsanız hatırlamanız daha kolay olacağından çok daha hızlı hareket edebilirsiniz.
2. Kapak
Buzdolabının kapağı ısının en düşük olduğu alandır. Bu sebeple bozulma riski düşük olan gıdaları bu alanda saklamaya özen gösterin. Örneğin fıstık ezmesi, salata sosları, reçel ve salça gibi.
3. Orta raf
Erişimi en kolay raftır. Bu sebeple bu alana sağlıklı gıdaları koymaya özen gösterin.
4. Çekmeceler
Çekmeceler yüksek nemli bölgelerdir. Sebze ve meyveleri daha taze tutmak için bu alanda saklamaya özen gösterin. Eğer nem değerleri farklı ise sebzeleri yüksek, meyveleri de düşük olan kısma koymayı tercih edin.
5. Sıfır derece bölmesi
Buzdolabının geri kalan alanlarına göre daha serin kısımdır. Bu alanda peynir, tereyağı ve şarküteri ürünlerini saklayabilirsiniz.

Raf yerleşimi
Rafları daha kullanışlı hale getirebilirsiniz.

1. Saklama kapları: Yiyecekleri üst üste saklamak için vakumlu kaplar ideal.
2. Poşet düzenleyici: Market poşetlerini düzenli tutmak için bir poşetliğiniz olsun.
3. Raf düzenleyici:
Raf düzenleyicilerle derin dolaplarda alan yaratabilirsiniz.
4. Notlar: Sık kullandığınız dolaplarınızdan birine bir notluk yapıştırabilir, böylece eksikleri, market listelerini ve hatırlatıcılarınızı kolay takip edebilirsiniz.
5. Şişelik: Şişeler dikey halde çok yer kaplar. Kaldı ki derin dolaplarda atıl boşluk kalmasına sebep olur. Şişelikler yardımıyla onları yatay şekilde saklayabilirsiniz.

HAZIRLAYAN İLKE YILMAZ İLLÜSTRASYON MURAT ÖZKAN