Mürver şurubu tarifi – 2 farklı tarif bir arada

Son güncelleme:

Mürver şurubu tarifi ile karşınızdayız. Bu iki tariften istediğinizi yapabilirsiniz.

Mürverleri trafiğin kirliliğinden uzakta olan bir bölgeden toplayın. Yağmur ve rüzgarla temizlenen yüksekteki dalları tercih edin. – Mürverleri toplarken yaprakları almayın. Yeşil kısımlarını ve sapları ayıklayın. Dikkatlice çiçekleri inceleyin, üzerlerinde minik böcekler olabilir. Saplarından aşağı doğru tutarak silkeleyerek aralara gizlenmiş böcekler, toz vs varsa temizleyin.

İşte gerekli malzemeler ve yapılışı…

MÜRVER ŞURUBU TARİFİ (1)

Mürver şurubu tarifi

Yaklaşık 75 cl’lik bir şişe için;

GEREKLİ MALZEMELER

  • 25 adet taze mürver,
  • 1,2 kg şeker,
  • 2 portakal,
  • 2 limon,
  • 1,2 litre su.

YAPILIŞI

Limon ve portakalları iyice yıkayıp ince ince dilimleyin. Portakal ve limonun üzerinin parafinle kaplanmamış olması gerekiyor. Bir tencereye şeker ve suyu koyup arada karıştırarak kaynatın. Kaynayan şekerli suyu ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra limon, portakal ve mürveri ekleyin. Karıştırıp ağzını kapatın ve serin bir yerde 24-30 saat beklemeye bırakın. Bir sonraki gün süzün ve temiz bir cam şişeye alıp ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabında muhafaza ederek 2 hafta içinde tüketin.

Dilerseniz bu karışımı buz kalıplarına doldurarak dondurabilirsiniz. Eğer oda sıcaklığında daha uzun süre saklamak istiyorsanız, steril kavanoz ve şişelere doldurup 10 dakika üzerlerini kapatacak kadar kaynar suya koyup kaynatın. Kapalı şişelerde 1 yıl kadar muhafaza edebilirsiniz. Kullanmak üzere kapağını açtığınız şurubu buzdolabında muhafaza edin.

MÜRVER ŞURUBU TARİFİ (2)

Bu da başka bir mürver şurubu tarifi…

GEREKLİ MALZEMELER

  • 20 büyük mürver topu ya da 30 küçük mürver topu,
  • 5 bardak şeker,
  • 6 bardak içme suyu,
  • 4 limon

YAPILIŞI

Ayıkladığınız mürverleri büyükçe bir kavanoza doldurun ve üzerine elinizle hafifçe bastırın. Limonları dilimleyip ekleyin ve üzerini kapatacak kadar içme suyu ile doldurun. Tüm malzemeyi karıştırın. Ağzını kapatıp buzdolabında arada karıştırarak 3 gün bekletin. 3 günün sonunda bir tülbentle mürverlerin aromasını verdiği suyu bir tencereye süzün. Üzerine şekeri ilave edin ve karıştırın. Ocaktan alıp temizce yıkanıp sterilize edilmiş cam şişelere ya da kavanozlara doldurun. Ağızlarını sıkıca kapatıp su dolu bir tencerede 10 dakika kadar kaynatarak sterilizasyonunu yapın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın.

MÜRVER ŞURUBU NASIL İÇİLİR?

  • Maden suyu ile karıştırıp serinletici bir içecek elde edebilirsiniz.
  • Kokteyllerde kullanabilirsiniz. Şampanya ya da köpüklü şaraplarla çok iyi uyum gösterir.
  • Sorbe ya da dondurmalara katabilirsiniz.
  • Şeker niyetine çilekle ya da kreple birlikte tüketebilirsiniz.
  • Ev yapımı limonatanıza karıştırarak çiçeksi bir aroma verebilirsiniz.

Bu tariflerimiz de ilginizi çekebilir:

Sakinleştirici çay tarifi – Mürver çayının mükemmel etkisi