mercan-çiçeği-bakımı

Mercan çiçeği bakımı nasıl olmalı? Sulama, çoğaltma, çiçeklenme

Mercan çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Mercan çiçeğinin bilimsel adı Russelia equisetiformis’dır. Görüntüsü nedeniyle farklı isimlerle de anılmaktadır. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, bakımı ile ilgili detayları paylaştı.

Mercan çiçeği Hava fişek bitkisi, mercan çeşmesi, kırmızı mercan çiçeği gibi yaygın isimlere de sahiptir. Uzun turuncu-kırmızı çiçekleri tek bir yerden fışkırıyormuşçasına bir görüntüye sahiptir. Çok yıllık süs çalısıdır.

Peki mercan çiçeği bakımı nasıl olmalı? Gelin adım adım detayları inceleyelim…

MERCAN ÇİÇEĞİ BAKIMI

Mercan çiçeği bakımı
  • Mercan çiçeğine kışın bir ev bitkisi olarak bakım sağlanabilir. Fakat en iyi çiçeklenme performansını almak için dış mekan bakımı yapmak önemlidir.
  • Eğer yıl boyunca sıcak bir iklimde yaşamıyorsanız, bitkiyi kışın iç mekana taşıyabilirsiniz ve bakımına orada devam edebilirsiniz.
  • Mercan çiçeği yayılarak gelişim gösterdiği için bitkiye geniş alanlar açmayı unutmayın!
  • Mercan çiçeği 18°C – 24°C arasındaki sıcaklıklarda mutu gelişim gösterir. 
  • Mercan çiçekleri yerine alışana kadar bolca sulanmalıdır.
  • Mercan çiçeği gelişip olgunlaştıktan sonra kuraklığa toleranslıdır.
  • Kuraklığa dayanıklı olan mercan çiçeği bitkisini büyüme mevsimi boyunca düzenli olarak sulayın, ancak toprağın sulamalar arasında kurumasına izin verin.
  • Mercan çiçeğini ilkbahar ve yaz mevsimi boyunca iki haftada bir gübreleyebilirsiniz.
  • Kış mevsimi yaklaşırken ve havaların soğuduğu dönemde, mercan çiçeği bitkinizi iç mekana taşıyabilirsiniz.
  • Mercan çiçeğini iç mekana aldığınızda ılık, güneşli bir pencereye koyun, sulamayı azaltın ve ilkbahara kadar gübrelemeyin.

MERCAN ÇİÇEĞİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Mercan çiçeğinin çiçeklenme zamanı, ilkbaharın sonundan yaz boyunca sürer. Tropik ve yarı tropik iklimlerde sonbahara kadardır.

Mercan çiçeğinin birçok rengi mevcuttur. Kırmızı, turuncu, sarı, beyaz ve pembe renklerine rastlayabilirsiniz.

MERCAN ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Mercan çiçeği bakımı sinek kuşu

Mercan çiçeği,  Plantaginaceae ailesindendir. Mercan çiçeğinin uzun sapları bir Ağlayan Söğüt ağacının uzuvlarına benzer, pul benzeri yaprakları kavislidir ve sarkar.

Mercan çiçeği her türlü tozlayıcı için çekicidir. Özellikle sinek kuşlarını davet ederler.

Bitkinin cins adı, 18. yüzyıl İngiliz doktoru Dr. Alexander Russell’ın onuruna verilmiştir.

Mercan çiçeği, 1993 yılında Kraliyet Bahçıvanlık Derneği Garden Merit Ödülü’nü aldı.

MERCAN ÇİÇEĞİ TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Mercan çiçeği hemen hemen her tür toprakta gelişir. Kök sistemi kurulduktan sonra rahatsız edilmekten hoşlanmaz.

Kumlu, tınlı, kil veya tebeşirli toprak dokularına toleranslıdır ve alkaliden asidik pH seviyeleri olan topraklarda  iyi sonuç verebilir.

Mercan çiçeği bitkisini saksıda yetiştirmek için standart bir saksı toprak karışımı kullanabilirsiniz. İyi bir drenaj sağlamak için toprak karışımı içerisine kum veya perlit ekleyebilirsiniz.

MERCAN ÇİÇEĞİ BUDAMA

Mercan çiçeğinde istenilen şekli elde etmek veya korumak için ve ayrıca ölü büyümeyi gidermek için bitkinizi ilkbahar ve yaz mevsimi boyunca düzenli olarak budayın.

Bitkinin sapları çiçeklenmeyi bitirdiğinde, daha fazla büyümeyi ve çiçek açmayı teşvik etmek için onları budayın.

Kış mevsimi sonunda, bitkiyi çok kısa bir boyuta gelinceye kadar budayabilirsiniz. Böylece bitkinin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olursunuz. 

MERCAN ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Mercan çiçeğinden ilkbahar mevsiminde alınan kök ucu çelikleri ile çoğaltılarak yeni bitkiler oluşturulur.

Kesimlerden yaymak için: Bitkinin sonuna yakın en az 2 yaprak içeren sağlıklı bir dal seçin. Kesimler 12 cm uzunluğunda olmalıdır. Dal ucundaki bir çift hariç tüm yapraklar temizlenir. Kesimin birkaç santim alt kısmında küçük çizikler yapın, bu ucu köklendirme tozuna daldırarak süreci garantileyebilirsiniz. Fazla tozu silkeleyin. Kesimi uygun, iyi drene olan bir toprak ve hafifçe su içeren bir kap içine yerleştirin.

Kesimin üzerine gevşek bir şekilde plastik bir torba yerleştirin ve dolaylı ışık ve sıcaklığın sürekli olarak 10° C üzerinde olduğu korumalı bir alana koyun.

Mercan çiçeğini katmanlama yoluyla çoğaltmak için: Bitkinin tabanına yakın sağlıklı, esnek bir dal seçilir. Bitki yerdeyse, açık havada, yanına küçük bir hendek kazın. Bitki bir kap ya da saksı içerisindeyse yanına yeni bir alt tabaka kabı ya da saksısı koyulur.

Seçilen dalı hendeğe veya taze bir toprak kabına bükün ve bir taşla tartın veya zeminde tutmak için bir bahçe zımbası kullanın.

Yerinde bırakın ve yeni sürgünler ve çiçekler göndermeye başladığını görene kadar olgun bir bitki olarak bakımını yapın.

Emin olduğunuzda, seçilen dal köklerini üretmeye başladıktan sonra bu dalı ana bitkiden ayırın.

MERCAN ÇİÇEĞİ HASTALIKLARI

Mercan çiçeği aşırı sulanmadığı ve doğru miktarda güneş ışığı aldığı sürece ciddi bir hastalık veya böcek sorunu yaşamaz.

Doğru ortam sağlanmazsa kök çürümesine, akarlardan, tırtıllardan ve nematodlardan gelen saldırılara maruz kalabilir.

MERCAN ÇİÇEĞİ ZEHİRLİ MİDİR?

Mercan çiçeği bitkinin zehirli olduğuna dair bir kanıt yok.

Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma