mandevilla-çiçeği-bakımı

Mandevilla çiçeği bakımı nasıl yapılır? Güneşi sever mi?

Son güncelleme:

Mandevilla çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Çoğaltma adımlarını, özelliklerini ve tüm detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

Mandevilla çiçeği güneş sever mi? Ne zaman çiçek açar? İşte yanıtlar…

MANDEVİLLA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Mandevilla çiçeği bakımı

Mandevilla çiçeği, yerli bir tropikal asmadır. Koyu kırmızı, pembe, sarı, mor, krem ve beyaz tonlarında bulunan büyük, parlak yaprakları ve göz alıcı çiçekleriyle gösterişli bir asmadır. Bu zarif, sarmaşık asma, tek bir mevsimde 3 metreye kadar büyüyebilir. Bu bitkinin belirli bazı ihtiyaçları vardır ve iç mekanlarda büyüyen mandevilla asma, biraz yer kaplayabilir.

  • Mandevilla çiçeği, 9 metre uzunluğa kadar büyüyebilmektedir. Bol organik madde içeren zengin nemli topraklarda kısmi güneşli ortamları sever.
  • Dış mekan bitkileri olarak ilkbahar ve yaz aylarında iki haftada bir fosforlu besinlerle birlikte sık sık suya ve gübreye ihtiyaç duyarlar. Bitki kışın hareketsiz kalır ve hatta bazı yapraklarını kaybedebilir. Ancak bahar mevsiminde havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yeniden büyümeye başlar.
  • Mandevilla çiçeği için en iyi ortam sıcaklığı 15 C ve üzeri sıcaklıklardır.
  • Bitkinin içeriye taşınması, bitki için farklı yetiştirme koşulları sağlar. Bu nedenle, iç mekanda mandevilla çiçeğine nasıl bakılacağını bilmek önemlidir. 
  • Mandevilla çiçeği iç mekanda ayrı ve özel bakım ister. Yaşam alanında mevsim başına 2-3 metreye kadar büyüyebilmektedir. Bu nedenle iç mekanda büyüdüğü odanın sınırları içinde tutabilmek adına budama yapılmalıdır. Budamalar için en ideal mevsim kışın sonları veya ilkbaharın başlarıdır.
  • Mandevilla çiçeği için sera ortamı oluşturabilirseniz mutlu gelişir. Bitkiyi gün ortasında yani öğle saatlerinde kavurucu güneşten koruyarak yetiştirebilirsiniz.

MANDEVİLLA ÇİÇEĞİ NEDEN ÇİÇEK AÇMAZ?

Mandevilla çiçeği bakımı

İç mekanlarda mandevilla çiçeği bakımı yapıyorsanız çiçek açmama gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Bu durum sizi şaşırtmasın. Tomurcuk ve çiçeklenmesi için aşırı yüksek yapay ışığa ihtiyacınız olacaktır. Mandevilla çiçeği iç mekanda kış dönemini geçirdiyse bitki ne yazık ki çiçek açmaz ve daha parlak bahar ışığı gelene kadar uykuda kalır.

İç mekanda normal bir bitki gibi yetiştirebilir veya sadece 20-25 cm kadar kesip bakım sağlayabilirsiniz. Saksıyı, sıcaklığın ortalama 12 ila 15 C olduğu serin ve loş bir alana taşıyın. Uyku döneminde sulamayı yarı yarıya kesin ve ilkbaharda kurumuş yaprakları üstünden temizleyin. İç mekan mandevilla çiçeğinin çürümesini önlemek için toprağının oldukça kuru kalması gerekir. İç mekan mandevilla çiçeğinin toprağını kışın orta derecede kuru tutun. Böylelikle ilkbaharda filizler görme şansınızda artacaktır. 

SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN OLMALI?

Kış boyunca az miktarda su, saksı karışımının kemik kurumasını önlemeye yetecek kadar nem sağlar. Bitkinin uyku halini kırdığını gösteren erken ilkbahar büyümesini gördüğünüzde, mandevillayı sıcak, güneşli bir odaya taşıyın ve normal sulama ve gübrelemeye devam edin. Sıcaklıklar dış mekanda 15 C üzerine çıkınca iç mekanda dış mekana taşıyabilirsiniz. Bu aynı zamanda bitkiyi taze toprak karışımı ile biraz daha büyük bir saksıya taşımak için iyi bir zamandır.

Mandevilla çiçeğini dış mekanda iç mekana taşırken saksı içerisinde yer alan zararlıları eve taşımamak adına birkaç işlem yapmanız gerekiyor. Bitkiyi lavaboya koyun ve saksı karışımında pusuya yatmış olabilecek zararlıları temizlemek için toprağı iyice ıslatın, ardından yaklaşık 25 cm kadar kesin.

SAKSI VE TOPRAK SEÇİMİ

Mandevilla çiçeği için mutlaka alt tabanı birden fazla hava deliğine sahip saksı kullanılmalıdır. Yine toprak ve saksının iyi bir drenaja sahip olması çok önemlidir.

Suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, taneli dokuda, süzek,kum ve kompost ile desteklenmiş saksı toprağı kullanılabilir.

Ölü veya hasarlı kökler mevcutsa mutlaka saksı değişimi zamanı temizlenmelidir.

MANDEVİLLA ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Mandevilla çiçeği çelik yöntemiyle ya da tohumla çoğaltılabilmektedir. Tohumdan çoğaltırken tohumları 12 saat kadar suda bekletip daha sonra hafif nemli, uygun toprağa dikebilirsiniz.

Lisyantus çiçeği bakımı, anlamı, çoğaltma yolları