Kurdele çiçeği bakımı ve çoğaltma detayları: Kurdele çiçek açar mı?

Son güncelleme:

Kurdele çiçeği bakımı, çoğaltma ve sulama gibi püf noktaları merak ediliyor. Adım adım dikkat edilmesi gereken detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, Evim Dergisi okuyucuları için anlattı.

KURDELE ÇİÇEĞİ BAKIMI

Kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum) hem görüntüsü hem de kolay bakımı nedeniyle birçok kişinin sevdiği bitkiler arasında yer alır. Kurdele çiçeği bakımı zahmetsizdir. Bulunduğu ortama kolayca adapte olur. İç ve dış mekan için uygundur. Özellikle ılıman iklimli bölgelerde dış mekan bakımı yapılabilir. Susuzluğa uzun süre dayanabilir.

Aydınlık ortamları seven bir bitkidir. Işığı direk değil dolaylı almak ister. Filtrelenmiş gün ışığı yani tül arkası ışığı almayı sever.

Bulunduğu ortamda hava akımı, cereyan, esintiye maruz kalmaktan hoşlanmaz. Yine kalorifer, klima, soba gibi kaynaklara maruz kalmamalıdır. Bu kaynaklardan uzak bir noktada bakım sağlanmalıdır.

Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bakımdan hoşlanmaz. Herhangi bir cisme temas etmeyi sevmez. Bu nedenle rahat gelişebileceği bir yere konumlandırmakta fayda vardır.

Kurdele çiçeği bakımı

KURDELE ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Kurdele çiçeğini çoğaltmak çok kolaydır. İster dip sürgünlerden ister kollarında oluşan yumruları ayırıp çoğaltabilirsiniz. Kolların üstünde yer alan yumruları steril edilmiş düz uçlu kesici ile kesip suda köklenmeye bırakabilirsiniz.

Kurdele çiçeği kolay büyüyen bir bitkidir.  Kısa sürede çoğalır. Çoğaltılması çok kolay olduğundan bir yıl içinde birkaç tane kurdele çiçeğine sahip olabilirsiniz.+

KURDELE ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Kurdele çiçeği, Agavaceae familyasına ait bitkilerden biridir. Ana vatanı Afrika ve Asya’nın tropik ve subtropik bölgeleridir. Chlorophytum cinsinin 220 cinsi bulunur. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde en önemli türleri C. comosum ve C. capense’dir. Diğer bilinen türleri ise C. tuberosum ve C. borivilianum’dur.

C.comosum’un yaprakları yeşil ve beyaz tonlarına sahiptir. C. capanse yaprakları yeşil, çiçekleri kırık beyaz veya krem renklidir. C. tuberosum yaprakları uzun yapılı ve yeşil renklidir. C. borivilianum Hindistan’ın bazı bölgelerinde yeşil yapraklı sebze olarak yenilmektedir. Mızrak’ı andıran yapraklara sahiptir.

Yapraklarının her biri kurdeleye benzediği için bu isimle anılmaktadır.

kurdele çiçeği

SULAMA NASIL YAPILMALI?

Sulaması toprak nemi kontrol edilerek yapılmalıdır. Yaz mevsiminde daha sık sulama yapmak gerekir. Kışın sulaması azaltılmalıdır. Sulama toprağın her yerine eşit olacak şekilde yapılmalıdır. Oda sıcaklığında bekletilmiş dinlendirilmiş su verilmelidir. Sulama yapılan kabın aynı olmasına özen gösterilmelidir.

Yumru köklere sahip olduğu için suyu uzun süre bünyesine depolama özelliğine sahiptir. Bu nedenle uzun süre susuzluğa dayanabilir.

KURDELE ÇİÇEĞİ ÇİÇEK AÇAR MI?

KURDELE ÇİÇEĞİ ÇİÇEK AÇAR MI?

 Kurdele çiçeği bulunduğu yeri çok severse beyaz çiçeklerini açar. Kurdele çiçeği çeşitlerinden biri olan C. capanse çiçek açar. Yaprakları yeşil, çiçekleri kırık beyaz veya krem renklidir.

Kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum)

KURDELE ÇİÇEĞİ YAPRAK KARARMASI

Kurdele çiçeği az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez ve yapraklarında kararma ya da solma oluşur. Daha aydınlık bir yere yerleştirmelisiniz.

Ayrıca kurdele çiçeği başka herhangi bir cisme temas etmeyi sevmez. Yapraklarında kurumalar oluşabilir. Bir cisme temas etmediğinden emin olmalısınız.

KURDELE ÇİÇEĞİ SAKSISI NASIL OLMALI?

Bitki geliştikçe bir derece büyük saksıya aktarılmalıdır. Kurdele çiçeği kökleri belli bir boya eriştiğinde uygun toprakla saksıya dikebilirsiniz.

KURDELE ÇİÇEĞİ SAKSISI NASIL OLMALI?

TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Toprak olarak humuslu ve bol lifli toprak sever. Suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, süzek, taneli, organik topraklarda daha sağlıklı gelişim gösterir. Her yıl toprak değişimi ya da takviyesi yapılabileceği gibi uygun besin ve vitaminlerle de toprak desteklenebilir.

Kurdele çiçeği havayı temizleyen bitkilerden biridir. Bulunduğu ortamda oksijen miktarını arttırır. Havayı kirleten maddeleri emici özelliğe sahiptir. 24 saat içerisinde havadaki karbonmonoksiti emer. Sigara içilen ortamlardaki kirli havayı temizler.

Çiçeklerin özellikleri neler? Hangi odaya hangi çiçeği koymalı?