Küpe çiçeği bakımı, budaması, anlamı, püf noktaları

Küpeli çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir?

Son güncelleme:

Küpe çiçeği bakımı, çoğaltılması, budanması, çeşitleri ve hastalıklara çözüm ile ilgili son günlerde sıklıkla araştırmalar yapılıyor. İlkbahar aylarının başında dikilen küpe çiçeği (küpeli), sonbahara kadar çiçek verir.

Küpeli çiçeği olarak da bilinen küpe çiçeğinin bilimsel adı Fuchsia‘dır. Küpe çiçeği, adından da anlaşılacağı gibi, küpe şeklinde aşağı doğru sarkan çiçeklere sahiptir.

Kışın, soğuk havalarda evin içerisine almanız gereken küpe çiçeği, bu mevsimde çok su istemez. Ayda 2 kere sulanması yeterlidir.

Fuşya (Küpe çiçeği, Fuchsia) fideden yetiştirmek çok daha kolay ve zahmetsizdir.

KÜPE ÇİÇEĞİ ANLAMI

Yunan mitolojisindeki aşk tanrıçası Afrodit’in babası Zeus, kızının küpesini çiçeğe dönüştürmüştür. O günden beri küpe çiçeği aşkı anlatır.

KÜPE ÇİÇEĞİ NE ZAMAN AÇAR?

İlkbahar başlarında don zamanı geçtiğinde dikilmesi gereken küpe çiçeği, iyi bakıldığında sonbahara kadar çiçek açar. Nisan Eylül ayları arası çiçeklenme dönemidir.

Küpe çiçeğinin çiçek açmasını desteklemek için kuru mayalı bitki besini tarifimizi deneyebilirsiniz: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları (Yöntemi öğrenmek için tıklayın.)

Küpe çiçeği bakımı, budaması, anlamı, püf noktaları

KÜPE ÇİÇEĞİ GÜNEŞ İHTİYACI

Küpe çiçeğinin toprağı çok ısınmamalıdır. Bu yüzden gölge ortamda ya da yarı gölgede yetiştirilmesi doğrudur. Sıcaklığın 15-25 derece arasında olduğu ortamlar uygundur.

TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Küpe çiçeğini bahçenizin yanı sıra balkonlarda saksıda yetiştirebilirsiniz. Nisan, mayıs aylarından itibaren bahçeyle tanışmak için hazırdır küpe.

Geçirgen ve gevşek toprak sever. Toprağın suyu ne çok fazla ne çok az tutması gerekir. Kompost ve saksı toprağı karışımı yeterli olacaktır.

Filizleri toprağa don tehlikesinin olmadığı aylarda yerleştirmeye dikkat edin. Yaz dönemi boyunca dikebilirsiniz. Bol su ister. Bu nedenle toprağını sürekli nemli tutmanız gerekir. Yaz aylarında yapraklarına su püskürtülmesinden hoşlanır.

KÜPE ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Çiçekleri kırmızı, mor, beyaz ve pembe renklerindedir. Küpe çiçeği 2 renkli olacak şekilde bir görüntüye sahiptir.

Onagraceae ailesindendir. Küpe gibi sarkık formlu küçük çiçekleri ve renkleriyle yaza renk saçar. Kırmızıdan mora, beyazdan pembeye kadar birçok rengi vardır. Yüze yakın türü bulunur. Bol bol çiçek açarak bahçenizi bahar ve yaz ayları boyunca renksiz bırakmaz.

Küpe çiçeği funda

KÜPE ÇİÇEĞİ BUDAMA

Küpe çiçeğinin dalların ucundaki çiçekler sağlıklı görünümünü kaybettiği anda dalın ucundan 4-5 cm kadar kesilmesi gerekir. Bu şekilde yeni çiçekler açması hızlanır.

Kışın ise toprak yüzeyinden yukarıya doğru 15cm bırakın ve dalların geri kalan kısımlarını kesin.

KÜPE ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Çelikle ya da tohumla üretebilirsiniz. Bir başka seçenek olarak da fidanlıklardan hazır fide alabilirsiniz. Fidenin yapraklarına dikkat edin. Üzerinde leke ya da delik varsa bitki hastalıklı olabilir. Tercihinizi sağlıklı ve üzerinde tomurcuk olanlardan yana kullanın.

Sağlıklı gelişim göstermesini istiyorsanız aydınlık bir alan seçmeye özen gösterin. En güzel gelişimi diğer toprak türlerine göre vitamin açısından daha zengin olan funda toprağında gösterir.

KÜPE ÇİÇEĞİ SİNEK SORUNU ÇÖZÜMÜ

Küpe çiçeğini yetiştirenlerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri sinek sarması. Bahçe terapisti, okuyucularımızdan birinin konu ile ilgili sorusunu şu şekilde yanıtlamıştı:

Merhaba,
Bahçemde saksı içinde yer alan küpe çiçeğimi son zamanlarda beyaz sinekler sardı. İlaçlama yaptım fakat sonuç alamadım. Diğer çiçeklere de bu hastalığın geçmesinden endişe duyuyorum. Çiçeğimi nasıl kurtarabilirim?” Semiha Balkan/İstanbul

Bahçe Terapisti:

Merhaba,
Beyaz sinekler için etkin maddesi bifentrin ya da fenpropathrin olan ilaçları kullanabilirsiniz. Ya da çok bilinen bir uygulama olan az miktarda arap sabununu suya karıştın ve fısfıs ile beyaz sineklerin olduğu bölgeye sıkın. Kısa sürede çiçeğiniz sağlığına kavuşacak.”

Küpe çiçeği bakımı kısaca

KÜPE ÇİÇEĞİ BAKIMI İLE İLGİLİ KISA BİLGİ

  • Adını küpeye benzeyen çiçeklerinden almıştır.
  • Onagraceae ailesindendir.
  • Küpe gibi sarkık formlu küçük çiçekleri ve renkleriyle yaza renk saçar. Haziran-eylül ayları arasında çiçeklidir.
  • Kırmızıdan mora, beyazdan pembeye kadar birçok rengi vardır.
  • Yüze yakın türü vardır.
  • Bol bol çiçek açarak bahçenizi, saksılarınızı şenlendirir.
  • Nisan, mayıs aylarından itibaren onu davet edebilirsiniz.
  • Filizleri toprağa don tehlikesinin olmadığı aylarda yerleştirmeye dikkat edin. Yaz dönemi boyunca dikebilirsiniz.
  • Bol su ister. Bu nedenle toprağını sürekli nemli tutmanız gerekir. Yaz aylarında yapraklarına su püskürtülmesinden hoşlanır.
  • Çelikle ya da tohumla üretebilirsiniz. Bir başka seçenek olarak da fidanlıklardan hazır fide alabilirsiniz. Fidenin yapraklarına dikkat edin. Üzerinde leke ya da delik varsa bitki hastalıklı olabilir. Tercihinizi sağlıklı ve üzerinde tomurcuk olanlardan yana kullanın.
  • Küpe çiçeği bakımı için püf nokta: Sağlıklı gelişim göstermesini istiyorsanız aydınlık bir alan seçmeye özen gösterin. En güzel gelişimi diğer toprak türlerine göre vitamin açısından daha zengin olan funda toprağında gösterir.
Küpe çiçeği bakımı

KÜPE ÇİÇEĞİ SİNEKLENME SORUNU ÇÖZÜMÜ

Soru: Balkonumdaki küpe çiçeğini beyaz sinekler sardı. Birkaç kez ilaçlama yaptım ancak sonuç vermedi. Ayrıca renkleri de eskisi kadar canlı değil. Çiçeğimi nasıl kurtarabilirim?

Cevap: Beyaz sinekler için etkin maddesi bifentrin ya da fenpropathrin olan ilaçları kullanabilirsiniz.

Cam Güzeli çiçeği anlamı, bakımı ve çoğaltılması