konmari-nedir

Konmari Nedir? Konmari Katlama Teknikleri

Son güncelleme:

Konmari nedir? Katlama teknikleri alandan kazanmanıza, istediklerinizi kolayca bulmanıza ve bu sayede zaman kazanmanıza yarar. Peki konmari katlama teknikleri nelerdir?

Konmari metodu, düzen uzmanı Marie Kondo’nun minimalist yaklaşımını benimseyerek eşyalarınızı kategorilerine göre ayırmanızı sağlayan bir katlama tekniğidir.

Çok satanlar listesinde adını sıklıkla duyduğumuz Marie Kondo, yenilikçi fikirlerine yer verdiği kitabında tertipli olmanın insanların hayatlarını nasıl olumlu etkilediğine değinir.

EŞYALARINIZDAN KURTULMAYA ODAKLANMAK

Konmari metodu, evinizdeki gereksiz ve atıl durumdaki eşyalarınızı düzenlemek yerine daha çok onlardan nasıl kurtulabileceğinize odaklanır. Konmari teorisine göre ne kadar çok eşyanızdan vazgeçebilirseniz, hayatınızı belli bir düzene oturtmanız o denli kolaylaşır.

konmari nedir

DEĞİŞİM VE ZAMAN ODAKLI BİR BAKIŞ AÇISI

Kondo, eşyalarınızın düzenli olmasının gündelik hayatınıza fiziksel ve zihinsel açıdan farklı bir boyut kattığına inanır. Düzenleme ve katlama teknikleri ile Marie Kondo metodu, haftada ya da ayda bir düzenli temizlik yapmak yerine ömür boyu tertipli olmanız ve bunu alışkanlık haline getirmeniz için değişim odaklı bir bakış açısına sahip olmanızı sağlar.

Konmari metodu küçük alanları, farklı zaman dilimlerinde düzenlemek yerine evinizdeki bütün eşyaları aynı anda gözden geçirmenizin daha yerinde olduğuna değinir. Evinizi düzenleyeceğiniz gün, özel olarak planlamalı ve düzenleme esnasında başka işlerin sizi meşgul etmesine fırsat tanımamanız gerekir.

DEPOLAMA ALANLARI HER ZAMAN ÇÖZÜM OLMAYABİLİR!

Eşyalarınızı göremeyeceğiniz yerlerde depolamak, evinizdeki dağınıklığın ortadan kalktığına dair bir izlenim verir. Bu durumda Konmari yöntemi, raf ve dolapların eşyalarınızdan kurtulmak için tasarlanmış özel depolama alanları olmadığının altını çizer.

SIRAYI TAKİP EDEREK DÜZENLEME

Kondo, vazgeçilmesi kolay olan eşyalardan zor olanlara doğru bir sıralamayı takip etmenin daha doğru olduğunu ifade eder. Öncelikli sıranın; kıyafet, kitap, belgeler, genel eşyalar ve kişisel eşyalar şeklinde olmasının gerektiğini de belirtir.

KONMARİ KATLAMA TEKNİĞİNİN İNCE DETAYLARI

Hayata bakışınızı değiştirecek yeniliklere imza atan Marie Kondo, kıyafetlerinizi katlarken alandan tasarruf etmenizi sağlayacak fikirlere de yer verir. Kıyafetleri dolaba asmak yerine Konmari katlama yöntemini kullanarak titiz ve düzenli bir çekmeceye sahip olabilirsiniz.

Gündelik ev işlerini eğlenceli hale getiren bu metot, dar alanlarda depolama sorunu için idealdir. Özellikle kıyafetlerinizi kullanım alanına ve rengine göre organize etmenizi sağlayan ev düzenleme sanatı, depolama alanlarından en etkili şekilde faydalanmanızı mümkün kılar. Özenle katladığınız kıyafetleriniz, bu katlama tekniği sayesinde kırışma ve deforme olmadan ömür boyu kullanmanızı sağlar.

ÇORAP KATLAMA TEKNİĞİ

 ÇORAP KATLAMA TEKNİĞİ
tuorganizas
  • Çoraplarınızı üst üste düz bir şekilde koyun.
  • Parmak ucundan başlayarak bilek kısmından itibaren 1 santimlik boşluk bırakın.
  • Ortadan katlayın düz konumda olacak şekilde tarafınıza kaldırabilirsiniz.

KISA KOLLU TİŞÖRT KATLAMA TEKNİĞİ

KISA KOLLU TİŞÖRT KATLAMA TEKNİĞİ
  • Tişörtünüzü düz bir şekilde koyun.
  • Sağ ve sol kısımlarını kol hizasından katlayın.
  • Dikdörtgen şeklinde katladığınız tişörtü, boyun kısmından bel bitimine kadar 1 santimlik boşluk bırakarak katlayın.
  • Yarısında tekrar katlayın ve düz şekilde gardırobunda yerleştirebilirsiniz.
alinawarrick

UZUN KOLLU SWEATSHIRT KATLAMA YÖNTEMİ

UZUN KOLLU SWEATSHIRT KATLAMA YÖNTEMİ
makespace
  • Sweatshirt katlarken, kıyafeti kolları açık olacak şekilde düz bir zemine yerleştirin.
  • Kol kısmı dışarı bakacak şekilde sağ kısmını katlayın.
  • Dışarıda kalan kısmı üçgen olacak şekilde içine katlayın.
  • Aynı tekniği sol tarafta da tekrarlayarak dikdörtgen haline getirin.
  • Sweatshirt’ünüzü baştan başlayarak katlayıp rafa yerleştirebilirsiniz.

KONMARİ YÖNTEMİ NEDİR?

İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki “Konmari yöntemi nedir?” sorusunu yanıtladı. Öncelikle gelin, Marie Kondo’yu yakından tanıyalım…

Kendisini “düzen danışmanı” olarak tanımlayan Marie Kondo’ya ait KonMari yöntemi, ev düzenleme sanatı şeklinde nitelendirilebilir. Japonların hayatlarında önemli bir yer tutan “düzenli olma” eğilimini dünyanın geri kalanına da benimsetmekte oldukça başarılı olan Marie Kondo, “The Life-Changing Magic of Tidying Up” adlı kitabında kendi yöntemini ayrıntılı olarak açıklıyor.

Türkçe’ye “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla” şeklinde çevrilen kitapta Kondo, yaşam alanlarını düzenlemenin de ötesinde hayatı düzenlemenin ipuçlarını sıralıyor. Ancak başlangıç olarak, evinizdeki eşyaların size kendinizi nasıl hissettirdiğini sorgulayarak başlamanızı öneriyor. KonMari yöntemi, her ne kadar ev düzenleme sanatı olarak açıklansa da aslında hayatın tüm alanlarına uygulanabilecek bir felseye de sahip. Bu doğrultuda evinizi düzenlemenin yanı sıra dilerseniz insan ilişkilerinizi de bu metoda göre yeniden ele alıp perspektifinizi genişletebilirsiniz. O halde dilerseniz artık 6 adımda KonMari yöntemiyle hayatınızı düzenlemenin yollarını incelemeye başlayalım.

KENDİNİZİ DÜZENLİ OLMAYA ADAYIN

Hiç şüphesiz ki herkes haftalık veya aylık periyotlarla yaşadığı yeri düzenlemeye önem vermektedir. Kondo ise düzenli bir hayat biçimi benimseyerek ömür boyu düzenli olmayı tavsiye ediyor. Bu sayede belli günlerde evdeki dağınıklığı ortadan kaldırmaya çalışmak yerine düzenli olmayı alışkanlık haline getirerek sürekliliği olan bir düzenin içinde yaşamayı mümkün hale geliyor. Dolayısıyla başlığımızda da belirttiğimiz üzere kendinizi hayatınızın her anında düzenli olmaya adarsanız; yalnızca evinizde değil, iş yerinizde ve hatta ilişkilerinizde dahi belirli bir düzeni yakalayabileceğiniz sonucuna varabiliriz. Bu da elbette sizi hayatınızın her alanında daha verimli, daha üretken ve daha mutlu hale getirecektir.

EVİNİZİ TEK SEFERDE DÜZENLEYİN

Pek çok kişi, evin tamamını tek seferde temizlemek yerine bütün bir günü tek bir odayı temizleyip düzenlemeye ayırmayı tercih ediyor. Fakat bu durumda, evde genel bir düzeni sağlamak kimi zaman haftaları bulabiliyor. Ne yazık ki bu da kısa süreli oluyor ve evin bir kısmı yeniden düzenlenmeye ihtiyaç duyacak şekilde dağılıyor. Elbette her ev tek seferde başa çıkmaya müsait olmayabilir. Fakat KonMari yöntemi ile evinizin tamamını düzenlemek için bir hafta sonunuzu veya art arda birkaç günü birden ayırmak, hayatınızın geri kalanını düzenli bir şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır. Bu anlamda düzenleme işine girişmeden önce sırasıyla hangi gün, hangi odaları düzenleyeceğinizi planlamanız yararınıza olacaktır. Böylece işinizi yaparken başka işlerin sizi bölmesinin de önüne geçebilmeniz mümkün.

İDEAL YAŞAM TARZINIZI BELİRLEYİN

Kondo’nun yöntemini uygulayarak yaşam alanınızı daha düzenli hale getirdikten sonra somut olarak nasıl bir hayat sürmek istediğinizi düşünmeniz, süreci sizin için daha kolay hale getirecektir. Bir amacı düşünerek yapacağınız düzenlemeler, temizlik sürecinden daha fazla keyif almanıza da yardımcı olacaktır. Buna göre, “Konmari sayesinde daha temiz bir evde yaşayacağım.” yerine “Estetik ve uyumlu görünecek bu evin sahibi benim!” şeklinde düşünmek, düzenlemeleri gerçekleştirmek için motivasyonunuzu da artıracaktır. Hatta işe koyulmadan önce evinizin son halini de zihninizde canlandırarak kendinizi daha motive hale getirebilirsiniz.

İYİ ENERJİYE SAHİP OLMAYAN EŞYALARI ATIN

Evdeki düzensizliğe yol açan eşyalardan sizi mutlu etmeyenleri kendinizden uzaklaştırmanız gerektiğini düşünen Marie Kondo, bu eşyaların çevrenizde kalmasının daha fazla olumsuzluk yarattığını savunuyor. Oysa ki KonMari yöntemine göre sizi mutlu eden, size iyi enerji sunan ve size neşe getiren eşyalara odaklanmak psikolojinizi de olumlu yönde etkileyecektir. Peki iyi enerjiye sahip olmayan eşyalar nasıl tespit edilebilir? Bunun için herhangi bir eşyayı elinize alın, ona dokunun ve hayatınızda bir “kıvılcım” yaratıp yaratmadığını hissetmeye çalışın. Eğer hiçbir his uyandırmıyorsa, söz konusu eşyaya size şimdiye kadar sundukları için teşekkür edip atmak üzere kaldırın.

EŞYALARINIZI DEPOLAMAYIN, KATEGORİLERE AYIRIN

Hemen herkes evdeki eşyalarını dolaplara, çekmecelere, şifonyere ve diğer depolama çözümlerine “istiflemeyi” tercih ediyor. Kısa süreli bir düzen sağlasa da bu çözüm aslında düşünüldüğü kadar kullanışlı değildir ve sadece eşyalardan bir süreliğine kurtulmak için yapılmıştır. Oysa ki eşyalarınızı kullanım alanlarına göre sınıflandırıp ardından elinizin altında olabilecek uygun yerlere yerleştirmek, hem dağınıklığın önüne geçmeyi hem de eşyalarınızı en uygun zamanda kullanabilmeniz için kolayda bulundurmayı mümkün kılacaktır. Bu anlamda ilk olarak tüm eşyaları odanın zeminine yaymanız ve ardından KonMari yöntemiyle sırasıyla katlayıp yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Fonksiyonel ve her zevke uygun giyinme dolapları için buraya tıklayabilirsiniz.

HER ŞEYİ SIRAYLA DÜZENLEYİN

Hayatınızı daha düzenli hale getirmek için KonMari’nin kontrol listesine göz atabilirsiniz. Böylece toparlamanız gereken eşyaları belli bir düzene göre sıralayıp yerlerine kaldırabilirsiniz. Marie Kondo’nun yöntemine göre eşyalarınızı aşağıdaki sıraya göre düzenlemeniz yararınıza olacaktır:

  • Kıyafetler
  • Kitaplar
  • Belgeler
  • Genel Ev Eşyaları
  • Manevi Değeri Olan Eşyalar

Başlangıç olarak ele aldığınız kıyafetlerinizi alt kategorilere ayırarak düzenlemeye başlayabilirsiniz. Alt kategorileri, kışlık kıyafetler veya işe giderken giydiğiniz kıyafetler şeklinde örneklendirebiliriz. Bu şekilde ne tür eşyalarınız olduğunu ve başka ne gibi eşyalara ihtiyacınız olduğunu da kolaylıkla anlayabilirsiniz. KonMari’nin katlama tekniğine göre dolabınıza yerleştirdiğiniz kıyafetlerden sonra diğer çamaşırları da yine Kondo’nun tekniğiyle düzenleyebilirsiniz. Ardından sırasıyla kitaplarınızı, belgelerinizi, genel ev eşyalarını da düzenlemeye başlayın.

Sizin için vazgeçilmez olan eşyaları düzgün bir şekilde yerlerine yerleştirirken eskiyen veya kullanmadığınız eşyaları da bağışlayabileceğinizi hatırlatmış olalım. Son olarak, sizin için manevi değeri olan eşyaları sınıflandırmanız yararınıza olacaktır. Fotoğraf albümleri, çocuklarınızın bebeklik kıyafetleri, ilk evinizin anahtarı gibi size hayatınızın önemli dönemlerini hatırlatan eşyaları kaldırıp depoladığınız yerlerinden çıkarın. Daha sonra hangilerinin sizinle yola devam etmesi gerektiğine karar verin. Tekrar yüzüne bakmayacağınızı düşündüğünüz eşyaları evinizden uzaklaştırabilirsiniz. Fakat sizin için hala önem taşıdığını düşündüklerinizi sehpa üzerinde veya konsol içinde sergileyerek anılarınızı gün yüzüne çıkarabilirsiniz. Sergileyemediklerinizi ise anılara saygılı olacak bir şekilde kutulara koyup kaldırmanızı öneririz.

KONMARİ KATLAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

DİKEY KATLAMANIN ÖNEMİ

Fazlalıklardan kurtulma adımından sonra müthiş bir rahatlama hissini ve zamanla da eşyaları biriktirmemeyi gereken şeyleri atmayı öğreneceğinizi garanti edebilirim. Şimdi geldik tüm alt kategorilerde elemelerimizi yaptıktan sonra kalan parçaları dolabımıza nasıl yerleştireceğimize. Sizlerin de bildiği gibi kıyafet kategorisinde iki yöntemimiz var: Kıyafetleri askılara asmak ve katlayarak çekmecelere yerleştirmek.

Marie Kondo olabildiğince her şeyi katlamayı önerse de bu yöntemi bir senedir uygulayan biri olarak buruşmaya eğilimli tüm kıyafetlerinizi asmayı öneririm. Askıya asılacak kıyafetlerinizi dolabınızın sol tarafını, kalın, koyu renkli ve uzun kıyafetlerinize sağ tarafını ise ince, açık renkli, tiril tiril kıyafetlere ayırmanız gerekiyor. Bunun sebebi de enerji akışının soldan sağa doğru gerçekleşmesiymiş. Enerji akışını bilmem ama benim tarafımda kıyafet seçerken işimi inanılmaz kolaylaştırdığı kesin. Dikey katlamanın mantığı kıyafeti olabildiğinde ufak bir hale getirip çekmecelere dikey olarak yerleştirmek ve kıyafetleri giymek için çekmecenizden alırken diğer kıyafetlerinizin bozulmamasını sağlamak. Kıyafetleri katladıktan sonra çekmecelere yerleştirme kısmında da yine soldan sağa dizme yöntemini kullanabilirsiniz. Kullanım sıklığınıza göre tişört, kazak vb. gibi istediğiniz kategorileri üst çekmecelere almak yine kıyafet seçerken size zaman kazandıracaktır.

TİŞÖRT KATLAMA

TİŞÖRT KATLAMA
makespace

Katlayacağınız tişörtün her iki kolunu da sakince katlayıp uzun bir dikdörtgen şekline getirdikten sonra; 3 aşamalı olarak soldan sağa ya da sağdan sola doğru katlayın. Daha sonra tekrar katlayın. Marie Kondo’nun ilginç bir şeyi var: yaptığı her şeyin dik olmasını istiyor. Dik durabiliyorsa, bunu iyi katlamışız demektir. Peki, tişörtleri dik katlamamız neden önemli? Aslında, hepimiz gardıroplarımızı, çekmecelerimizi açtığımızda, hepsinin üst üste olduğunu görürüz. Kıyafetlerin böyle olması, alttakini görmemizi engeller. Biz de bir şey almak için, bütün bir tişört destesini kaldırırız. İşte bunu ortadan kaldıran bu yöntem; bir tişörtü hem üstten gösterecek hem de kapladığı alanı azaltıyor.

ATLET KATLAMA

ATLET KATLAMA
Pinterest

Tişörtlerin dışında, atletleri katlama yönteminden de bahsetmek istiyorum. Atleti önümüze seriyoruz ve daha sonra her iki kenarından da birer kez katlayıp, askıları iç kısma doğru getiriyoruz ve tekrar katlayıp dikdörtgen oluşturuyoruz. Ardından sağdan sola ya da soldan sağa doğru üç kademede katlıyoruz, dik duruyorsa tamamdır.

KAPÜŞONLULAR

Biraz da kapüşonlulardan bahsetmek istiyorum. Yine, önümüze serip, sevgiyle okşayarak elimizle ütülüyoruz. Ardından, kol kısımlarını içe doğru katlayıp, omuz hizasının altını da aşağı doğru katlıyoruz ve kapüşonu da içeri doğru katlayıp, yine dikdörtgen oluşturuyoruz ve kademeli olarak katlıyoruz.

ÇORAP KATLAMA

Sırada çoraplar var. Çoraplar da önemli. Biz Türkler, çorabı genellikle açılmasın diye içine doğru kıvırarak katlarız. Ancak, Marie Kondo, bu katlama yönteminin, çorabın lastiklerinin ömrünü kısalttığını söylüyor. Bu nedenle, KonMari metoduna göre katlayacak olursak; külotlu çorabı önümüze serdikten sonra, bir bacağı diğerinin üzerine gelecek şekilde katlayıp, dikdörtgen oluşturuyoruz ve yatay bir şekilde kademeli olarak katlayıp dik koyuyoruz.

Feng Shui’ye göre mutlu ev formülleri

Konmari felsefesine göre çoğu eve uyarlanabilecek pratik düzen hileleri