Bahçe

Kızılay çiçeği bakımı: Nasıl çoğaltılır, ne zaman açar?

Kızılay çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları anlatıyoruz. Kızılay çiçeği nasıl çoğaltılır, ne zaman açar, nasıl yetiştirilir, sulama toprak ve saksı seçimine kadar tüm detaylar bir arada. İşte kızılay çiçeği bakımının püf noktaları…

KIZILAY ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR?

Kızılay çiçeği (Clerodendrum), Yunanca’da ‘Kader ağacı’ manasına gelir. Bu çiçeği Afrika’da keşfeden William Cooper Thomson onu eşine adamış, bu nedenle bazı yerlerde çiçeğin adı Clerodendrum Madamme Thomson olarak geçmektedir.

KIZILAY ÇİÇEĞİ DİĞER İSİMLERİ

İngilizcede “bleeding heart – glory-bower” adıyla bilinen bitki Türkçe’de ‘kızılay çiçeği’ veya ‘kanayan kalpler çiçeği’ olarak bilinmektedir.

Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasına aittir. Bilimsel adı ise ‘Clerodendrum thomsoniae’ olarak yer almaktadır.

KIZILAY ÇİÇEĞİ BAKIMI

Kızılay çiçeği Afrika kökenli bir bitkidir. Bu nedenle ne kadar sıcak iklime dayanıklı olduğu düşünülse de soğuk iklimde de şaşırtıcı bir şekilde sıfırın altındaki hava sıcaklıklarında dayanıklılık göstermiş bir bitkidir.

Sıfırın altındaki havalarda yapraklarını tamamen döker. Fakat ilkbaharda yeniden yapraklarını açar. Park ve bahçe düzenlemelerinde kokulu çiçekleri ve meyveleri nedeniyle çokça tercih edilmektedir.

KIZILAY ÇİÇEĞİ NEREDE YETİŞİR?

Ülkemizde İstanbul ve Çevresi, Akdeniz Bölgesi ve Güney Anadolu’da yetiştirilmektedir.Özellikle Akdeniz bölgesinde nem oranı daha yüksek olduğu için gelişimi daha hızlı ve güzel ilerler.

SAKSI SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Kızılay çiçeğinin sarmaşık özelliği vardır. Bu nedenle saksı yakınına ya da bahçede herhangi bir yere doğru ilerlemesi için destek çubukları kullanabilirsiniz.

Genelde bahçede daha iyi ve hızlı gelişim gösterir. Fakat saksıda daha bodur gelişir.

KIZILAY ÇİÇEĞİ NE ZAMAN AÇAR?

Kızılay çiçeği Ağustos-Kasım ayları arasında çiçeklerini açar. Çiçekleri kokuludur.

TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Kızılay çiçeği bakımı için toprak seçimi de önemlidir. Kumlu ve az killi topraklarda yetişebilir. Asidik ve alkalin topraklarda da iyi bir gelişim gösterir. Nemli toprakları sever. Gübreleme ile toprak desteklenebilir. Yine ponza taşı ile iyi bir drenaj sağlanabilir.

GÜNEŞ İHTİYACI

Yarı gölge yerleri sever. Çok gölgede kalırsa gelişimi yavaşlar. Sabah güneşini almayı ve hafif esintileri sever. Yine aydınlık ortam isteyen bir bitkidir.

KIZILAY ÇİÇEĞİ BAKIMI İÇİN SULAMANIN ÖNEMİ

Kızılay çiçeği sulaması, yaz döneminde özellikle temmuz ve ağustos sıcaklarında bitki esintili bir konuma yerleştirilerek toprak kurudukça yapılmalıdır. Yaz döneminde daha sık sulama periyodu gerçekleştirilmelidir. Yine yapraklarına yaz döneminde su püskürtücü ile düzenli olarak su sıkılmalıdır. Kışın bitki dinlenmede olduğu için daha seyrek sulanmalıdır.

KIZILAY ÇİÇEĞİ NASIL BUDANIR?

Budama yapılarak yeni dallar elde edebilirsiniz. Böylece her yeni dalda çiçek açmasını da garantilemiş olursunuz.

KIZILAY ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Peki kızılay çiçeği nasıl çoğaltılır? Tohum ve çelik yoluyla çoğaltılabilir. En verimli yöntem kök çeliği yöntemidir. Kışın bitki dinlenmeye geçtiğinde yan dal çelik alınır. Köklenmeye bırakılır. Yine tepe çeliği ile de çoğaltabilirsiniz. İlkbaharda daldırma yöntemi ile de çoğaltmak mümkündür.

Glayöl çiçeği bakımı püf noktaları: Glayöl ne zaman çiçek açar?

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Turuncu ev dekorasyonu ve uyumlu renkler

Turuncu ev dekorasyonu ve turuncu ile uyumlu renkler nelerdir? Turuncu ev dekorasyonu örneklerini mutfağınızda, salonunuzda…

16 saat önce

Buhurdanlık nasıl temizlenir? Buhurdanlık nedir ve nasıl kullanılır?

Buhurdanlık nasıl temizlenir? sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. Son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan buhurdanlık, nasıl…

17 saat önce

Nar taneli, armutlu roka salatası tarifi (4 kişilik)

İster ana yemek, ister hafif bir atıştırmalık, ister yemeklerinizin yanında garnitür olarak tüketin… Bu salata…

20 saat önce

Profesyonellere göre bilgisayarınızın klavyesi nasıl temizlenir?

Klavyenizi nasıl etkili bir şekilde temizleyeceğiniz ve temiz bir şekilde tutacağınız konusunda temizlik uzmanlarından tavsiyeler.

20 saat önce

Ev turu: Anılarla şekillenmiş sıcacık bir eve konuk oluyoruz

Evim ile Ev Turu’nun 16. bölümünde İç Mimar Nedret Tuncer ile Kübra ve Gökhan Yücel…

22 saat önce

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

3 gün önce