Kategoriler: Yeşil Hayat

Kışı evde tasarruflu geçirin

Artan enerji ve ısı tüketimiyle kış aylarında çoğalan faturaları düşürmenin, teknik çözümler dışında, pratik ve hesaplı yollarını da göz ardı etmeyin.

Pratik tasarrufun 4 yolu
1. Bu kış yatak odanızı daha kolay bir şekilde ısıtmak için kalitesi yüksek ve garantili yün battaniye, örtü ve yalıtımlı yorganlara yatırım yapın. Biraz eski moda olsa da uykuya dalmadan önce sıcak su torbalarıyla ayaklarınızı ısıtmak ucuz ama etkili bir yöntem. Ciltte kızarıklık yapmaması için üzeri yün kaplı ya da çocuklar için özel geliştirilmiş olanlarından tercih edin.
2. Çok yönlü zemin kaplamaları ve aydınlatmalarla kış aylarında odaları görsel olarak sıcaklaştırarak daha az yakıt kullanabilirsiniz. Aydınlatma seçimlerini yaparken yumuşak ve sarı ışık kaynakları tercih edin. Özellikle enerji tasarruflu ampullerle uyumlu, yönlendirilebilir tepe ve duvar spotlarıyla ihtiyacınız olan mekanı aydınlatarak enerji tasarrufu da sağlarsınız.
3. Evin dışında da içi kadar tasarruf edebileceğiniz alanlar var. Olukları ve boruları gözden geçirin ve pislik birikmesini önleyin. Çatı kiremitleri, ahşap kaplamalar ve tuğlaları kontrol edin. Bunlar için www.istanbultesisatcim.com, www.prattik.com, www.usta724.com sitelerine göz atabilir veya yapı denetimi kurumlarından yardım alabilirsiniz. Bahçe çimleri üzerinde biriken yaprak ve dalları temizleyin ve bunları atmak yerine tesisat kapakları, boru ve vanalarının kışın donmaması için üzerine yayın. Hassas bitkilerinizin üzerini örtün, dayanıklı bitkileri ise kuru saman ve otla kaplayarak koruyun. Balkon ya da bahçe musluklarını ana vanadan kapatarak suyun donmasını önleyin.
4. Enerji verimliğini artırmak için su tanklarını izolasyon kılıflarıyla ya da ahşapla kaplayın. Sıcak su borularının ısıyı korumasını sağlamak ve tasarruf etmek için boruları da izolasyon kılıflarıyla kaplayabilirsiniz. Bu oldukça etkili ve ekonomik bir yöntem.
~Gaz faturalarını düşürün!
Birçok ev sahibi kış aylarında yükselen doğal gaz faturalarını düşürmenin yollarını arıyor. Peki bu o kadar zor mu? Hayır, aslında evde önceden alacağınız basit önlemlerle etkili bir tasarruf sağlayabilirsiniz.
1. Menfezli bir ısıtma sisteminiz varsa hava filtrelerini her ay kontrol ederek gerekli bakımı ve temizliği yapmalı ya da değiştirin. Eğer fazla kullanımdan dolayı ağır kir birikiyorsa ayda iki kez değiştirin.
2. Termostat ayarlı cihazlar kullanarak ne kadar ısı ve enerji tasarrufu sağlayabileceğinizi unutmayın. Ancak evde olmadığınızda ısıyı tamamen söndürmek yerine belli bir sıcaklıkta tutun, çünkü cihaz tamamen soğuduğunda tekrar ısıtmak için iki katı enerji harcar.
3. Enerji verimli bir fırın satın alın. Bu tip fırınlar standartlara göre daha pahalı olsa da, genel enerji tasarrufu listesinde önemli bir yer tutuyor. 

Profilo.

Az zamanda çok tasarruf için ekstra öneriler
1. Uzun ömürlü veya yeniden şarj edilebilir piller kullanarak hem doğaya duyarlı davranmış olursunuz, hem de enerji tasarrufu sağlarsınız. Özellikle kablosuz telefonlar ve küçük mutfak aletlerinde tercih edilebilir.

2. Enerji tasarruflu prizler cihazların bekleme konumundaki tüketimini en aza indirir. Cihazları gerilim darbeleri gibi elektriksel dengesizliklere yol açan etkilerden korur ve prizlerdeki elektrik akımını otomatik olarak yönetir.

Sonorous.

3. Özel kumanda kollu ve tasarruf sağlayan yeni tasarım armatürler kullanarak su faturalarınızı düşürür ayrıca çevreye saygılı davranmış olursunuz. Su tasarruflu ürünlerde akan suyun miktarını ve sıcaklığını ayarlayabilmenize imkan tanıyan özel donanımlı bir kumanda kolu bulunuyor.

Blanco.

4. Kendi enerjisini kendi üretebilen yeni nesil cihazlara hem enerjiden tasarruf sağlıyorsunuz, hem de çevreyi gereksiz enerji salınımından korumuş oluyorsunuz. Örneğin insan gücüyle elektrik üreten Green System kardiyo ekipmanları siz egzersiz yaparken harcadığınız enerjiyi dönüştürerek diğer elektrikli cihazların yararlanması için elektrik şebekesine aktararak elektrik ve enerji masraflarını ortadan kaldırıyor. Cihaz bu işlemi şebeke elektriğine bağlı bir invertör ile gerçekleştiriyor.

5. Yüksek enerji tasarrufu fırınlar kullanarak tasarruf sağlarsınız. Son teknolojiyle üretilen bu cihazlar A sınıfından bile % 20 ya da % 10 oranında tasarruf sağlayarak gerek çevreye gerekse de aile ekonominize katkıda bulunuyor.
 
6. Tüm dünyada şebeke suyunun filtrelenerek kullanılması, atık pet ve plastik miktarını azaltmadaki en etkin yollardan biri. Ayrıca, musluk suyunun boşa akmasını önlemek bakımından da filtreleme sistemleri çevreye katkı sağlıyor. Bunun sonucunda damacana ve benzeri ürünleri taşımak için daha az araç ve dolayısıyla daha az yakıt kullanımı sağlanmış olması da çevresel açıdan çok önemli bir kazanım.

Brita.

7. Elektrikli süpürge seçimiyle bile enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Örneğin yeni geliştirilen Green Power yüzde 64 enerji tasarrufu ile önemli bir avantaj sunuyor.

Extreme Green Power, Siemens.
~ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN KONTROL ŞART!
Türkiye’de brüt elektrik enerjisi tüketimi 2008 yılındaki raporlara göre yaklaşık 198,1 milyar kWh olarak gerçekleşmiş. Her yıl nüfusla doğru orantıda artan yeni konutlar sayesinde tüketim de artıyor. Bunu önlemek için bireysel çaba da sarf etmeliyiz. Örneğin:

Black&Decker

1. Evde kolayca kullanacağınız bir ısı kaçağı dedektörü ile evinizin yalıtım sorunlarını belirleyerek erken önlem alabilirsiniz. Ayrıca evinizdeki sıcak veya soğuk hava akımlarını belirlemenize yardımcı olarak enerjiyi daha verimli kullanmanızı ve evinizi daha konforlu hale getirmenizi sağlar.

2. Elektrik prizlerinin kauçuk ya da silikon conta kapaklarıyla yalıtımı mümkün. Yapı marketlerde bulabileceğiniz ve prizle duvar arasına takacağınız kapaklarla oda içindeki ısı kayıplarını rahatça kontrol altına alabilir ve ısı maliyetlerini düşürürsünüz.

3. Kapı ve pencere altlarından giren soğuk hava evde ısı kaybına neden olur. Çocukların eskimiş, tek kalmış uzun çoraplarını atmak yerine içlerine bolca pirinç doldurun, uçlarını dikin ve kapı eşiklerinde, pencere kenarlarında rüzgar önleyici ve hava kalkanı gibi kullanın.
Koçtaş

ISI KAZANDIRAN PENCERE UYGULAMALARI
Nereden, nasıl tasarruf ederim diye düşünenlerdenseniz pencerelerinizi gözden geçirin ve bu kış perdeleriniz için birkaç kolay uygulama önerisini dikkate alın.

1. Mevcut stor perdenizi ısı ileten izolasyon astarıyla kaplayabilirsiniz. Farklı kalınlıkta olan bu kumaşlar yüzde 65 polyester ve yüzde 35 alüminyum folyo esaslı, alüminyum dış yüzeyi sayesinde ısıyı tutarak dışarı iter kullanıldığı mekanların sıcaklığını dengede tutar. Daha fazla bilgi için www. royalperde.com adresine bakabilirsiniz.
2. Kış ve yaz mevsiminde kullanmak üzere iki takım perde diktirebilirsiniz. Böylece kış aylarında kalın perdeliklerinizi kullanarak ısıdan tasarruf sağlar, yaz aylarında ise hafif olanları tercih ederek soğutma maliyetini kısarsınız. Kalın ve ağır kumaşlar için kadife, brokar ya da goblenler tercih edilebilir. Eğer soğuk hava kaçışını önleyemiyorsanız izolasyonlu kumaştan içlik de diktirebilirsiniz.
3. Dubleli kumaş perdeler soğuk hava geçişini önler. Bunun için perdelik kumaşınızın arkasına ince bir tabaka yorgan pamuğu ya da elyaf yerleştirin. Daha sonra kalın pamuklu düz astarlık kumaşla kaplayın. Perde kumaşınızı iki kenar ve alt kenardan kalınca içeri katlayarak dikin.

Evim Dergisi

Paylaş
Yayımlayan
Evim Dergisi

Güncel yazılar

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? Kuzey cephede bakım sağlanacak olan bitkiler çok sulama istemezler ve…

4 saat önce

Sıradan görünen mutfağınıza 5 adımda yenilik katın

Klasik bir mutfağınız var ve artık çok sıradan görünüyor. Yenilemek için basit ama etkili bu…

6 saat önce

Evde herkesin temizlemeyi unuttuğu kirli nokta

Bir anne, evlerde sıklıkla gözden kaçan bir noktanın on yıldan fazla bir süredir temizlenmemiş olabileceğini…

9 saat önce

Ev turu: Retro çizgide hayat dolu bir kurgu!

Ergör çiftinin Feneryolu'ndaki evlerine konuk olduk. Bu ev gezmesinde minimalist stilden retro stile geçen bir…

9 saat önce

Isırgan otu gübresi nasıl yapılır? Nasıl kullanılır?

Isırgan otu gübresi nasıl yapılır ve nasıl kullanılır? sorularının yanıtını derledik. Doğal bir bitki besini…

1 gün önce

Ev Turu: Halkalı’da balkon ve bahçesi ile göz alan bir dairedeyiz

Halkalı'da balkon ve bahçesi ile göz alan 3+1 dairedeyiz. Güven Ailesi'nin 157 metrekarelik dairesinde her…

1 gün önce