Kendin yap fikirleri ve ikinci el eşyalar ile şekillenen şehir evinde sahil havası

Dünyanın pek çok farklı noktalarından toplanan aksesuarlar, bambaşka hikayelere ev sahipliği yapan mobilyalar ile örülü bu yaşam alanı hatrı sayılır oranda ileri ve geri dönüşüm serüvenini de içinde barındırıyor.

Kendin yap fikirleri ve ikinci el eşyalar ile şekillenen şehir evinde sahil havası
Salonda, evin genelinde olduğu gibi beyaz ve mavi kullanılmış. Üçlü kanepeler, Ikea’nın Ektorp modeli. Ektropların kılıfları çıktığı için ev sahibi kanepelerin kullanım olarak hem çok rahat hem de temizliğinin çok kolay olduğunu söylüyor. Kırlentler Trendyol\Yashome’dan alınmış. Orta sehpa ise Ikea‘nın Hemnes serisi. Koyu gri abajurlar, Mudo Concept. Gri ekose fon perde, Erenev. Natürel halı, Ikea’nın Lohals serisi. Televizyon ünitesi, Dekoraktiv Modüler Mobilya. Duvar saati, Gizhome’un. Üçlü tavan aydınlatma ise Oqviq Tasarım’dan ve trendyol. com üzerinden alınmış.

İSTANBUL’A DÖNÜŞ

Hobisi gerçek anlamda dönüştürme olan bir ev sahibi ile beraberiz. Doğma büyüme İstanbullu olan Bahar Peker, Antalya’da bir süre turizm sektöründe yöneticilik yapmış. Ancak İstanbul hasretine dayanamayıp Antalya’dan ani bir kararla İstanbul’a geri taşınmış. 19 yıldır Saint Joseph Lisesi Eğitim Vakfı Özel Küçük Prens Okulları’nda Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak görev yapan Bahar Peker’in evi, buraya taşındığı günden itibaren onun küçük dokunuşlarının izlerini taşıyor.

ev turu
Bahar Peker’in özelikle salonda kullanmayı çok sevdiği bir detay beyaz, ahşap jaluziler. Ev ağaçların içerisinde olduğundan çok aydınlık bir ev değil. Tül kullandığında daha da karanlık oluyormuş. Ancak ahşap jaluziler de son derece maliyetli bir seçenek. Bu sebeple ev sahibesi Letgo uygulamasından jaluzi aramaya başlamış. Tamamen tesadüf eseri salona uygun olabilecek dört parça ahşap jaluzi bulmuş ve bunları kullanmış. Sonuç olarak 6.000 TL. civarında tutacak olan jaluzileri sadece 300 TL.’ye mal olmuş.

1974’TE İNŞA EDİLMİŞ 120 M2’LİK EV

Bu ev 1974 yılında inşa edilmiş; yaklaşık olarak 120 metrekare. Üç oda, bir salon ve çok da güzel bir balkonu var. Ev, Bahar Peker’in ailesine ait. Ancak altı yıldır bu evde tek başına yaşıyor. Öncesinde Oyuncak Müzesi’nin sokağında şirin, küçük kiralık bir evde yaşıyormuş. Ancak oturduğu bina çok eski olduğundan 3. yılın sonunda kentsel dönüşüme girince binanın yıkılması söz konusu olmuş. Bahar Hanım da mecburen eşyalarını bir depoya kaldırıp ailesinin yanına geri taşınmış. Çünkü o sıralarda bizim konuk olduğumuz bu evin içinde bir kiracısı varmış. Yaklaşık 7 ay sonra kiracıları çıktığında o da bu eve taşınmış.

ev gezmesi
Yemek masası ve sandalyeleri Ikea. Ancak taşındığı dönemde depodayken yemek masasının üstünde sudan kaynaklanan bazı sorunlar olmuş. Masanın üst tablasını zımparalayıp, Cadence marka boyalar ile eskitme yapmış. Dresuar, ikinci el Letgo’dan alınmış.

Yemek alanında yer alan camlı beyaz büfe Nişantaşı’ndan bir hanımefendiden satın alınmış. Kendisinin çeyiz mobilyasıymış. Bu camlı büfenin de bazı ufak, tefek sorunları varmış. Önce o rötuşları yapmış Bahar Hanım ve sonrasında da üzerindeki tüm kulpları yenilemiş. Kulplar mobilyacılar çarşısında bir dükkandan alınmış. Camlı büfede yer alan mavi seramik tabak ve kapaklı şekerlik Bozcaada’daki bir tasarımcıdan ve el yapımı.

EVİN TADİLATA İHTİYACI VARDI

Aslında ilk tercihi kesinlikle buraya taşınmak değilmiş. Kendisi için büyük olduğunu düşünmüş. Üstelik yine eski bir apartman olduğu için yeniden kentsel dönüşüm sorunlarıyla uğraşmak istememiş. Ev çok uzun zamandır kiraya verildiği için mutfak ve banyo çok kötü durumdaymış. Evin içine senelerce boya ve badana haricinde hiçbir şey yapılmamış. Evin son kiracısı banyodan küveti sökmüş, onun yerine derme, çatma büyük bir duş alanı yapmış. Banyonun genel rengi ile hiç alakası olmayan sarı bir ayaklı lavabo banyoya sonradan koyulmuş. Sonuç olarak ilk etapta istemeye, istemeye bu eve taşınmış. İlk zamanlar sadece dekorasyon anlamında bir iki şey yapmış. Çünkü tam da korktuğu gibi binanın yıkılması söz konusu olmuş. Ve sonrasında inşaat işlerinin durması ve bir firma ile anlaşılmaması sonucunda acaba ne yapabilirim diye düşünmeye başlamış. İşte tam bu zaman evdeki esas yenileme serüveninin de düğmesine basmış.

şömine
Elektrikli şömine, Bauhaus, ayna ise Paşabahçe Mağazaları’ndan alınmış. Mavi berjer, Evdebiz marka.

Aslında ilk planı evde tadilat yapmakmış. Ancak bu binanın eninde sonunda yıkılacağını düşündüğü için masraf yapmamaya karar vermiş ve her şeyi kendisi dönüştürmeye ve boyamaya karar vermiş. Bahar Peker için ilk öncelik fazla masraf yapmadan, neler yapabileceği olmuş. Bu şekilde yola çıkmış.

MOBİLYA YENİLEMELERİNİN MALİYETİ 15 BİN

Mobilya yenilemesi yapan pek çok sosyal medya hesabı olduğundan hepsini takibe almış. İlkin ufak mobilya parçalarında denemeye başlamış. Ve her şeyi boyamış. Bu süreç yaklaşık olarak 7 ay sürmüş. Çünkü sadece işten arta kalan zamanlarda bir şeyler yapmaya çalışıyormuş. Tam olarak hesap yapmasa da en fazla 13-15 bin TL. harcadığını söylüyor.

rattan salıncak ev turu
Rattan salıncak Bauhaus’tan. Rejisör sandalyeler ve kahve sehpası ise Koçtaş’tan. Balkon zemininde son derece kötü, beyaz seramikler varmış. Koçtaş’tan alınan ahşap görünümlü, dikdörtgen seramikler ile değiştirilmiş. Bahar Peker onları Armut uygulaması üzerinden bulduğu bir seramik döşemecinin yardımı ile değiştirmiş. Balkon demirlerini kapatmak ve daha doğal bir görünüm elde etmek için bambu rulo bahçe çiti kullanılmış. Çitler hepsiburada.com’ dan alınmış.

EVİN GENEL STİLİ COASTAL COUNTRY

Dört yıl önce olmasına rağmen bu bütçe bugün için hala çok hesaplı bir rakam. Eve genel olarak hakim olan stil Coastal Country olduğu için çoğu kez ekonomik anlamda ulaşılabilir rakamlar çıkmamış karşısına. Çoğunlukla masif, ham ahşap mobilyalar, patineli; yani son derece işçilik isteyen mobilyaların olduğu bu stil maliyetli bir dekorasyon tarzı. Üstelik ham keten, pamuklu döşemelikler de yüksek fiyatlı kumaşlar. Bu sebeple Bahar Peker’in boyama teknikleri bu eve esas kimliğini kazandıran hesaplı bir hobi olmuş.

Antre dikdörtgen bir mimariye sahip. Boylu boyunca gri, beyaz çizgili duvar kağıdı kullanılmış. Duvar kağıtları Koçtaş’tan. Ev sahibi girişte yer alan yaklaşık 40 yıllık gömme portmantoyu da beyaza boyayıp, kapak kulplarını yenilemiş. Hasır sepetler İkea’ dan, kumaş sepet ise Koçtaş’tan.

Evdeki çoğu eşya ikinci el alınmış. Pek çoğunun kulpları değiştirilmiş, yüzeyleri boyanmış. Bugün hala durmaksızın eşyalarına yeni kimlikler kazandırmayı seviyor. Bu serüveni herkesle paylaşmak için Instagram’da @izmonay adlı bir hesap açmış. Ve burada yaptığı bazı işleri paylaşmış. Tamamen keyfi açılmış bir hesap. izmonay; Lazca bir kelimeymiş ve kelime anlamı tıpkı evindeki dekorasyon hikayesi gibi, Düşle!

antre
Lacivert kilim, Mudo Concept. Ayakkabı dolabı ev sahibesinin teyzesinden aldığı kahverengi eski bir dolapmış. Dolabı beyaza boyayıp üzerine eskitme yapmış. Portmantonun tam karşısında kapının ise tam girişinde konumlandırılan oval boy aynası İkea’nın Ekne serisi.
mutfak dekorasyonu
Eve taşınır taşınmaz Bahar Peker’in ilk kalkıştığı işlerden biri de mutfak dolaplarının kapakları olmuş. Her eski evde olan turuncuya yakın mutfak kombinasyonu varmış. İlk iş kapakları beyaza boyamak olmuş. Sonrasında mutfak duvarlarındaki seramiklere ne yapabilirim diye düşünmüş ve onları da beyaza boyamaya karar vermiş. Ardından banyosunu dekore ederken Koçtaş mağazasından satın aldığı strafor duvar kaplamalarını mutfağında da kullanmaya karar vermiş
mutfak
Mutfakta ada olarak kullanılan tekerlekli servis arabası, Ikea. Mutfak tezgahı Cadence’in hobi boyaları ile eskitme yapılmış. Son olarak üzerine İsonem Liquid Glass ile su yalıtımı yapılmış.
okuma köşesi
Bu oda çoğunlukla TV odası, çalışma odası gibi kullanılıyor, ancak içinde son derece konforlu bir okuma alanı da bulunuyor. Ektorp berjer, Farlöv puf, beyaz ferforje sehpa, Ikea. Retro sarkıt, Bamyum. Ayaklı aydınlatma ise Koçtaş’tan.
Banyo tadilatında sonradan yapılmış duş alanı kaldırılarak yerine bir küvet yerleştirilmiş. Strafor harici duvarlarda koyu gri boya tercih edilmiş. Ve üstüne üç kat taş vernik yapılmış. Böylece neme karşı dayanıklılığı artırılmış. Boya ve vernikte Cadence markası tercih edilmiş. Klozet üstünde yer alan ahşap raflar yine Plus Aksesuar\ Trendyol’dan alınmış. Üzerindeki ahşap evler Datça’da bir tasarımcıdan alınmış. El havluları, Zara Home.
banyo
Eski kiracıdan kalan sarı lavabo kaldırılarak yerine Letgo’dan satın alınan ikinci el Ikea marka konsol yerleştirilmiş. Ufak bir delik açarak üzerine Koçtaş’tan alınan lavabo yerleştirilmiş. Banyoda kullanılan aynalar ise Bahar Peker’in kız kardeşinin eski yatak odası takımının aynaları.
yatak odası
Duvar kağıtları Koçtaş’tan alınmış Yatak başlarında kullanılan komodinler Ikea’nın Hemnes serisi. Kulplar değiştirilmiş ve yerine English Home’dan alınan alternatifler takılmış. Blackout perdeler ve onları dekoratif şekilde bağlayan braoçoller Koçtaş’tan. 5’li siyah avize Oradekor marka ve trendyol.com üzerinden alınmış. Yatak örtüsü ise English Home
yatak odası
6 çekmeceli şifonyer, Ikea’nın Malm serisi, giysi dolabı ise Tepe Home. Duvar kağıdı, ayna ve storların tamamı Koçtaş’tan alınmış.

Mudanya’da sihirli dokunuşlarla ısınan yalın İskandinav stili bir ev