Kasım ayında ne ekilir? Ay takvimine göre Kasım ayı bahçe işleri

Ay evrelerinin dönüşümleriyle uygulanan bahçecilik çok eski yıllara dayanan bir yöntem. Eski bir kültür olmasının yanında elbette bilimsel bir gerçekçiliğe de dayanıyor. Bu rehber doğrultusunda siz de her ay Ay takvimine göre bahçe işleri ile buluşabilirsiniz.

KASIM AYINDA HANGİ ÇİÇEKLER DİKİLİR?

Kasım ayı; ekim ayından gelen turuncu balkabakları ile yeni yıl süslerinin arasında kalan bir ay mı? Yoksa “Aşkın” da bambaşka olduğu yeni bir ay mı? Süslü sözlere, romantik filmlere konu olan Kasım ayındayız! Gelsin yenilikler… Dört bir yanımız çam dalları ve yılbaşı topları ile kuşatılmadan önce sonbaharı hissedeceğimiz güzel bir ay olduğu kesin.

Her mevsimin kendine göre özellikleri var ama küresel ısınmayla beraber mevsimlerde tahminlerden daha soğuk bir hava ile karşı karşıyayız. Bu yüzden de tercih edilen çiçekler ve bitkilerde farklılık olabiliyor. Eskilerin dediği gibi dallarda ayva çok olursa, o sezon kış çok sert geçermiş! Benden duymuş olmayın ama bu yıl dallarda ayva çok!

19 Kasım günü ay tutulması ile toprak işlenmeye başlıyor. Bu şu anlama geliyor; “Ona verdiklerinizi tüm güzelliği ile parlatmaya başlıyor!” Bunun için siz ay takvimi rehberliğinde ona bakmaya, soğuk havaya aldırmadan ilgilenmeye devam etmelisiniz. “Bahçemde hiç çiçeğim kalmadı!” diye üzüleceğinize size en yakın fidanlıktan saksılar içinde funda, siklamen, kasımpatı gibi renk renk çiçekler alabilirsiniz!

Bu ayın belki de en heyecanlı uygulaması bahar soğanlarını dikmek! Lale, sümbül, muscari, nergis gibi bahar sezonunda açacak olan soğanlı bitkileri bahçenize dikebilirsiniz. Saksılar içinde boy ve renk oranlarına göre karışık da kullanabilirsiniz. Sürpriz tasarımlar ile bahar günlerinde buluşacaksınız unutmayın! Soğuk günleri kullanacağınız renklerle ısıtmalısınız! Bu terapi her şeye iyi gelir, tadını çıkarın!

İlginizi çekebilir: 10 soruda soğanlı bitkiler: Ne zaman dikilir? İşte detaylar

KASIM AYINDA NE EKİLİR?

Biyodinamik takvim, ay ve gezegenlerin burç kuşağındaki hareketine göre hazırlanmış rehber bir takvim. Maria Thun tarafından geliştirilmiş ve günümüzde de pek çok çiftçi tarafından kullanılıyor. Bu takvimde on iki yıldız, dört grup altında toplanmış. Bu gruplar: Kök, Yaprak, Çiçek ve Meyve olarak tanımlanmış. Hangi günlerde ne tür bitkilerin ekilmesinin uygun olduğu gibi konularda yol göstericidir.

SEBZELER

Yaprak (Su Elementi) Yaprakları ve sapları kullanılan sebzelerin ekilmesi, şaşırtma yapılması ve bahçede yerine yerleştirilmesi için uygun zaman. Yapraklı bitkiler çiçek günlerinde veya meyve günlerinde hasat edilmelidir. Yaprak günlerinde hasat edilen ürünler daha kısa sürede çürümeye başlar.

Bu ay: Bakla, sarımsak, ıspanak, dereotu, maydanoz, havuç, marul dikebilirsiniz.

MEYVELER

Meyve (Ateş Elementi) Meyve ve tohumlu bitkilerin ekilmesi, fide olduktan sonra bahçeye aktarılması için uygun zamandır. Meyve günlerinde hasat, meyvelerin ve tohumların daha iyi depolama kalitesine sahip olmasını sağlar.

Bu ay: Portakal, kivi, elma, üzüm, mandalina, limon ve nar sofralarınıza misafir olabilir.

KÖK BİTKİLERİ

Kök (Toprak Elementi) Kök bitkileri ve kök sebzeler için en uygun zaman anlamına gelmektedir. Mahsulleri kök günlerinde saklamak idealdir.

Bu ay: Yer elması, sarımsak lezzetiyle sizleri bekliyor.

ÇİÇEKLER

Çiçek (Hava Elementi) Çiçekli bitkiler veya tıbbi amaç için kullanılan çiçekli bitkilerin, ot türlerinin ekilmesi, yer değişimleri ve hasat edilmesi için uygun zamandır. Kasımpatı, menekşe, süs lahanası, çuha çiçeği bugünlerde bahçenizi çiçekleri ile renklendirir. Yıldız çiçeği, Rudbeckia, Anemon çiçeklerinin de fotoğraflarını bahçeden çekebilirsiniz. Sümbül, lale, nergis soğanlarını dikebilirsiniz.

Kışın açan çiçekler nelerdir? İşte 5 kış bitkisi