Son güncelleme:

Kasım ayında bahçede yapılacak pek çok iş var. Daha önce “Kasım ayında bahçede yapılacaklar: İşte 13 madde” yazımızda bazı püf noktalara değinmiştik. Bugün ise gün gün neler yapılması gerektiğini anlatacağız.

İLK 15 GÜN

Kasımpatı

Ay fazının “Balsamik” olduğu ilk günlerde enerji de oldukça düşüktür. Genelde bu gibi günler; bir dönemin kapanışı gibidir. Yeni başlangıçlar yapmaktan uzak durmalı ve kendi içimize dönmeliyiz. Unutmayın ki; bu günlerde başlatılan işler sonuçlanamaz…

Ay burcu ise Başak gösteriyor. Ev işlerini gözden geçirebilir, bahçede yer alan kulübeyi toparlayabilirsiniz. Başak burcuna yakışır bir titizlikle üstesinden gelebilirsiniz! Devam eden bahçe işleri ile elbette uğraşabilirsiniz. Ama yeni bir gazebo yapmak için hareket göstermemelisiniz. Kök bitkileri ekebilir, oluşanları ise hasat yapabilirsiniz. Toprağının zayıfladığını düşündüğünüz bitkilere ise gübre takviyesi ideal bir uygulama olacaktır!

Bunun yanında 5 Kasım günü Yeni Ay, Ay fazını gösteriyor. Günün gezegeni ise meşhur, güzeller güzeli Venüs! Meyve ve bitkileri dikmek için uygun bir dönem değil! Hasta ağaç ve bitkilerinizi budayabilirsiniz. Bu sayede daha kısa bir sürede iyileşir.

7 Kasım itibarıyla Ay fazı “Hilal”! Yeni başlangıçlar için kolları sıvayın! Saksılar içinde renkli kasımpatıları alabilir evin girişini, balkonda oturma alanını veya pencere önlerini renklendirebilirsiniz. Kuru dal ve yaprakları toplayıp vazo içinde aranjmanlar hazırlayabilirsiniz. Kuru yaprakları siz siz olun ne çim üzerinde ne de yürüme yolunda bırakın, nemli olarak kaldığı zaman çime zarar verir, yürüme yolunu da rutubetlendirir.

Kasım 11 yüksek enerjili ve planlama yapmak için de güzel bir dönem. Bitkileriniz için eksikler neler? Bunları listeleyin ve ardından da işleri yapmak için kolları sıvayın!

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kasım ayında ne ekilir? Ay takvimine göre Kasım ayı bahçe işleri

BAHÇE İŞLERİNDE 2. DÖNEM

bahçe değişim zamanı

Kasım 14 ile Büyüyen Ay fazı ile eksiklerinizi gözden geçirmelisiniz. Yapraklı sebzeleri bahçeye dikebilirsiniz. Her dikimden önce toprağı hazırlamalısınız. Bu ister bir sebze fidesi isterse de bir çiçek olsun! Bu işlemlerden sonra diktiğiniz ürün size tüm güzelliğini sergileyecektir. Her bitki, her sebze her bahçede yetişmeyebilir. Onun isteklerine uygun koşullar sağlamalısınız!

Kasım 19 Dolunay! Pencereden içeri yansıyan parlak ay manzarasını sakın kaçırmayın, harika değil mi? Bu dönemde bahçe işlerine mola vermelisiniz! Yeni bir dikim yok, sulama yok… Hava güzelse bahçe sandalyenizi dışarı çıkartın ve çim kokusuyla buluşun! Sanmayın ki bu mola uzun bir dönem!

22 Kasım günü boş saksılarınıza çiçekler dikebilirsiniz. Eski saksılarınızı kullanıyorsanız içlerini iyice temizleyin. Yeni saksı ise drenaj deliğini kontrol edin. Ardından toprak ile doldurduğunuz saksıya bitkinin köklerini dikkatlice yerleştirin ve üzerini kök boğazını geçmeyecek kadar toprakla doldurun. Bahçede yer alan bitkilerle ilgilenirken iç mekan bitkilerinizi de ihmal etmemelisiniz. Isıtma sistemi devreye girdiği için nem oranları farklılaşır ve bu bitkilerinize zarar verebilir. Düzenli kontrol ile ne çok soğukta ne de çok sıcak bir ortamda kalmalıdır. “İç mekanda hangi bitkiyi yetiştirmeliyim?” diyorsanız; kaktüs ailesi sizleri bekliyor. Farklı tür ve boyutlardaki bitkileri küçük saksılarla grup halinde tasarlayabilirsiniz.

Kasım ayında dekorasyon: Güz hasadına hazır mısın?