Mükellef bir kahvaltı sofrası özellikle de haftasonları hepimizin vazgeçilmezi. Siz de masanızda farklı tatlara yer açmak istiyorsanız yemek stilisti İnci Bak’ın bizim için hazırladığı tarifleri ilk fırsatta deneyin.
EKMEK VE MUHLAMA
MALZEMELER 1 adet hazır ekmek hamuru • 1 tatlı kaşığı susam • 1 yumurtanın sarısı
Muhlama için: 50 gr tereyağı • 2 yemek kaşığı dolusu mısır unu • 1,5 su bardağı sıcak su • 250 gr kolot peyniri
YAPILIŞI Fırın ısısına dayanıklı döküm tavanızın ortasına bir fincan yerleştirin. Fincanın etrafına ekmek hamurundan küçük parçalar kopararak çiçek ekmek gibi hamurlar yerleştirin. Hamurların mayalanması için bu şekilde oda ısısında 20 dakika bekletin. Hamurların üzerine yumurta sarısı sürün, susam serpin. 170 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin. Muhlama için tereyağının yarısını eritip unu kavurun. Yavaş yavaş kaynar su ilave ederek ve sürekli karıştırarak unu iyice inceltin. Muhallebi kıvamına gelince irice rendelenmiş kolot peynirini ve kalan tereyağını ilave edin. Peynir iyice eriyip malzeme ile bütünleşene kadar karıştırın. Ocaktan alın. Ekmeği fırından alın ve ortasındaki fincanı da çıkarın. Bu boşluğa sıcak sıcak muhlamayı dökün ve hemen servis yapın.
SİYEZ UNLU VE KEFİRLİ POĞAÇA
MALZEMELER 125 gr tereyağı • 1 kahve fincanı zeytinyağı • 1 kahve fincanı kefir • 1 paket kabartma tozu • 1 paket karbonat • 1 çorba kaşığı limon suyu • 1 adet yumurta • 2-2.5 su bardağı siyez unu • Bir tutam tuz • 150 gr süzme beyaz peynir • 1 su bardağı kıyılmış yeşillik (nane, dereotu, maydanoz)
YAPILIŞI Oda ısısında yumuşamış tereyağını, kefiri, zeytinyağını, kabartma tozunu, 1 çorba kaşığı limon suyunda inceltilmiş karbonatı, bir tutam tutam tuzu, çatalla ezdiğiniz süzme peyniri ve yumurta akını hamur yoğurma makinesine alın. Krem haline gelene dek çırpın. Kontrollü olarak yavaş yavaş unu ilave edin. Pürüzsüz ve yumuşak kıvamlı, ele yapışmayacak bir hamur elde ettiğinizde poğaça hamurunuz hazır demektir. Hamurdan ortalama 60 ramlık parçalar kopararak avucunuzun içine yuvarlayın poğaça şeklinde ikiye katlayın. Yağlı kağıdın üzerine aralıklı olarak yerleştirin. Hamurların üzerlerine yumurta sarısı sürün. 170 dereceye ayarlı fırında, 25-30 dakika pişirin.

MALZEMELER 500 gr süzme yoğurt • 4 adet büyük boy Anjelik eriği • 4 tatlı kaşığı toz şeker • 1 çay kaşığı tarçın • 4 tatlı kaşığı fındık içi
YAPILIŞI Anjelik erikleri ince ince dilimleyip yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Üzerlerine şekeri ve tarçını serpin. 180 dereceye ayarlı fırında, 15 dakika pişirin. Fırından alın, süzme yoğurdun üzerine dökün. Fındık içi de serpip servis edin.
PESTOLU YUMURTA DOLMASI
MALZEMELER 2 adet haşlanmış yumurta • 4 tatlı kaşığı pesto sos
YAPILIŞI Kabuğunu soyduğunuz haşlanmış yumurtaları enine ikiye kesin. Sarılarını bir kabın içine aktarın. Pesto sos ekleyip karıştırın. Bu karışımı sıkma torbasına aktarın ve yumurtaların ortasındaki boşluklara sıkın. Hemen servis yapın.
HAZIRLAYAN İNCI BAK FOTOĞRAFLAR HANDE GÖKSAN FOTOĞRAF ASISTANI MURAT ERDOĞAN eat.drink.shoot studio