bodrum ev turu

Ev turu: İstanbul’dan Bodrum Gümüşlük’e uzanan bir hikaye

Dört yıl önce ailesiyle birlikte İstanbul’dan Bodrum Gümüşlük’e yerleşen Yasemin Aksoy, oğlu için burada doğayla iç içe bir yaşam kurmuş.

DOĞA İLE İÇ İÇE

Evin üç tane dış mekan oturma alanı bulunuyor. Ev sahipleri bu alanların hepsini mevsime ya da günün belli saatlerine göre kullanıyor. Ön teras yazları sabah kahvaltıları, kışları ise akşam yemekleri için ideal. Mobilyalar aile yadigarı. Salıncak, Mudo Concept. Örtü, Neslihan Algünerhan tasarımı.

Yasemin Aksoy’un Bodrum Gümüşlük’te ailesiyle birlikte yaşadığı müstakil ev, bir site içerisinde yer almasına rağmen doğayı fazlasıyla yaşatıyor. Sitenin en sonunda konumlanan ev, ağaçların arasında keyifli bir yaşam alanı sunuyor. 125 metrekarelik ev, 3 odadan oluşuyor. Yasemin Hanım bu evi tercih etmesindeki en önemli etkenin oğlu olduğunu söylüyor: “Şehirde ona yeterli doğal ortamı sağlayamadığımı fark ettim. Artık Cihangir’deki yoga merkezleri ve barlar arasında büyümesini istemedim. Onun toprağa dokunmasını, inekler ve tavuklar ile doğal gıdalara daha yakın olmasını istedim.”

EVİN EN İYİ ÖZELLİĞİ KENDİNE AİT ALANI OLMASI

Evin en önemli özelliği bir site içinde olmasına rağmen arka tarafında kendine ait alanlarının olması sayesinde izole bir yaşam sağlaması: “Gümüşlük yıllardır her yaz geldiğimiz bir yerdi. Çok fazla tanıdığım vardı. Burada yaşamayı o yüzden tercih ettim. Gümüşlük’ün havasını Bodrum’dan ayrı tutuyorum. Burası aslında Cihangir’e çok benzeyen bir yer. Daha bohem, daha doğal, kışın çok daha keyifli. Kış aylarında burada daha samimi bir ortam var.”

İstanbul’dan buraya taşındıklarında aile evde mimarı anlamda hiçbir değişiklik yapmamış. Sadece mobilyalarını buraya getirmişler. Mobilyaların çoğu da 2. el olarak aileden kalmış.

EVDEKİ ÇOĞU MOBİLYA 2. EL

Ana yaşam alanında şöminenin içi boyanıp üzerine ise aksesuarlar asılmış. Koltuk Chakra’dan. Masif raf marangoza yaptırılmış. “Plazada yoğun geçen bir iş hayatından, inek sütü alıp yoğurt yapmaya kayan bir değişimden bahsediyoruz. Yeni ben’i seviyorum. Burası hem ruhumuza, hem bedenimize iyi geliyor. İstanbul’a gittiğimizde birkaç gün sonra, Ali bana ‘hadi anne köyümüze gidelim diyor.’ Dünyaya bedel!”

Yıllarca bir dekorasyon dergisinin yayın yönetmenliğini de yapan Aksoy, dekorasyon tarzını “Gümüşlük tarzı diyebiliriz” diye ifade ediyor: “Evdeki çoğu mobilya 2. el olduğu için onları zaten bir tarza bağlı kalarak almadım. Onun dışındaki ihtiyaçlarımızı da genelde doğal malzemelerle yapılmış, konforlu mobilyalardan tercih ettik. Tarzıma konforlu ve Gümüşlüklü diyebiliriz.”

Yasemin Hanım’a evini dekore ederken yakın arkadaşı ve komşusu stil danışmanı Ebru Kılıç da yardımcı olmuş.

Üst kata çıkan merdivenin altı çalışma alanı olarak değerlendirilmiş. Çalışma masası aileden kalma. Halı, Chakra.

“Yaşam alanlarında renkleri genelde tekstiller ile sağlıyorum. O da her sezon değişebiliyor. Kimi zaman mavileri tercih ederken, kimi zaman turuncu tonlarını seviyorum. Belli bir renge bağlı kaldığımı söyleyemem. Kafamda yaratmak istediğim tarz ya da dekorasyon şekli ile ilgili olarak değişiyor.”

Şöminenin olduğu alana daha iyi bir ısıtma sağlanması için soba yerleştirilmiş. Soba Gümüşlük’ten alınmış. Koltuk ve halı, Chakra. Hasır sepet, Mudo Concept. Şömine üzerindeki hasır tabaklar seyahatlerden alınmış.

YAN BAHÇE

Bu alan daha çok kalabalık misafirler geldiğinde ya da mangal yapıldığında kullanılıyor. Burada bir hamak ve Ali’nin oyun alanları da bulunuyor. Mobilyalar aileden kalma. Hasır lambalar, Yalıkavak Hasırcısı. İkili şezlong, Mudo Concept. Tekstiller, H&M Home.

Yan bahçe aynı zamanda Yasemin Aksoy’un çalışma alanı. Sıcak günlerde kahvesini ve bilgisayarını alıp ağaçların altında çalışmaktan keyif alıyor. Burada şezlonglarla siesta köşeleri de oluşturulmuş. Şezlonglar, Beymen Home.

SALON

Salondaki raf sistemi aynı zamanda mutfaktaki buzdolabını gizliyor. Ev sahibi tarafından yapılmış. Dresuar, Hamm. Üzerinde Shibori tablolar var.

Salondaki tablo Berna Narmanlı Arpacı’nın eseri. Altındaki kanepe aile yadigarı. Zeytin dalından yapılmış abajur Neptün Öziş tasarımı. Halı, Zara Home. Gerçek ay yüzeyini yansıtan lamba, ayda ilk yürüyenlerden Buzz Aldrin’in bir tasarımı, Habitat.
Üst kata çıkan merdivenler geniş pencereleriyle dikkat çekiyor. Evin en üst katında bir de teras yer alıyor.

BEBEK ODASINDAN ÇOCUK ODASINA

Altı yaşındaki Ali’nin odası daha yeni yapılmış. “Ali okula başlayacağı için ona eski bebeklik karmaşasından uzak, daha sakin bir oda yapmak istedim. Oyuncaklarını dolaplara saklamak daha iyi oluyor, çünkü istediği zaman çıkartıp oynayabiliyor ve sonrasında da tekrar yerine kaldırabiliyor” diye anlatıyor.

CİBİNLİK

Evin yatak odası mimari açıdan ev sahibine nasıl planlanması gerektiğini gösteren bir yapıya sahip. “Çünkü tavandaki gökyüzü camı tam yatağın üzerinde olmak zorunda” diyor Aksoy ve ekliyor: “Yattığınızda yıldızları seyretmek çok keyifli. Bu nedenle de yatağı tam altına koydum. Önünde de açık sistem bir dolap tercih ettik. Çünkü burada yoğun bir giysi trafiğimiz olmuyor.”

Cibinlik bu bölgedeki evlerin olmazsa olmazlarından. Evin bahçe ile iç içe olması bunun en önemli sebebi. Yatak örtüsü, Müge Krespi Home Collection. Açık sistem dolap ev sahibi tarafından yapılmış.

YEMEK BÖLÜMÜ

Evin dekorasyonu tıpkı Gümüşlük gibi: rahat, samimi, doğal ve bohem. Keyfine düşkün aile bireyleri için, salonda tembellik köşesi bulunuyor. “Ali’den fırsat kalırsa, biz de kullanıyoruz.” diyor Yasemin Aksoy.

HAZIRLAYAN: GÜNSELI BÜYÜKSAĞIŞ
FOTOĞRAFLAR FEVZI ONDU
Evim Dergisi 2018

Ev turu: Doğanın ortasında modern bir çiftlik evindeyiz