Seramik karo seçerken nelere dikkat edilmeli?

Son güncelleme:

Banyolarda kullanacağınız seramik karolarda, mekanın boyutları ve formu, renk seçimini belirler.

AŞINMAYA DİRENÇLİ OLMALI

Zemin karolarının teknik özelliklerini dikkate alarak kaplanacak alanın trafik yoğunluğuna göre, aşınmaya karşı direnci uygun seramikler seçin.

DUVARDA DA ZEMİNDE DE AYNI KARO OLMAZ

Duvar karolarını duvarda, zemin karolarını da zeminde kullanmaya özen gösterin. Zira zemin karoları ile duvara taşıyamayacağı kadar ağır bir yük binmesine sebep olabilirsiniz.

Antique Carrara, Bien Seramik.

DOĞRU YAPIŞTIRICI KULLANILMALI

Doğru karo seçiminin yanı sıra doğru yapıştırıcı kullanmanın gerekliliğini aklınızda tutun. Uygulama yapacağınız mekanın boyutları ve formu renk seçiminizi de belirleyecektir.

KAROLARI SEÇERKEN BÜYÜKLÜKLERİNE DİKKAT EDİN

Karoların tarz ve renklerine karar vermek kadar büyüklüklerini doğru seçmek de önemli. Yüzeylerin ölçülerini aldıktan sonra karoların kare mi, dikdörtgen mi yoksa başka bir formda mı olacaklarına karar vermek gerekir. Mekanı hangi yöne doğru uzun veya geniş göstermek istiyorsanız, dikdörtgen karoların uzun kenarını bu doğrultuda yerleştirin.

Sia, Çanakkale Seramik.

BUNLARI ATLAMAYIN

  • Porselen karoların suyu absorbe etme oranı daha az olduğu için, mutfak ve banyo gibi mekanlarda daha çok tercih ediliyor.
  • Üstü sırlanmış ve parlak porselen karoları ıslak mekanların zeminlerinde çok kullanmayın. Çünkü kayganlık problemi ile karşı karşıya kalırsınız.
  • Eğer çocuğunuz varsa kaygan yüzeyli olmayan mat karoları tercih edin.

HANGİ MALZEMELER?

Duvar karoları farklı malzemeler tercih edilerek uygulanabilir. Örneğin mermer, granit gibi doğal taşlar ya da porselen ve seramik karolar gibi. Peki bu malzemelerin ne gibi artı ve eksileri vardır.

1. Doğal taş: Kayrak taşı, mermer, traverten ve oniks gibi taş malzemeler dış mekanlar için oldukça ideal. Doğal taş malzemeler çok sert olduklarından özellikle orta ve daha fazla yüke maruz kalan, trafiği yüksek alanlar için ideal. Özellikle kayrak taşı ve kum taşından yapılan duvar kaplamaları mat ve dayanıklı olmaları açısından dış mekanlarda rahatlıkla tercih edilebilir. Doğal taşların bakımlarının sık yapılması gerekir.

2. Porselen karolar: Porselen karolar renk çeşitliliği ve görünümleriyle doğal malzemelere oldukça benzer özellikler taşıyor. Dayanıklı ve kullanışlı olma özellikleriyle gün geçtikçe talebi artıyor. Kolay temizlenebilme özelliğiyle fonksiyonel çözümler sunan porselen karolar bünyelerine neredeyse hiç su emmezler. Doğru standartlarda üretilen bir porselen karonun su emme değeri % 0.05’in altındadır. Esas olarak zemin ve dış kaplama malzemesi olarak üretilen porselen karolar, konutlarda doğal dokuları nedeniyle iç mekan duvar kaplaması olarak da tercih edilebiliyor. Bu doğallıkta yüzeye uygulama teknolojisi olan dijital teknoloji ve kullanılan aplikasyon malzemesinin kalitesinden kaynaklanıyor.

3. Seramik kaplamalar: Seramikler porselen karolara yakın özellik gösterir. Su emme değeri toprağın kil yapısı sebebiyle biraz daha farklılık gösterir. Ancak çeşitlilik bakımından daha zengindir. Hem renk hem de doku alternatifleri oldukça fazla olan seramik karolar günümüzde iç mekanda en fazla tercih edilen duvar kaplamaları olarak karşımıza çıkıyor. Seramik karo kaplama yapacağınız alanın kullanım şartlarının nasıl olacağını göz önünde bulundurarak seramik karo seçimi ona göre yapılmalı. Karoların kimyasallara dayanım, aşınma, leke tutmazlık, su emme, sertlik, anti bakteriyel olma gibi birçok farklı teknik özelliği bulunmaktadır ve bu teknik özellikler TS EN 14411 maddeleri uyarınca belirlenmiştir. Ev uygulamaları için, PEI (yüzey aşınma) değeri, sertlik, lekelere dayanım, kimyasallara dayanım ve kolay temizlenme gibi teknik özellikler göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

KAROLARINIZ HANGİ FORMATTA OLMALI?

Tekrar eden desen/renk: İlginç renk ya da desenleri olan bir konsept seçtiyseniz düzenli aralıklarda ve bir kurala göre bir şekil oluşturmanız gerekiyor.

Balık sırtı: En popüler seramik döşeme şekillendirinden biri. Ustalık isteyen bir döşeme. Çünkü döşenirken hafif bir zikzak yöntemi izlenmesi gerekiyor.

Tuğla stili: Oldukça kolay bir yöntem. Dümdüz dikdörtgen karoyu bir anda farklılaştırabiliyor. Siyah ya da beyaz derz ile beraber kullanılıyor.

Kolon: Özellikle büyük ebattaki dikdörtgen karolarda bu formatı izleyebilirsiniz. Heybetli bir kolon görünümünün  yanı sıra minimal ve modern bir görünüm yaratıyor. Derz dolgusunun görünmemesi gerekiyor.

Hasır: Kare şekli oluşturmak için dikdörtgen karoların birbiri içine geçiyormuş gibi oluşturulduğu döşeme şekli.

Bal peteği: 2016’ya damga vuran diğer karo şekli. Duvarda sanatsal ve hareketli bir görünüm oluşturuyor. Bir rengin farklı tonlarıyla ton oyunları yaratılarak hem renk hem de geometrik oyunlar sağlanıyor.

Banyonun karolarını değiştirmek mi istiyorsunuz?