Işıl ışıl bahçeler

Evin içine olduğu kadar dışına da stil kazandıran aydınlatmalarla günden geceye bahçenizden keyif alabilirsiniz.
Yazın uzayan sadece günler değil. Sıcak meltem rüzgarlarıyla beraber akşamlar da uzuyor. Açık havadaki yaşam alanlarınızı daha iyi aydınlatmak için hem doğru hem de estetik seçimler yapmadan önce bunlara dikkat.

www.shopterrain.com

Her ihtiyaca uygun çözümler
Yürüyüş yolları, keyifli sohbet ve dinlence köşeleri, yemek bölümü ya da çevre güvenlik ışıkları… Bahçe aydınlatmasında öncelikle nereyi hangi amaçla aydınlatmak istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için birkaç farklı yöntem var. Dış mekanlarda göz iç mekanda olduğundan daha az ışık kaynağı algılamak ister. Bu yüzden aydınlatma seçimleri yapmadan önce bahçede küçük bir gece turuna çıkın. Karanlık köşeleri, aydınlık olmasını istediğiniz alanları ve bitkileri belirleyin. Bahçede genel aydınlatma prensipleri üç temel bölüme ayrılır:
Genel ışık: Bütün bahçeye yayılan ışık kaynakları.
Detay ışığı: Dekoratif olarak vurgu yaratacak spesifik ışık kaynakları.

Doğru aydınlatma için
• Spot ve oynar başlıklı aydınlatmaların doğru açıda durup durmadığını ve istenen yeri aydınlattığını akşamları bahçede küçük bir tur atarak sık sık kontrol edin.
• Tümüyle açık spot ışıkları yerine üzeri korumalı spotlar kullanarak ışığı istediğiniz noktaya doğru açıyla yönlendirebilirsiniz.
• Yüksek voltajlı aydınlatmalar sert ışık yayar. Bu yüzden güvenlik ve koruma ışıkları olarak bunlar tercih edilir. Daha dekoratif çözümler için düşük voltajlı ışık kaynaklarını kullanın.
• Hareket sensörü (fotoselli), dimmer, solar ve zaman ayarlı aydınlatma seçenekleri ışığı sadece gerektiğinde kullandırarak tasarruf sağlar.

www.shopterrain.com

Aydınlatırken dekore edin
1.
Kollu veya ferforje avize tipi bir aydınlatmayı oturma bölümünün tam üstüne gelecek şekilde asarak sıcak bir ışık kaynağı sağlayın. Aydınlatmanın toz, rüzgar ve nem gibi dış etmenlere uygun olmasına dikkat edin.
2.
Farklı tipte fenerler kullanarak yaşam alanlarını birbirinden ayırın. Çite asacağınız küçük fenerler oturma, büyük ferforje fenerler yemek, şamdan tipi fenerler dinlence bölümleri için ideal ışık kaynaklarıdır.
3.
Kanepe ve geniş oturma alanı yerine berjerleri kullanıyorsanız salon abajurunun dış mekana uygun olanıyla şık bir okuma köşesi yaratabilirsiniz.
4.
Bu yıl aplikler çok moda. Bunu bahçenizde de uygulayın. Özellikle barbekü alanında duvar varsa bu bölümü apliklerle aydınlatabilirsiniz.
5.
Bahçede kot farkları varsa sınırlarını yere gömme spotlarla belirginleştirebilirsiniz. Ayrıca farklı spot seçeneklerini bir arada kullanarak küçük ve dekoratif ışık kümeleri yaratılabilir.

Yaratıcı çözümler
Dekoratif aydınlatmalar bahçe ile balkonda hareketli ve neşeli bir atmosfer yaratır. Eğer yaratıcı yönünüze güveniyorsanız siz de yapabilirsiniz. Örneğin renkli cam şişelerin tabanlarını kestirin ve taban genişliğince metal kapaklar takın. İçlerinde yakacağınız mumlar oldukça romantik duracaktır.

Koçtaş.

Bunları biliyor musunuz?
Uplighting: Bitkiler için kullanılan bir aydınlatma şekli. Doğru uygulandığında güçlü dramatik efektler yaratır.
Downlighting: Nesnelerin yukarıdan aydınlatılması ile oluşur. Uplight ve downlight efektlerini aynı anda kullanılarak kontrast yaratılır.
Crazing: Belli bir açı ile bir objeye ışık vurdurularak derinlik hissi yaratılır.
Wall washing: Bir objeyi tamamen aydınlatmak için kullanılır.
Accent lighting: Vurgulama istediğimiz yeri öne çıkartan vurgu amaçlı aydınlatma türü.
Cross lighting: Heykel ve saksı gibi cansız objeler üzerinde uygulanır.
Mirroring: Aynalama yöntemiyle objenin aksi su yüzeyine vurdurularak çekici etkiler yaratılır.
Moon lighting: Gizli ışık kaynağı ile bitkilerin gölgeleri birbirinin üzerine düşer ve alacalı efektler oluşturulur.
Step lighting: Basamak aydınlatmalarında kullanılır.
Silhouetting: Duvar, önündeki objenin silueti öne çıkartılarak aydınlatılır.

Robin Aplik, Philips.

Salvinden LED’li aydınlatmalar, Ikea.