hostes-çiçeği-bakımı

Hostes çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Hypoestes, çilli yaprak çiçeği)

Son güncelleme:

Hostes çiçeği bakımı ile ilgili merak edilen soruların yanıtını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı. Hostes çiçeği (Hypoestes) çilli yaprak çiçeği olarak da bilinir. Peki hostes çiçeği nasıl çoğaltılır? Özellikleri nelerdir? Çiçek açar mı? Hostes çiçeği ne kadar büyür? İşte yanıtlar…

HOSTES ÇİÇEĞİ BAKIMI

Gün içinde yapraklarının güzelliği için yarı güneş alabileceği, aydınlık bir konumda bakım ister. Direk güneşe maruz bırakılmamalıdır. Gün ışığı alamayan yaprakları için bitki yönü düzenli olarak çevrilerek eşit ışık alması sağlanmalıdır. Yeterli ışık alamazsa yapraklarını soldurur ve yaprak yüzeyinde kararmalar meydana gelir.

Boyu 30 cm’ye ulaşmadan dallar uçlarından kırılmalıdır. Böylelikle güçlü yan dallar oluşturup gelişim gösterecek ve ayrıca  çoğalarak daha hacimli bir bitkiye kavuşmuş olacaksınız.

hostes çiçeği bakımı

HOSTES ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Hypoestes, Türkçe’de bilinen adıyla “Hostes çiçeği” ya da “çilli yaprak çiçeği” bakımı en kolay bitkilerden biridir. Anavatanı Asya, Okyanusya ve Afrika anakaraları ile Madagaskar adasında 80’e yakın doğal türü bulunmaktadır. Pembe çilleri ile yaprakları renklendiren çok şirin bir görüntüye sahiptir. Fittonia bitkisi ile çok karışıtırılır. İkisi de Acanthaceae familyasına ait bitkilerdir.

HOSTES ÇİÇEĞİ NE KADAR BÜYÜR?

Uygun ortam koşulları sağlanırsa 30 cm’ye kadar boya sahip olur. İç ve dış mekan bakımı için uygun bir bitkidir.

HYPOESTES ÇİÇEK AÇAR MI?

HYPOESTES ÇİÇEK AÇAR MI?

Hostes çiçeği (Hypoestes) küçük boyutlu pembemsi ya da mora çalan çiçekler açmaktadır. Çok gösterişli bir çiçek değildir. Ayrıca çiçek açması bitkinin ömrünü ne yazık ki kısalttığı için çiçeklerin açması beklenmeden tomurcuklar bir makas yardımıyla kesilmelidir. Böylelikle bitki çiçek üretimini durdurup yaprak üretmeye devam eder.

Eğer çiçekleri kesmeyi unutsanız çelik yöntemiyle hemen yedek bir bitki köklendirip hali hazırda bulundurmanızı öneririz.

HOSTES ÇİÇEĞİ TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Toprak olarak bahçe toprağı, yanmış ahır gübresi, yaprak kompostu ve dişli dere kumunun eşit karışımından oluşan bir toprak tercih edebilirsiniz. Yine humuslu, lifli ve  ph’ı düşük topraklar gelişimi için oldukça uygundur. Toprak süzek olmalıdır. Toprak değişimi eğer acil bir durum olmazsa iki yılda bir olacak şekilde ilkbahar mevsiminin ortalarında havalar ısınmaya başladığında değiştirilebilir.

HOSTES ÇİÇEĞİ SULAMA

Hostes çiçeği diğer adıyla çilli yaprak çiçeği, yaz dönemi boyunca toprak kurudukça sulanmalıdır. İklimsel farklılıklar göz önünde bulundurularak yaz döneminde daha sık sulama yapmanız gerekebilir. Kış döneminde ise daha seyrek olacak şekilde haftada bir gün sulanabilir. Toprak eşit ıslanacak şekilde sulama yapılmalıdır. Havanın sıcak olduğu dönemde bitki üstten de rahatlıkla sulanabilir.

Hostes çiçeği hava akımına maruz kalmak istemez. Kışları bulunduğu ortamın sıcaklı 15 derece altına düşmemelidir.

HYPOESTES NASIL ÇOĞALTILIR?

Hostes çiçeği çelik ya da tohumla çoğaltılmaktadır. Çelikle çoğaltmak kolaydır. Tohumla üretimde iklimsel uygun şartları sağlamanız gerektiği için filiz elde etmeniz daha zordur. Çelikleme işlemini ilkbaharda yapmanız gerekir. Alınan tepe çelikleri derin olmayan bir saksıda köklenmeye bırakılmalıdır.

Yaprak güzeli bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma ve budamada püf noktalar