Hangi tencere daha sağlıklı? Teflon, seramik, granit, çelik, döküm

Son güncelleme:

Hangi tencere daha sağlıklı? Pişirme grubu içerisinde yer alan tencereler, yemek pişirme işleminin olmazsa olmazlarındandır. Farklı malzemelerden üretilen tencere çeşitleri; granit, teflon, çelik, döküm, seramik gibi farklı versiyonlara sahiptir. Kullanıcılar tarafından en çok merak edilen konulardan birisi hangi tencere çeşidinin daha sağlıklı olduğudur. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan tencere çeşitlerinin özellikleri şunlardır: 

Teflon Tencere

  • Teflon tencereler, yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahip olan tencerelerdir. Kolay temizlenebilir oluşu ile de sıklıkla tercih edilen teflon tencereler, az yağlı ve yağsız gıdaları pişirmek için oldukça idealdir. 
  • Çizilmeye oldukça müsait olan teflon tencereler silikon ürünlerle birlikte kullanılmalıdır. Aksi takdirde çizilme oluşabilir. Çizilen teflon tencerelerin uzun vadede kullanımı uygun değildir. 
  • Teflon tencereler yüksek ısıya karşı pek dayanıklı değildir. Yüksek ısıya maruz kalan teflon tencerelerin zararlı alaşımları ortaya çıkardığı bilinir. Dolayısıyla teflon tencereleri düşük ısıda kullanmak en sağlıklı tercihtir. 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Teflon tencere ve tavalar bulaşık makinesinde yıkanır mı?

Granit Tencere

  • Bir kaplama çeşidi olan granit, çizilmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Teflon tencereler ile benzerlik gösteren granit tencereler de yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahiptir. 
  • Isıyı eşit dağıtması ile bilinen granit tencereler, silikon ürünlerle birlikte kullanıldığı takdirde oldukça uzun ömürlü olabilir. 
  • Teflon tencerelere göre daha sağlıklı bir seçenek olan granit tencereler, fazla ısıya maruz kalmadığı sürece oldukça idealdir. 

Çelik Tencere

  • Çelik malzemesinden üretilen çelik tencereler, en sağlıklı tencere çeşitlerinden biridir.
  • Kanserojen madde içermeyen çelik tencereler, çizilme ve oksitlenme gibi durumların en az görüldüğü tencere çeşitlerinden birisidir. 
  • Yüksek ısıda dahi rahatlıkla kullanılabilen çelik tencereler, yemekleri muhafaza etmek için de oldukça idealdir. 
  • Isıyı uzun süre koruyabildiği için enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. 
  • Isıyı geç iletme ve yapışmaz bir yüzeye sahip olmaması gibi dezavantajları bulunsa da, yüksek ısıda kullanılmadığı takdirde bu sorunların da ortadan kalkmasını sağlar. 
  • Çelik tencereler, en uzun ömürlü tencere çeşididir. Granit ve teflon tencerelere göre uzun vadeli kullanım sağlar. 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yanmış çelik tencere nasıl temizlenir?

Döküm Tencere

  • Döküm tencereler de çelik tencereler gibi birçok farklı avantajı içerisinde barındıran tencere çeşitlerinden biridir. 
  • Yanmaz ve yapışmaz yüzeye sahip olan döküm tencereler, az yağlı ve sağlıklı yemekler pişirmek için oldukça idealdir. 
  • Isıyı oldukça uzun süre muhafaza edebildiğinden dolayı uzun vadede enerji tasarrufu sağlar. 
  • Isıyı uzun süre koruyabilen döküm tencereler, soğuğu da uzun süre muhafaza edebilmesi ile bilinir. Özellikle soğuk olarak tüketilen yemekler için döküm tencereler vazgeçilmezdir. 
  • Fırın ısısına oldukça dayanıklı olan döküm tencereler, zaman tasarrufu sağlarken aynı zamanda kısa zamanda lezzetli yemekler pişirilmesine imkan verir. 
  • Döküm tencerelerin sunduğu bir diğer avantaj da sağlıklı malzemelerden üretilmiş olmasıdır. Teflon tencerelere göre oldukça sağlıklı bir tercih olan döküm tencereler pişirme sırasında zararlı alaşımlar yaymaz. 
  • Isıyı eşit bir şekilde dağıttığı için yemeklerin çok daha lezzetli bir şekilde pişmesini sağlar. 
  • Birçok farklı pişirme yöntemine uygun olan döküm tencereler ile; kızartma, sote, kavurma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 
  • Granit ve teflon tencerelere kıyasla çizilmez özelliğe sahip olan döküm tencereler, uzun vadeli kullanım sağlar. 
  • Bakımı ve temizliği oldukça kolaydır. 

Seramik Tencere

  • Sağlıklı yaşamı ilke edinmiş olan kullanıcılar tarafından tercih edilen tencere çeşitlerinden biri de seramik tencerelerdir. 
  • Seramik tencereler, doğal minerallerden üretilmiştir ve içerisinde herhangi bir kanserojen madde bulundurmaz. 
  • Yanmaz/yapışmaz özelliğe sahiptir ve bu sayede birçok farklı yemek çeşidini pişirme imkanı sunar. 
  • Aşınmış ve çizilmiş olan seramik tencerelerin kullanımı tavsiye edilmez. Aksi takdirde olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalınabilir.

Tencere çeşitleri ve özellikleri

Tahta kaşık nasıl temizlenir? Normal temizleme yeterli değil