Güneş şapkası çiçeği bakımı, anlamı -Rudbeckia nasıl çoğaltılır?

Son güncelleme:

Güneş şapkası çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Rudbeckia çiçeği adıyla da bilinen güneş şapkası çiçeği ile ilgili bakımı, sulama, çoğaltma, güneş ihtiyacı, nerede yetişir, anlamı, çeşitleri ve daha pek çok detayı Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

GÜNEŞ ŞAPKASI ÇİÇEĞİ BAKIMI

Güneş şapkası çiçeği bakımı

Güneş şapkası çiçeği yani Rudbekya çiçeği (Rudbeckia hirta) papatyagiller ailesindendir. Otsu bir bitki cinsidir. Rudbeckia çiçeğinin yetiştirilmesi kolaydır.  Sarı çiçekleriyle dikkat çeker.

  • Rudbeckia çiçeği, güneşli ortamları seven bir bitkidir. Aydınlık, gün ışığından bolca faydalanabileceği bir yere konumlandırılmalı ya da dikimi gerçekleştirilmelidir.
  • Toprak özelliği konusunda seçici değildir. Hemen hemen her özelliğe sahip toprakta yetişebilmektedir. Nemli topraklarda yaşamayı sevdiği için su tutumunun fazla olduğu topraklarda daha sağlıklı ve mutlu gelişim gösterir. Kil oranı yüksek topraklarda su tutulumu fazla olur. Bu özellikte ki topraklar önceliğiniz olabilir. 
  • Soğuk havaya ve kuraklığa karşı dayanıklı bir bitkidir. Bu nedenle bakımı konusunda çok üzmeyen nadir bitkilerden biridir desek pek yalan olmaz.
  • Bulunduğu yerde bir sonraki ilkbahar kendini yenileyerek yeniden filizlenir. 
  • Sarı çiçeklere sahip olan Rudbeckia çiçeği uzun yeşil saplar üzerinde yerini alır. 

Güneş şapkası çiçeği bahçe içerisinde hızla yayılabilme özelliğine sahiptir. Görüntüsü ayçiçeğini andırır. Ayçiçeği ile aynı ailedendir. Her ikisi de Asteraceae ailesinin üyeleridir. Kuşlar, arılar ve kelebekleri cezbedici özelliğe sahiptir. 

Anavatanı Kuzey Amerikadır. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Çok yıllık bitkilerdir. Ortasında siyah bir yapı vardır.

Rudbeckia çiçeği kesme çiçekçilikte daha sık kullanılır. Taze kesilmiş Rudbeckia çiçeği ile harika aranjmanlar sunulmaktadır. 

GÜNEŞ ŞAPKASI ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Güneş şapkası çiçeği bakımı

Güneş şapkası çiçeğini (Rudbekya çiçeği -Rudbeckia hirta) tohumdan ve kökten ayırma yöntemiyle kolay bir şekilde çoğaltmanız mümkündür. 

Tohumlarını don olaylarının bittiği dönemden hemen sonra yani ilkbaharda artık akşamları da havanın normal bir sıcaklığa döndüğü dönemde dikebilirsiniz. İlkbahar ve yaz mevsiminde başka yerde filizlendirmeden direk bahçeye dikebilirsiniz. Toprak yüzeyine yakın olacak şekilde tohumlarını dikebilirsiniz. 

Kendi kendine de kolay çoğalabildiği için bir  sonraki mevsimde bahçenizde yaygın bir şekilde ortaya çıkabilirler. Bu durumda da kökten ayırma yöntemiyle başka yerlere bitkiyi nakledebilirsiniz.

GÜNEŞ ŞAPKASI ÇİÇEĞİ HASTALIKLARI

Rudbeckia çiçeği hastalıklara karşı dirençlidir. Fakat genellikle külleme hastalığına yakalanırlar. Bu da eğer yapraklarında su kalırsa meydana gelir. Ya da toprak çok ıslaksa ve yapraklar temas ediyorsa meydana gelir. Bu nedenle üstten sulama yapmaktan kaçınmalı sulamayı direk toprağa yapmalısınız.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: