Bahçe

Fittonia bakımı nasıl olmalı? Fittonia sinir bitkisi çoğaltma

Fittonia bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Sinir bitkisi adıyla da bilinen fittonia çiçeği çoğaltma, sulama ve saksı değişimi, toprak seçimi gibi detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

FITTONIA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Fittonia bitkisi, Acanthaceae familyasının üyelerindendir. Çizgili, küçük, zarif  yaprakları ile göz kamaştırır. Anavatanı Güney Amerika’dır. Tropik yağmur ormanına özgü yerel acantthus familyasındaki çiçek açan bitkiler Acanthaceae‘nın bir cinsidir. Sinir bitkisi olarakta bilinmektedir.

Fittonia Hostes çiçeği ile sık sık karıştırılır. Hostes çiçeği bakımı ile ilgili detaylara “Hostes çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Hypoestes, çilli yaprak çiçeği)” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

FITTONIA BAKIMI PÜF NOKTALARI

  • Fittonia bakımında dikkat edilmesi gereken önemli birkaç nokta vardır. Hassas bir bitki olduğu için ani ısı değişimine uğrayacağı ortam değişikliklerine gidilmemelidir.
  • Kış mevsiminde fittonia bitkisi aşırı soğuktan korunmalıdır. Ayrıca çok az sulanmalıdır. Kış aylarında bitkinin bulunduğu ortam sıcaklığı 15 derece altına inerse bitki olumsuz etkilenir.
  • Fittonia bitkisi sonbahar ve yaz mevsimini çok sever.
  • Yaz sıcaklarında bitkinin toprak nemi hızla kuruduğu için suya olan ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle kışa göre sulama periyodu arttırmalıdır.
  • Bitkinin sulanmasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır.  Hemen hemen her bitkide olduğu gibi sulama da kullandığınız kap ve su miktarı aynı olmalıdır. Sulama suyu oda sıcaklığında dinlendirilmiş olmalıdır. Eğer yaşadığınız yerin suyu kireçliyse mutlaka dinlendirmeyi unutmayın!
  • Çok sıcak aylarda yapraklarına su püskürterek bitkinin nem seviyesini korumalısınız.
  • Fittonia bitkisi doğrudan güneş ışığı ister. Fakat öğle sıcağına maruz kalacağı şekilde konumlandırmamakta fayda var.  Fittonia bitkisi için perde arkası dediğimiz filtrelenmiş gün ışığı alan bir yere konumlandırılmalıdır. Böylece yapraklar daha sağlıklı gelişim gösterecektir.
  • Gün ışığı gören yapraklar ışığa doğru bir eğilimde bulunacaktır. Bitkinin eşit bir formda gelişmesi için belirli aralıklarla gün ışığına doğru çevirmeniz yeterlidir.
  • Gün ışığını çok seven fittonia bitkisini çok fazla sıcağa maruz etmemek gerekir. Fazla sıcak ortamda bulunması yapraklarına ve köklerine zarar verir. Yine çok soğuk ortamlarda bakıldığı zamanda yaprakları ve kökleri zarar görecektir.

FITTONIA ÇOĞALTMA NASIL YAPILIR?

Fittonia bitkisini çelikleme ya da kök ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.

Nisan ayında çelikleme yöntemiyle ayrılan bitkiler uygun toprakta köklendirilebilir.

Kök ayırma yöntemi de yine ilkbahar ortalarında yapılmalıdır.

FITTONIA ÇİÇEĞİNİ HAVA AKIMINDAN KORUMALISINIZ

Fittonia çiçeği bakımında en önemli noktalardan biri hava akımı konusu. Hava akımı, esinti, cereyandan çok çabuk etkilenen bir bitkidir. Yine kalorifer, soba, klima gibi kaynaklara maruz kalmamalıdır.

FITTONIA TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Fittonia bitkisi nemli, geçirgen, süzek, suyu bünyesinde barındırmayan toprakları sever. Yine besleyici özellikte organik bir toprak kullanmak önemlidir. Toprağına leonardit ve ponza taşı karıştırırsanız daha sağlıklı bir kök gelişimi gerçekleşecektir.

Haziran – Eylül ayları arasında 2 hafta da 1 olacak şekilde kompoze gübre verebilirsiniz.

SAKSISI NASIL OLMALI?

Fittonia bitkisinin kökleri saksı altından çıkmaya başladıysa mutlaka saksı değişimi yapılmalıdır. Bitki boyuna uygun bir saksıya dikilmelidir. Geniş ve derin bir saksı kullanmaya gerek yoktur.  Köklerinin sığabildiği bir saksıya almanız yeterlidir. Seçtiğiniz saksı büyüklüğünü bitkinizi merkez noktasına dikip kenar uzaklığı en fazla 3-4 parmak uzaklıkta dikeceğiniz genişlikte olmalıdır. Büyük bir saksıda bitki bakımını gerçekleştirmeniz köklerin uzamasını ve gelişmesini yavaşlatır. Bitkinin enerjisini yanlış kullanmanıza neden olur.

SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Saksı değişimini eğer bitkinin sağlığında herhangi bir olumsuz durum yaşanmazsa 2 yılda bir yapabilirsiniz. Toprak ve saksı değişimini ilkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte nisan ayı ortalarında yapabilirsiniz.

FITTONIA SİNİR BİTKİSİ HASTALIKLARI

Fittonia bitkisinde yaprak dökülmesi, unlu bit, kırmızı örümcek gibi bazı olumsuz durumlarla karşılaşılabilir.

Evde teraryum yapımı: Cam içinde minik bahçeler

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar

Atatürk çiçeği bakımının püf noktalarını anlatıyoruz. Sulamadan yaprakların kızarmasına, budamadan toprak seçimine kadar tüm ayrıntılar...

17 saat önce

Süzgeçten saksı nasıl yapılır? Kendin yap tarifi

Çiçekler için asılabilir saksılar yapıyoruz; hem de 2 farklı şekilde... Yardımcılarımız ise süzgeç ve minik…

18 saat önce

Çamaşır makinesi temizleyicisi nasıl kullanılır?

Çamaşır makinesi temizleyicisi nasıl kullanılır? Çamaşır makinesi temizleyicisi, çamaşır makinesinin dört farklı bölümünde kullanılır.

18 saat önce

Deri mobilya nasıl temizlenir? Hangi malzemelerle temizlenmelidir?

Deri mobilya nasıl temizlenir? Deri mobilyaların temizliğini yaparken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. İşte püf…

20 saat önce

Dış mekan mobilyaları nasıl temizlenir? Kirli ve yıpranmış ise

Bu yazımızda bahçe mobilyalarınızın malzemesine göre nasıl temizlenmesi gerektiğini ve onları daha uzun ömürlü kullanmak…

21 saat önce

Ev turu: Çekmeköy’de 129 m2 3+1 romantik bir düş evi

Çekmeköy'de beyaz ve ahşap dokularla yaşam... 129 metrekarelik 3+1 romantik bir düş evindeyiz. Gelin birlikte…

22 saat önce