eylül-ayında-açan-çiçekler

Eylül ayında açan çiçekler nelerdir? İşte 8 renkli çiçek

Eylül ayında açan çiçekler bahçenizde, balkonunuzda ya da evinizde çok güzel görüntüler oluşturur. Rengarenk çiçekler açan bu bitkilere evinizde yer açın. İşte kısa bakım tüyoları ve bu ay açan çiçeklerin listesi…

EYLÜL AYINDA AÇAN ÇİÇEKLER

KASIMPATI

Papatyagiller familyasına ait olan krizantem ya da Kasımpatı (Chrysanthemum) otsu gövdeli ve yıllık yaşayan bir bitkidir. Kasımpatı bitkisinin çiçeklerinin rengi sarı, beyaz veya pembe olur.

Güneşli ve yarı gölge ortamlarda bakılmayı sever. Kuruyan çiçeklerini makas yardımıyla temizlediğinizde daha iyi gelişim gösterecektir. Toprağının nemli olmasını ister. Fakat nemli olması demek toprağın ıslak kalması anlamına gelmez.

Kasımpatı tohumlarını ocak ayından mart başına kadar gerçekleştirebilirsiniz. Çimlenme süreci hızlıdır. Çiçeklenme süreci ise yaz mevsimi boyunca gerçekleşir. 

Kasımpatı çoğaltmak için tohum kullanabilirsiniz.

Detaylar: Kasımpatı (krizantem) bakımı nasıl olmalı? Özellikleri nelerdir?

ANEMON

Anemon

Denizşakayığı olarak da bilinen anemon çiçeği, Fransızcada dağ lalesi anlamına gelir. Latincesi Anemone coronaria L.’dir. Ülkemizde özellikle İzmir, Aydın ve Antalya etrafında Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde çalılıklar, makilikler, otlaklar, çayırlar, meralar, yol kenarları, kayalık, taşlı, çakıllı kurak yamaçlarda yayılım gösteren çok yıllık otsu bir bitkilerdir. Yaklaşık 200’e yakın türü vardır. Doğal olarak yetişen bu bitki, ilkbaharda güzel çiçeklerini açar. Yöresel adları taçlı kırlalesi, güllale, rüzgar çiçeğidir. Düğünçiçeğigiller familyasından endemik olmayan, 30 cm kadar boylanabilen çok yıllık, otsu bitkilerdir.

Peyzaj alanında özellikle bahçe, park gibi yerlerde çokça yer verilen bir bitkidir.

Yaprakları görünüm olarak üçlü şekilde birleşik, çok parçaya ayrılmış şekilde ve her biri saplı dikdörtgenimsi yapıya sahiptir.

Nisan-Mayıs aylarında sıcaklıkla birlikte çiçeklenirler. Beyaz, kırmızı, mavi, mor, eflatun, pembe renklerde çiçeklerini açar. Yıl boyunca çiçekli kalmaz. Sadece birkaç ay çiçeklidir.

Yarı gölge veya gölge yerlerde yaşayabilir. Organik maddece zengin, kumlu ve taneli gevşek topraklarda yaşamayı sever.

Pençem yapısıyla üretimi soğan ve yumru kökleriyle yapılmaktadır. Her bir pençem parçası yeni bir fide demektir. Yeni filizlenirken görsel olarak maydanozu andırır. Her biri iri maydanoz yaprağına benzer. Üç dalın ortasından sürgün vermeye devam eder ve 6-7 cm olduktan sonra çiçek açar. Açılmamış hali yandan çanı andırır. Açıldığında ise papatyaya benzer. 

Medikal özelliğe sahiptir. Fakat gıda olarak tüketilmesi zararlıdır. Zehirleyici etkisi bulunmaktadır.

FUNDA

Funda çiçeği, Ericaceae familyasına aittir bir bitkidir. Bilimsel adı Erica’dır. Bakım yapıldığı ortamı çok severse boyu 4-5 metreye kadar uzamaktadır. 700 çeşidi bulunan Erica’nın 600 den fazla türü sadece Güney Afrika’da yetişmektedir. Çiçeklerinin rengi genellikle pembe ve mora yakın tonlardadır. Uzun ömürlü bir bitkidir ve 50 yıla kadar yaşamını devam ettirebilir. Erica türleri yer ötücü bitkilerdir. 

Funda çiçeği tarihte de önem verilen bitkiler arasında yer almıştır. Özellikle en bilinen Roma – Bizans uygarlığında bile önemsenmiş. O dönem botanik bile yer verilmiştir. Sonradan laboratuvarlarda üretilmiş 400 çeşidi var. Beyaz, pembe, mor, kırmızı, sarı, yeşil, turuncu gibi renkli çiçeklere sahiptir.

Funda çiçeği, her mevsimde yeşil görüntüsünü korumaktadır. Ağacı andıran bir yapıya sahiptir. Funda çiçeği, daha çok kireçli ve asidik toprakları sever. İklime göre bazı yerlerde gölge bazı yerlerde güneşli yerleri sevmektedir. Funda çiçeği çiçek açtıktan sonra üzerinde çiçekleri varken budanmalıdır. Alt dallar budanmazsa çiçek vermesi yavaşlayacaktır.

Funda çiçeği, erica veya süpürge otu çiçeği isimleriyle de bilinmektedir. Yaz kış bahçeleri renkli ve yeşil görüntüde kalsın isteyenler için tercih edilebilecek güzel bir bitkidir.

Funda çiçeği, kışın soğuklarına karşı dirençli bir bitkidir. Sürekli çiçeklerini açar. Özellikle nemli bölgelerde daha sağlıklı ve gösterişli gelişim gösterir. Ülkemizde de Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz sahilleri boyunca bir çok ilde rahatlıkla bakımı yapılabilir.

Funda çiçeği toprak olarak asitli, killi, kireçli her türlü hafif rutubetli topraklarda yetişebilmektedir. Yarı güneş ve yarı gölgeli ortamlarda yetişebilir. Yaprakları iğne gibidir. Çalıyı andırır. Çiçekleri çanı andırır bu nedenle çok özeldir. Kış başından ilkbahara kadar hep çiçeklidir. Fakat yazın kendini dinlenmeye çeker. Yılın belli zamanlarında gübre ile destekleyebilirsiniz.

Funda çiçeği yayılmayı sever.

ZİNYA

Halk arasında ‘Kirli Hanım Çiçeği’ olarak bilinen Zinya, park ve bahçeleri renk renk süsler. Bakımı da oldukça kolay bir bitkidir. Ülkemizde de 16 çeşit Zinya bitkisi yetiştirilmektedir.

Zinya çiçeği tek ve çok yıllık türlere sahiptir. Eğer düzgün bakım yapılırsa çiçeklerini uzun süre üzerlerinde tutabilirler. Dayanıklı bir bitkidir. Güneşli, nemli, verimli, iyi drene edilmiş olan topraklarda yetişirler. Sıcak iklimde yetişmeyi çok severler. Fakat bir çok yere de uyum sağlayabilen bitkiler olduğu için ülkemizde parklarda çok sık rastlayabilirsiniz. 

Tohumdan rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Zinnia tohumları yüzeye belli aralıklarla dikilir. Tohumların doğrudan güneş ışığına maruz kalmamaları için hafifçe toprak ile yüzeyleri örtülür. Tohumları, toprağın yeteri kadar sıcak olduğu ve don ihtimalinin olmadığı dönemlerde ekilirse filizlenme süresi bir o kadar hızlı gerçekleşir. Zinnia tohumlarının çimlenme süresi yaklaşık olarak 10 – 14 gündür.

Zinnia bitkisi dalları belli bir boya eriştiğinde budanırsa, o kadar fazla büyür ve kendini yeniler. İlk gerçek yaprakların üzerindeki sapı kesersek bitki enerjisini boşa harcamaz. Böylelikle bitkinin gelişimi daha sağlıklı ve verimli ilerler. Her bitkinin amacı tohum üretmek ve böylece türünü çoğaltmaktır. Zinnia bitkisinin de doğası tohum üretmek üzere ayarlanmıştır. Eğer zinnia çiçeklerinin tohum üretmesine izin verirsek, bitkiler tüm enerjilerini tohum üretmek için harcayacaklar ve böylece çiçeklenme durdurulacaktır. Sonuç olarak, bitkilerin çiçeklenme dönemini uzatmak istiyorsak olgunlaşmamış tohum içeren her bitki parçasını çıkarmak zorunda kalacağız. Bu olaya ‘tepe alma’ denir.

Sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır.

Detaylar: Zinya çiçeği özellikleri nelerdir? Zinya çiçeği anlamı ve bakımı

YILDIZ ÇİÇEĞİ

Yıldız çiçeği, Asteraceae (Papatyagiller) familyasının Dahlia cinsi bitkileridir.

Yıldız çiçeği güneşi çok seven bir bitkidir. Güneşi çok sevdiği için bolca güneşi bünyesinde toplar ve sonbaharda çiçeklerini açar. Ne kadar bol güneş alırsa o kadar çok çiçek verir. 

Çok sıcakta ve bol havadar bir ortamda çimlenmeye başlar. Fazla sulanmayı sevmez. Susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. 

Çok fazla türü olduğu için toprak olarak değişkenlik göstermektedir. Önemli olan drenajı iyi ve verimli bir toprak olmasıdır. Suyu çok sevmediği için suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen bir toprak olması da önemlidir. 

Yıldız çiçeği yumru köklüdür. Her yıl yumruları koruyarak kısa sürede çiçeklenmelerini sağlayabilirsiniz. 

İlkbahar ya da sonbaharda yumru ayırıp çoğaltabilirsiniz. Ya da bitkiyi tohumdan da çoğaltıp elde edebilirsiniz.

Kışın yumruları toprakta tutmamaya çalışın. Yoksa soğuktan etkilenip yeniden çiçek vermeyebilir. Yumruları çok hafif nemli ve ılık bir zeminde muhafaza edip uygun mevsimde yeniden dikebilirsiniz.

Detaylar: Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılır? Sulamada nelere dikkat edilmeli?

KAMELYA

Kamelya çiçeği, Theaceae (Çaygiller) familyasından Camellia cinsindendir. Anavatanı Uzak Doğu ülkelerinden Çin, Japonya ve Güney Kore’dir. Kamelyalar yüksek kesimlerde yetişen, katmerli yapıya sahip, çeşitli renklerde açan, kış gülü olarak adlandırılan bir bitkidir. Beyaz, pembe ve kırmızı renkli gösterişli çiçekler açar. Uzun ömürlüdür ve dayanıklı bir bitkidir. İç mekanda sağlıklı yetişmez. Çünkü serinliği seven bir bitkidir. Ama balkonlarda bakımı sağlanabilir. Bodur, çalı görünümlü bir bitkidir. Bu nedenle birçok bahçede çit görevi görmektedir. Sürekli yeşil kaldığı için güzel bir görüntü oluşturmaktadır. Ilıman iklime sahip bölgelerde yaz kış dış bakım sağlanabilirken, soğuk iklimli bölgelerde kışları iç mekana taşınıp uygun koşullar oluşturulup bakım sağlanabilmektedir.

Rüzgara maruz kalmak istemez.

Kasım ayından mayıs ayına kadar çiçekli kalır. 

Üstten sulama ister. Yazın iklim durumuna göre değişiklik gösterse de en az haftada iki kere sulanmalıdır. Kışları ise haftada bir kere sulama yapmanız yeterli gelecektir. Toprak kurudukça sulama yapılmalı, yaşadığınız yerin iklimine göre bir sulama periyodu oluşturulmalıdır.

Toprak değişimi yılda bir defa yapılmalıdır. Bitki çalı görünümlü olduğu için hızla büyümektedir.

Toprak olarak asitli toprakları sever. Yine hafif nemli, geçirgen, humuslu, organik , suyu bünyesinde tutmayan toprakları sever. Kireçli toprakları sevmez. 

Kamelyalar tohumla ve çelikle çoğaltılmaktadır.

EKİNEZYA

Ekinezya, popüler uzun ömürlü bir bitkidir. Isıya ve kuraklığa dayanıklıdırlar. Büyümeleri kolaydır. Aylarca çiçek açarlar. Harika kesilmiş çiçekler yaparlar ve kuşları ve tozlayıcıları kendine çekerler.

Ekinezya, pembe, turuncu, sarı, kırmızı ve açık yeşilin muhteşem tonlarına sahip renkte çiçekler açar.

Mevsim boyunca papatya benzeri çiçeklerin renkli görüntüsüyle dikkat çeker. Ekinezya, güneşli yerler için mükemmel bir bitkidir. Çarpıcı, renkli ve hoş kokulu çiçekleri sağlam gövdeler üzerinde yüksekte tutulan belirgin bir merkezi koniye sahiptir. Yaz ortasında büyüme mevsiminin geri kalanına kadar süren göz alıcı çiçek kitleleri üretirler. Günümüz kültür bitkileri, çeşitli turuncu, pembe, mor, beyaz ve sarı tonlarından oluşan çok çeşitli çiçek renklendirmeleri üretir. Tek, çift, tüylü veya iki renkli çiçek açan veya zamanla renk değiştiren yaprakları olan çeşitler dahil olmak üzere çok sayıda çiçek türü de mevcuttur. Üreme atılımları, bu çok popüler bahçe uzun ömürlülerine olan talebi kesinlikle devam ettirecektir.

Ekinezya cinsi, adını kirpi veya deniz kestanesi anlamına gelen ve çiçeğin dikenli, dikenli merkezi konisine atıfta bulunan Yunanca echinos kelimesinden almıştır.

Ekinezya, orta derecede verimli, iyi drene edilmiş topraklara sahip yerlerde sağlıklı gelişim gösterir. Drenajı zayıf olan yerlerde veya sürekli nemli kalan topraklarda iyi performans göstermezler.

Detaylar: Ekinezya (Kirpi otu) nedir? Nasıl yetiştirilir?

HERCAİ MENEKŞE

Hercai bitkisi humuslu toprak sever. Ayrıca demir eksikliği olmaması için hafif asidik topraklarıda sever. 

Ağustos sonu ve Eylül ayı başlarında dikimleri gerçekleştirilir.

Sulaması saksı tabaklarından yapılırsa bitkinin gelişimi açısından daha olumlu sonuçlar alırsınız. Sürekli sulanmasına gerek yoktur. Toprak nemini koruduğuna emin olmanız yeterlidir.

Aydınlık ortamları çok sever. Sıcak ve yarı gölgeli yerleri sever. Soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Fakat don olaylarından etkilenebilir. 

Çok yıllıktır. Her yıl gelişerek yayılır. 

Dikkat edilmesi gereken bir hususta eğer bahçede bakımını gerçekleştirecekseniz sümüklü böceklerden korumanız gerekir. Yoksa bitki küser ve çiçeklerini açmaz.

Detaylar: Hercai menekşe tohumu nasıl ekilir? Hercai bakımının püf noktaları

Eylül ayında bahçe bakımı: Eylül bitmeden yapılacaklar

Eylül ayında bahçeye ne ekilir? Ay takvimine göre bahçe işleri

Eylül ayında evde yapılacak tadilat işleri (Yıkım, onarım, yalıtım)