Evim mis gibi

Evinizi bir yuvaya dönüştürürken görsel detaylara kokuların gücünü de ekleyerek sizi siz yapan, başkalarına hep sizi anımsatan keyif dolu atmosferler yaratabilirsiniz.

AROMATİK YAĞLAR:
Kokulu mumlara iyi bir alternatif oluşturan esanslı yağlar hem daha ekonomik, hem de ruh halinize göre farklı karışımlar yaratmanızı sağlar. Yanan mumun altına ya da kaynayan suya damlatacağınız bir kaç damla odaya mis gibi yayılır. Eğer daha kalıcı bir koku isterseniz kolay emen kumaştan peçete, çarşaf, havlu gibi tekstillere damlatın. Lavanta, neroli ve sigala (sığla/günlük yağı) her dönem tazelik hissi veren zamansız yağlardır.

Neve vazo, Crate&Barrel.

KOKULU MUMLAR:
Bir miktar maliyetli ama her daim mekanlara ruh kazandıran kokulu mum seçeneklerinden tercihinizi içeriğinde doğal balmumu olandan yana kullanın.

Mumlar hakkında bunları bilin:
1. Fitili kısa tutun ve her kullanımdan sonra 5 mm kesin. Uzun fitil büyük alev çıkarır, bu da fazla is yapar.
2. Sürekli yakmayın ve varsa kullanım talimatını okuyun. Çünkü her mum malzeme, boyut ve formuna göre değişken yanma ve bitme sürelerine sahiptir.
3. Kullanmadığınızda ısıdan ve güneşten uzak yerde saklayın. Böylece çabuk erimez. Çubuk mumları yatay olarak saklayın.
4. Mumun yanma süresini uzatmak için kullanmadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Soğuk iyi gelir.
5. Mumun fitili içine kaçarsa küçük parçalarda keserek telight’a dönüştürün. Ayrıca alttan kesip iğne batırarak fitili yakalayabilir ya da direkt keserek fitil ucunu çıkartıp alt üst yaparak tekrar yakabilirsiniz.

POTBORİ:
Kuru çiçek ve yapraklarla yapılan bu karışımlar ilk başta güzel koksa da zamanla kokuları uçar. Kimi zaman allerjik bünyelerde hapşırma veya kaşınma da yapabilir. Bunun yerine görsel olarak çok şık durmasa da küçük kaselere yerleştireceğiniz içine esans damlattığınız kayatuzu kullanabilirsiniz.

TÜTSÜ:
Biraz hippi işi gibi gelse de, şimdilerde fazla ağır olayan farklı koku seçenekleri sayesinde evin içinde olduğu kadar dışında da keyifle kullanabilirsiniz.

KOKU KESELERİ:
Anneannelerimiz, annelerimiz çamaşır ve ev tekstillerinin mis gibi kokması için lavanta, kokulu sabun ve sabun kağıtları kullanırdı. Günümüzde çok daha pratik, yeniden doldurulabilen şık koku keseleri var. Üstelik kokuları kaçsa da üzerine sıkacağınız esanslarla ya da içine doldurduğunuz kuru lavantalarla daima tazeleyebiliyorsunuz.

DOĞAL VE EKONOMİK: ÇİÇEK
Doğal kokuları direkt çiçeklerden kullanarak hesaplı da davranabilirsiniz:
• Önce hangi vazoda ve evin tam neresinde en iyi kokuyu yayacağına karar verin. Küçük pencereye minik yapraklı, yemek masasına hacimli olanları seçin.
• Çiçekler mevsiminde çok daha iyi kokar ve daha az maliyetlidir. Laleler mayısta, şakayıklarsa haziranda mükemmel olur. Yani şubatta satın almayın.
• Sümbül, nergis türleri ve zambak gibi kesme çiçeklere göre daha dayanıklı ve kalıcı olanları satın alarak vazoya saksılarıyla birlikte yerleştirebilirsiniz.
• Çiçekleri ıtırlı dallar ve geniş tropikal yapraklarla aranje etmek kokuları destekler, görsel olarak zenginleştirir.

STİL ÖNERİSİ:
Klasik stildeki evlerde baharatlı, modern stillerde portakal, bergamut gibi citrus ailesinden kokular tercih edin. Retro bir stiliniz varsa oryantal ya da egzotik kokular seçerek mobilyalar gibi evin kokusuyla da geçmişe doğru bir yolculuğa çıkın. Kır evi stili dekorasyondaysa paçuli, lavanta gibi ayırt edilebilen kokular ortaçağ ile bütünleşen tarihçeye uyum sağlar.
Bilgi için:
parkimparfum.com


Oda kokuları, Durance ve Alaim-i Sema.

HAZIRLAYAN PELİN ÖZKUL