gloksinya-evde-yetiştirilebilecek-bitkiler
gloksinya-evde-yetiştirilebilecek-bitkiler

Eve renk katan saksı bitkileri nelerdir? İşte 10 çiçek önerisi

Yaşam alanlarınız biraz renk mi istiyor? Bu saksı bitkilerini evinizin hemen her köşesi için seçebilirsiniz. Hem siz, hem mekanlarınız mutlu olsun!

YILBAŞI ÇİÇEĞİ BAKIMININ PÜF NOKTALARI

(Schlumbergera x buckleyi) Modası geçmeyen, klasik bir süs bitkisidir. Yıl içinde birkaç kez çiçeklenme yapar, ama en çok kış başında çiçeklerini gösterir. Yapraklarının ucundaki renkli çiçekleri salkım salkım açar. Direkt güneş almayan aydınlık bir yere yerleştirin. Çok sıcak bir ortamda bulundurmayın. Düzenli sulayın.

Latince adı: Schlumbergera x buckleyi

Onu neden seviyoruz? Modası geçmeyen, klasik bir süs bitkisidir.

Artıları: Yıl içinde birkaç kez çiçeklenme yapar ama en çok kış başında çiçeklerini gösterir. Yapraklarının ucundaki renkli çiçekleri salkım salkım açtığında egzotik bir hava katar.

Neyi sever? Direkt güneş almayan, aydınlık bir yere yerleştirin. Çok sıcak bir ortamda bulundurmayın. Çiçekli olduğunda ve yaz aylarında düzenli olarak sulayın. Dinlenme zamanı sulamayı azaltabilirsiniz. Yaz aylarında aydınlık ama serin bir ortamda bulundurun.

Not: Yılbaşı kaktüsü olarak da bilinir.

FLAMİNGO ÇİÇEĞİ BAKIMININ PÜF NOKTALARI

(Anthurium andraeanum) Kalp şeklindeki yaprak ve çiçekleriyle çok güzel görünür. Genellikle kırmızı renkte kocaman çiçekleri vardır. Beyaz, pembe, mor renkli çiçekleri olanlarına da rastlanır. Sıcak ve gölge, aynı zamanda nemli ortamları sever. Çiçeklerini kesmeye kıyabilirseniz vazoda da uzun süre dayanır.

Latince adı: Anthurium andraeanum

Onu neden seviyoruz? Kalp şeklindeki yaprakları ve çiçekleriyle çok sempatik görünür.

Artıları: Genellikle kırmızı renkte kocaman çiçekleri vardır. Beyaz, pembe, mor renkli çiçekleri olanlarına da rastlanır. Çiçeklerini kesmeye kıyabilirseniz, uzun süre vazoda da kullanabilirsiniz.

Neyi sever? Sıcak ve gölge, aynı zamanda nemli ortamları sever.

Not: Evde küçük çocuk ya da evcil hayvan varsa dikkat! Yaprakları yenmemelidir, bazı hastalıklara neden olabilir.

Daha fazla bilgi için “Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

KALANŞO BAKIMININ PÜF NOKTALARI

(Kalanchoe sp.) Minicik çiçekleri bir arada harika görünür. Rengarenk çiçekler açar. Bakımı kolaydır. Bol ışık alan, sıcak ortamlarda mutlu olur. İlkbahardan kışa kadar doğrudan güneş ışığı almayan, kış döneminde ise aydınlık bir yere yerleştirin. Oda sıcaklığının 12 derece altında olmamasına özen gösterin. Aşırı sulamayın.

Latince adı: Kalanchoe sp.

Onu neden seviyoruz? Minicik çiçekleri bir arada harika göründüğü için.

Artıları: Rengarenk çiçekler açar. Kolay bakımıyla sadık bir bitkidir.

Neleri sever? Bol ışık alan, sıcak ortamlarda mutlu olur. İlkbahardan kışa kadar doğrudan güneş ışığı almayan, kış dönemindeyse aydınlık bir yere yerleştirin. Oda sıcaklığının 12 derecenin altında olmamasına özen gösterin. Çok fazla su istemez. Aşırı sulamayın ancak toprağını çok kuru bırakmamaya da özen gösterin.

Not: Saksısını ilkbaharda değiştirin, toprağını yenileyin.

Daha fazla bilgi için “Kalanşo çiçeği bakımında püf noktalar nelerdir? Kalanchoe nasıl ekilir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.

GUZMANYA BAKIMININ PÜF NOKTALARI

(Guzmania lingulata) Kırmızı-turuncu çiçekleriyle tropik bir hava estirir. Göz alıcı çiçekleri altı aya kadar canlı kalabilir. Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Doğrudan güneş ışığından korumalısınız. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ona iyi gelmez. Yazın bulunduğu ortamın düzenli havalanmasını ister.

Latince adı: Guzmania lingulata

Onu neden seviyoruz? Kırmızı-turuncu çiçekleriyle tropik bir hava estirir.

Artıları: Göz alıcı çiçekleri altı aya kadar canlı kalabilir.

Neyi sever? Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Doğrudan güneş ışığından korumalısınız. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ona iyi gelmez. Yazın bulunduğu ortamın havalanmasını ister.

Not: Çiçeği bozulduğu zaman dipten kesip atın.

Daha fazla bilgi için “Guzmanya çiçeği nasıl dikilir? Bakımı, sulaması ve çoğaltılması” yazımızı inceleyebilirsiniz.

BARIŞ ÇİÇEĞİ BAKIMININ PÜF NOKTALARI

(Spathiphyllum wallisii) Büyük yeşil yaprakları evde tropik bir etki yaratır. Beyaz çiçekleri çok dekoratiftir. Uzun ömürlü bir bitkidir. Bakımı kolaydır. En çok çiçeklenmeyi yazın yapar, ama dört mevsim çiçek açabilir. Fazla ışığa ve suya ihtiyacı yoktur. Toprağı kurudukça sulamanız yeterli olacaktır.

Latince adı: Spathiphyllum wallisii

Onu neden seviyoruz? Büyük yeşil yaprakları evde tropik bir etki yaratır. Beyaz çiçekleri de çok dekoratiftir.

Artıları: Uzun ömürlü bir iç mekan bitkisidir. Bakımı kolaydır. En çok çiçeklenmeyi yazın yapar ama dört mevsim de çiçek açabilir. Çiçekli olmadığı zaman da parlak yeşil yaprakları çok güzel görünür.

Neyi sever? Fazla ışığa ve suya ihtiyacı yoktur. Toprağı kurudukça sulamanız yeterlidir.

Not: Evde küçük çocuk ya da evcil hayvan varsa dikkat! Yaprakları yenmemelidir, toksik etki yaratabilir.

Daha fazla bilgi için “Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? (Spatifilyum, Yelken Çiçeği) saksı değişimi” yazımızı inceleyebilirsiniz.

GLOKSİNYA BAKIMININ PÜF NOKTALARI

(Sinniga speciosa) Pembeden beyaza, kırmızıdan mora, yalınkat ya da katmerli, gösterişli çiçekler açar. Ekstra bakım istemez. Afrika menekşesinin yetiştiği ortamlar onun için de idealdir. Toprağını nemli kalacak şekilde sulayın. Kışın ise aşırı sulamadan kaçının. Suyun yapraklarına gelmemesine dikkat edin.

Latince adı: Sinniga speciosa

Onu neden seviyoruz? Pembeden beyaza, kırmızıdan mora, yalınkat ya da katmerli ama hepsi de gösterişli çiçekler açar.

Artıları: Ekstra bakım istemeyen, güzel bir iç mekan çiçeğidir.

Neyi sever? Afrika menekşesinin yetiştiği ortamlar onun için de idealdir. Toprağını nemli kalacak şekilde sulayın. Kışın ise aşırı sulamadan kaçının. Suyun yapraklarına gelmemesine dikkat edin. Kuru yaprak ve çiçekleri budayın.

Not: Halk arasında bardak menekşesi de denir.

AFRİKA MENEKŞESİ BAKIMI NASIL OLMALI?

Afrika Menekşesi, iç mekan çiçekleri arasında en yaygın tercih edilenlerden biridir. Yılın her ayı çiçek açabildiği için dekoratif olarak oldukça caziptir. Çiçek bakımına yeni başladıysanız, sizin için ideal olabilir. Afrika Menekşesi’nin mavi, pembe, mor, beyaz, fuşya ve birçok farklı renkte çiçek açanı vardır.

Latince adı: Saintpaulia ionantha

Onu neden seviyoruz? Modası hiç geçmez. Bize anneannelerimizin evini hatırlatır. Çiçek yetiştirmeye yeni başlayanlar için idealdir.

Afrika menekşesi bakımı

Artıları: Dört mevsim çiçeklenebilen bir bitkidir. Bakımı çok kolaydır, naz yapmaz. Onlarca rengi vardır.

Neyi sever? Ilık bir ortamda, aydınlık ama direkt güneş ışığı alan yerde mutlu olur. Toprağı kurudukça sulayın. Suyun çok soğuk olmamasına dikkat edin.

Not: Üretimi çok kolaydır. Yaprağını koparıp toprağı nemli bir saksıya gömün. Birkaç gün içinde tutacaktır.

Afrika Menekşesi
Afrika Menekşesi

ATATÜRK ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Latince ismi Euphorbia Pulcherrima olan bu çiçek Türkiye’de halk arasında Atatürk çiçeği ismi ile bilinir. Meksika kökenli bir bitkidir. Atatürk’ün bu çiçeği çok sevdiği ve Türkiye’de yaygınlaşmasını sağladığı söylentileri vardır. Bir diğer rivayet ise, Türkiye’deki bir gazetede “Amerika’da bu çiçeğe Atatürk’ün ismi verildi” şeklinde haber çıktığıdır. Euphorbia Pulcherrima oldukça hassas bir bitkidir. Kış mevsiminin sonu ile baharın başlangıcına kadar 3 aylık dönemde çiçek açar. Aşırı sulanmaktan hoşlanmaz.

Latince adı: Euphorbia pulcherrima

Onu neden seviyoruz? Adı da, çiçeklerini de çok özel olduğu için.

Artıları: Kış günlerinde eve sıcaklık katmak için idealdir.

Neleri sever? Doğrudan güneş ışığında kalmayı sevmez. İlkbahar ve yaz aylarında bolca sulayın. Çiçeklenme döneminde su miktarını azaltın.

Not: Her yıl ilkbaharda saksısını değiştiriseniz, daha sağlıklı gelişir.

Atatürk çiçeği hakkında detaylı bilgiye “Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Atatürk çiçeği
Atatürk çiçeği

KUMKUAT BİTKİSİ BAKIMI NASIL OLMALI? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bu bitki yıllarda modern ev dekorasyonuna sahip evlerde oldukça tercih edilir olmuştur. Üzerindeki meyveleri, narin görünümü ama hacimli görüntüsü ile evde büyük bitki sevenler için ideal. Turunçgillerden bir türün minyatür ağacı olan bu bitki, minik turuncu meyveleri ile evinize enerji katacak.

Latince adı: Citrus fortunella japonica

Onu neden seviyoruz? Turunçgiller ailesinin bu küçük mücevheri sayesinde evimiz bahçeye döndüğü için.

Artıları: Kış bahçesi için ideal bir bitkidir. Kokulu, her dem yeşil yaprakları sizi yıl boyunca yalnız bırakmaz.

Neleri sever? Evde yetiştirecekseniz, güneş alan ancak aşırı sıcak olmayan bir yere koyun. Ancak yaz döneminde bulunduğu ortamı havalandırmayı unutmayın. Organik maddece zengin toprak ister. Toprağı nemli kalıncaya kadar sulamanız yeterlidir.

Not: Meyveye geçeceği dönemde sıvı gübre takviyesi yapabilirsiniz.

Kumkuat bakımı hakkında detaylı bilgiye “Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kumkuat
Kumkuat

EŞMEYA BİTKİSİ

Bitkinin üzerindeki çiçekler uzun süre yaşadığı için oldukça tercih edilen bir bitkidir. Çiçekleri aylarca solmaz. Gösterişli bir yapısı vardır. Yabani görünen yaprakların üzerindeki bu gösterişli çiçek insanı şaşırtabilir. Kökeni Brezilya’nın güneydoğusundaki yoğun nemli dağ ormanlarına dayanır. Tıpkı orkideler gibi ağaçların üzerinde yetişir. Yaz sonundan itibaren ısı azaldıkça çiçek açma dönemi başlar.

Latince adı: Aechmea fasciata

Onu neden seviyoruz? Yaprakları ve çiçekleriyle çarpıcı bir efekt yarattığı için.

Artıları: Pembeli mavili çiçekleri uzun süre açar. Çiçekleri olmadığı zaman ise iç mekanlara yapraklarıyla eşlik eder.

Neleri sever? Bol ışıktan hoşlanır; fakat doğrudan güneş ışığında hemen zarar görebilir. Yazın oda sıcaklığında, kireçsiz suyla düzenli olarak sulayın. Dinlenme dönemindeyse bu suyu azaltın ve bitkiyi serin bir yerde tutun. Hafif bünyeli, kireçsiz toprak karışımlarda mutlu olur.

Not: Kupa çiçeği olarak da tanınır.

Eşmeya
Eşmeya

Salon bitkileri nelerdir? En popüler 10 iç mekan bitkisi

https://www.evimdergisi.com.tr/salon-bitkileri-nelerdir-en-populer-10-ic-mekan-bitkisi/