Yatak odanız monotonluktan kurtulsun! Renk kombinleri ve akılcı yerleşimler

Son güncelleme:

Bir planlama yapmadan gelişigüzel dekore ettiğiniz yatak odanız zamanla monoton ve sıkıcı gelebilir. Oysa burayı, doğru kurgular ile şık ve işlevsel bir odaya dönüştürebilirsiniz.

Okuyucularımızdan sıkça gelen sorulardan biri de sıkıcı ve renksiz yatak odasını rahatlatıcı bir huzur kozasına nasıl dönüştürebiliriz? Aslında bu sorunun tek bir çözüm yolu yok ve üstelik cevapları ya da çözümleri kişiden kişiye değişebiliyor. Ancak bu özel alanı şekillendirirken birkaç temel kural ve stratejiyi doğru uygulayarak hem stil sahibi hem de sizi yansıtan konforlu bir yatak odası planlayabilirsiniz.

TEMEL NOKTALAR

Bir yatak odasının kişilere hissettirmesi gereken ilk ve en temel duygu huzur. Bu yüzden Zen ya da Feng Shui gibi Uzakdoğu felsefesinden birkaç detayı dekorasyona dahil ederek rahatlatıcı bir kurgu oluşturabilirsiniz. İşe yatağınız ile başlayın. Çünkü bu odanın baş kahramanı yatak. Arkasında bir duvar veya yüksek bir başlık, her iki tarafında ulaşmak için yeterli boş alan ve doğrudan kapıya bakmayan bir konumda olmalı. Komodinler, başucu lambaları ve dekoratif yastıklar gibi parçalar ile simetrik bir denge duygusu oluşturmaya da dikkat edin.

İlginizi çekebilir: Feng Shui’ye göre yatak odası renkleri: 5 püf nokta

YATAK ODANIZ ÇOK KÜÇÜKSE

Küçük bir yatak odanız varsa bu alanı dikeyde kullanmak akıllı bir strateji. Bu yüzden yatay çekmece birimleri yerine dikey olanları, pratik biçimde depolamak için dekoratif askılar, kancalar kullanabilir, abajur yerine küçük sarkıtları başucu lambası gibi asabilir, bitkileri raflar yerine tavandan sarkıtarak yerden tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca açık raflı veya çekmeceli yatak başı gibi iki işlevli mobilyalar, hem raflı hem çekmeceli komodinler size ekstra depolama alanı sağlar.

İlginizi çekebilir: Küçük yatak odaları için akılcı dekorasyon çözümleri! İşte 7 fikir

YATAK ODANIZ ÇOK BÜYÜKSE

Eğer genişçe bir yatak odanız varsa evet şanslısınız ama bu geniş alanda kendinizi boşlukta gibi hissetmemek için her alan kendi içinde efektif biçimde düzenlenmeli. Yatak odası kurgusu ihtiyaçlarınız ve yaşam tarzınıza bağlıdır. Ama odanın ilk işlevinin uyku olduğunu unutmayın. Bu yüzden öncelik yatak alanında. Daha sonra bakım alanı yani şifonyer ve gardırop geliyor. En son kalan alanı kendinize küçük bir çalışma ya da dinlenme köşesi gibi tasarlayabilirsiniz. Eğer evde egzersiz yapıyorsanız bir köşe de bu şekilde planlanabilir. Her köşeyi kilim ve aydınlatma gibi belirleyici ama dekoratif parçalar ile ayrıştırın.

İlginizi çekebilir: Yatak odası dekorasyonunda yatak çevresi fikirleri

PENCERELER

Yatak yerleşimi için en iyi yer en geniş duvar. Ancak duvarda pencere varsa perdeleri iki taraftan sütun gibi sarkıtıp araya bol dokulu bir stor asarak zengin bir arka plan etkisi yaratın. Böylece kendinizi korunmuş hissederken doğal ışığı da içeri alırsınız.

UYKUYU DESTEKLEYEN YUMUŞAKLIK HİSSİ İÇİN

Odanın planlaması kadar yatak dekorasyonu da önemli. Bu yüzden uyku ve dekoratif yastıkları şık biçimde düzenleyin. Yastık düzenlemesi biraz da yatak ölçülerine bağlı bir durum.

  • King size bir yatak için kare kulaklı yastıkları (65×65 cm) standart uyku yastıklarının arkasına ve sırt yastıklarını da bunların arkasına yerleştirin. Kompozisyonu en öne desenli bir uzun bel yastığı ya da küçük kare dekoratif yastıklar koyarak tamamlayın.
  • 160×200 cm bir yatak için iki tane 65×65 cm kulaklı yastık+ standart uyku yastıkları ve en önde dekoratif bir yastık kullanın.
  • 90×200 cm yatakta ise bir 65×65 cm kulaklı kare yastık + standart uyku yastığı ve ince bir dekoratif yastık ya da yine 65×65 cm kulaklı yastık kullanın.

Fonksiyonellik için İyi bir uykunun sırrı uyku pozisyonuna bağlıdır. Yan yatıyorsanız yüksek ve sert bir yastık, sırt üstü uyuyorsanız orta alçak bir seçenek, yüz üstü yatıyorsanız en alçak yastık modelini tercih edin. Sağlıklı bir uyku için başınızın ve boynunuzun düz bir hizada olması gerekiyor. Bazı yastıklar çok hızlı ısınır ki bu tercih edilmeyen bir durum. Bu yüzden dolgu malzemelerine dikkat edin ve alerji sorunlarınızı, nefes alabilir kumaş özelliğini de göz önünde bulundurun.

AKILLI DEPOLAMA STRATEJİSİ: KOMODİN

Uyku haline geçmenize yardımcı olacak bir rutin oluşturmak size iyi gelecektir. Bunun için en büyük yardımcınız yatağınızın yanı başında duran komodinler. Peki bir komodinde neler olmalı?

Çekmece gözü: Uyku vakti rutininin en önemli hamlesi tüm elektronik cihazları kapatıp çekmeceye koymak ve ertesi güne kadar veda etmek. Bu yüzden günümüzde komodinler artık entegre priz, hatta şarj donanımlı.

Işık: Başucu lambanızda ışık yoğunluğu ayarlanabilir akıllı ampuller kullanarak uykuya geçiş ve uyanma zamanlarınızı programlayabilirsiniz. Akıllı ampuller dinginlik için ılık ve loş bir ışıktan, uyandırmak için daha soğuk bir tona geçiş yapabiliyor.

Küçük bir tepsi: Alyans, hep taktığınız kolye ya da saat, bileklik… Uyurken tüm bunları çıkarmanız tavsiye ediliyor. Ancak kalktığınızda kolayca ulaşmak aramamak için komodine küçük bir kutu, tepsi veya kase yerleştirerek aksesuarları düzenli tutabilirsiniz.

Alarm: Hatırlayın telefonu çekmeceye koydunuz. Peki sabah nasıl uyanacaksınız? Dekoratif bir çalar saat çok işinize yarar. Ancak uykuya dalmakta veya uyanmakta sorun yaşıyorsanız, zaman ayarlı akıllı saatler tercih edin. Bu saatler meditasyon, gün doğuşu/batışı ve uyku vakti gibi rutinleri düzenliyor.

Bardak altlığı/sürahi: Odanın nem dengesi, ağır yemek veya bazı sağlık sorunları gece boğaz kurluğu yapar. Bu yüzden bir bardak su ve komodine leke yapmaması için bir altlık mutlaka bulundurun.

Açık raf: Uykudan önce biraz kitap, dergi, gazete okumak hatta bilmece çözmek hemen herkese iyi gelir. Bunları elinizin altında ve düzenli tutmak için raflı bir komodin tercih edin.

RENK SEÇİMİ

Dingin bir etki mi? Yoksa hafif kontrast ve canlı bir atmosfer mi? Odada yaratmak istediğiniz etkiyi renk tercihleriniz ile belirleyebilirsiniz.

Maksimum dinginlik: Duvarda ne çok sıcak, ne de çok soğuk bir etki bırakan orta tonlu beyazlar, doğal dokulu tekstil ve malzemeler… İşte her mevsim ruh halinize göre şekillendirebileceğiniz bir yatak odası bazı. “Işık ışığı yansıtır” fikrinden yola çıkarak beyaz veya açık renk bir fon tercih ederseniz alt tonlarında sarı ya da turuncu olan renkler ile sıcak ve canlı bir hava yaratabileceğiniz gibi pastel pembe, mint yeşili ve sıcak griler ile meditatif hissi artıran dingin bir ortam da kurgulayabilirsiniz.

Samimi bir koza: Odanız doğal ışık alıyorsa rahatlatıcı tonlar, yumuşak dokular ile samimi bir hava yaratabilirsiniz. Bunun için beyaz yerine orta koyu tonlar tercih edin. Odanın geri kalanında stilinize göre geleneksel veya çağdaş ama eğlenceli bir his uyandıran, farkındalığı yükselten bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Çikolata kahveleri, orman yeşili ve siyah nüanslı maviler odayı huzurlu kılar ve dinginlik hissini pekiştirir. Günümüzde özellikle doğaya atıfta bulunan ve spiritüel olarak rahatlatıcı rol oynayan derin yosun yeşilleri tercih ediliyor.

HAZIRLAYAN: PELİN ÖZKUL

Yatak odanızı lüks gösterecek 10 püf nokta

Karbonat ile yatak temizliği: İlk günkü gibi taze koksun