Denge+oran+ölçek oyunu

Bir odayı olduğundan daha büyük, daha yüksek ya da daha ferah göstermenin sırrı dekorasyon oyununu kuralına göre oynamakta gizli!
 
ORANTILARA DİKKAT
1. Mobilya grupları: Benzer ya da takım olan mobilyaları etrafa dağıtmak yerine odanızın orantılarına göre belli aralıklarla gruplayın. Geniş bir alanda mobilyaların arasında daha fazla mesafe bırakılabilir.
2. Koyu renkler: Koyu renkler bazı oda formlarında avantajlı olur. Mesela çok uzun ama dar bir odanız varsa, kısa duvarları koyu renkte boyayın ya da bir duvara farklı bir özellik kazandırarak farklı şekilde algılatın.
3. Zemine dikkat: Küçük odalarda zemini olabildiğince net ve açık bırakın. Zemini açık tonlarda ve olabildiğince doğal malzemelerle yekpare kaplamak da bir alternatif. Mobilyalarda ahşap ve mümkünse zemin görünecek biçimde hafif yüksek ayaklıları tercih edin. Bu daha genişmiş izlenimi yaratır.
4. Sorun; alçak tavan: Sırt kısmı kısa olan mobilyalar kullanın. Döşeme, perde ve duvar kağıdında enine çizgili kumaşlar seçin veya tavan ve duvarı zemine göre daha açık renk boyayın. Bu hileler oda tavanını yüksek gösterir.
 
www.sandbergab.se

DENGELER ÖNEMLİ
1. Simetriye önem verin: Benzer koltukları yan yana kullanmak ya da kanepenin her iki yanına eş sehpa ve abajur yerleştirmek gibi mobilyaları belli bir simetride düzenlemek de odada yerleşim dengesi sağlar.
2. Asimetrik dengeler: Odaya modern, dinamizmi yüksek bir hava kazandırmak için şaşırtıcı olun. Zigon sehpalar, tamamlayıcı mobilyalar için uygulayacağınız asimetrik düzenle bunu sağlayabilirsiniz.
3. Görsel zenginlik  kazandırın: Farklı yükseklikte asılan aydınlatmalar ya da aynı duvar önünde ama farklı yükseklikte ve derinlikte dolaplar görsel açıdan zenginlik ve derinlik kazandırır.
4. Farklı birleşimler: Belli köşelerde yaratacağınız odak noktaları mekândaki dengeyi pekiştirirken sizin için önemli parçaların da dekorasyonda öne çıkmasını sağlar.
 

Rasch Home Vision koleksiyonu, Hanna Home

ÖLÇEKLERLE OYNAYIN
1. Kılavuzunuz oda ölçüleri: Odanın mimari detayları ve ölçüleri mekan yerleşiminde temel oluşturan detaylar. Çok büyük veya geniş bir kanepeyi kısa duvara yerleştirmek ya da duvardan daha uzun kanepeler almak hata olur.
2. Ölçek/desen oyunları: Genel kural şu: Geniş odalara büyük desenler, dar mekanlara küçük desenler. Eğer küçük bir salonda büyük desenler kullanıyorsanız arka planı ve zemini beyazla dengeleyin.
3. Mobilyaya dikkat!: Görsel olarak benzer hacimde mobilyalar seçin ve her defasında birini yerleştirerek bir adım uzaklaşın. Mobilyaların birbirleriyle uyumunu (ölçü, desen, malzeme) kontrol edin.
4. Şaşırtıcı seçimler: Biraz kişisellik, biraz  da görsel hareket için tek bir mobilyada veya aksesuarda büyük ölçek kullanın veya birkaç benzer ürünü bir arada kullanarak hacimli bir öbek yaratın.