Çok besleyici hesaplı tarifler

Son güncelleme:

Protein bakımından zengin baklagilli tarifler hem çok lezzetli, hem de çok pratik. İçine biraz yaratıcılık eklediğiniz sunumlarla sofralarınıza farklılık ve lezzeti aynı anda katabilirsiniz.

AKŞAM YEMEĞİNE

Ekim ayının ruh halini anlatan dokularla, proteinden zengin bir akşam yemeği çok yerinde ve leziz bir seçenek olabilir.

YEŞİL MERCİMEKLİ TAVUK IZGARA (4 kişilik)

MALZEMELER

  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 4 adet tavuk göğüs eti
  • 2 adet orta boy kabak
  • 10 yaprak roka
  • 4 yaprak kuzu kulağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, taze çekilmiş karabiber.

YAPILIŞI

Rendelenmiş limon kabuğunu, zeytinyağını, tuzu ve baharatı bir kapta harmanlayın. Tavuk göğüs etlerini enine ikiye kesip incelttikten sonra baharata bulayın. Her iki tarafını ızgarada pişirin. Kabakları da boyuna ince dilimleyin ve aynı şekilde ızgarada pişirin. Servis tabağına tavuk göğüs etini, ızgarada pişirdiğiniz kabak dilimlerini, yeşillikleri ve diri kıvamda haşlayıp süzdüğünüz yeşil mercimekleri serpin.

Lila renkli dantel masa örtüsü, çelenk, English Home. Yeşil vazo, Koçtaş. Fener, galvaniz kovalar, çukur tabaklar, çatal-bıçak seti, Porland. Kroşe supla, Linens. Kuru çiçek, Paşabahçe. Peçete, Mudo Concept. Bardaklar, karaf, Lav.

Galvaniz kova, kulplu saksı, runner, mumluk, Mudo Concept. Vazo, masa örtüsü, English Home. Pano, Porland.

ESKİYE ÖZLEM

Galvaniz saksıları dürümlerinizi servis etmek için kullanabilirsiniz.

NOHUTLU KÖFTE/FALAFEL (4 kişilik)

MALZEMELER

  • 1 su bardağı nohut
  • 1 çay bardağı galeta unu ve bayat ekmek içi
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • Yarım demet maydanoz, kıyılmış
  • Yarım demet dereotu, kıyılmış
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Tuz, taze çekilmiş karabiber
  • Ayrıca: 1 su bardağı un
  • 2 yumurta, çırpılmış
  • Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI

Bir gece öncesinden beklettiğiniz nohutları zerdeçalla birlikte haşlayın. Daha sonra mutfak robotuna aktarın. Yeşillikleri ince kıyıp mutfak robotuna alın. Püre haline gelene dek ezin. Hamurdan küçük toplar elde edin. Her topu önce çırpılmış yumurtaya, sonra da una bulayın. Kızgın yağda kızartın. Pita ekmeğinin içinde salata malzemesi ve tahin sosla birlikte servis yapabilirsiniz.

Tepsi, Mudo Concept. İkat tabak ve kase, sehpa, Paşabahçe. Halı, English Home. Çizmeler, Koçtaş. Mavi cam bardak, Lav. Kapaklı şekerlikler, Porland.

RENKLENDİRİN

Kontrast renkleri bir arada kullanarak yemeklerinizi daha da çekici ve iştah açıcı kılabilirsiniz.

MAŞ FASULYELİ PEMBE PİRİNÇ SALATASI (4 kişilik)

MALZEMELER

  • 1 su bardağı yasemin pirinci
  • 2 adet orta boy pancar
  • 4-5 dal taze nane, kıyılmış
  • 4-5 dal maydanoz, kıyılmış
  • 4-5 dal dereotu, kıyılmış
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 çay bardağı taze ceviz içi, iri kıyılmış
  • 1 çay bardağı haşlanmış maş fasulyesi
  • Tuz

YAPILIŞI

Pancarların kabuğunu soyun, irice doğrayın ve tencereye aktarın. 1 litre suyu ekleyin. Su kaynamaya başlayınca pirinci ilave edin. 10 dakika haşlayın. Süzdükten sonra ince kıyılmış yeşillikleri, dilerseniz küp doğradığınız haşlanmış pancarı, maş fasulyesini ve ceviz içini ekleyip harmanlayın. En son zeytinyağını dökün, tuzu serpin. Tekrar karıştırın. İnce dilimlenmiş limon ile birlikte servis yapın.

Yapay aranjmanlar, tepsi, seramik sunum tahtası, bardaklar, runner, Mudo Concept. Mor çiçek, Koçtaş.

ETNİK YORUM

Köfteleri bu kez yan yana değil üst üste servis edin ve etnik desenlerle sofranızı renklendirin.

FASULYE KÖFTESİ (4 kişilik)

MALZEMELER

  • 1 su bardağı kuru fasulye, haşlanmış
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • Yarım demet nane, kıyılmış
  • Yarım demet maydanoz, kıyılmış
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz, taze çekilmiş karabiber

Ayrıca:

  • 1 su bardağı un
  • 2 yumurta, çırpılmış
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı susam.

YAPILIŞI

Haşlanmış kuru fasulyeleri mutfak robotuna koyun. Yeşillikleri ince kıyıp robota alın. Püre haline gelene dek ezin. Kıvamı çok yoğun ise haşlama suyundan birkaç yemek kaşığı ilave edebilirsiniz. Hamurdan yarım mandalina büyüklüğünde parçalar elde edin. Her parçayı önce çırpılmış yumurtaya, susama ve son olarak da una bulayın. Kızgın yağda kızartın.

HAZIRLAYAN: İLKE YILMAZ
FOTOĞRAFLAR: HANDE GÖKSAN
TARİFLER: İNCİ BAK/EAT DRINK SHOOT STUDIO