Çiçeklerde küllenme hastalığı

Çiçeklerde küllenme hastalığı neden olur? Çözümü nedir?

Son güncelleme:

Çiçeklerde küllenme hastalığı neden olur? Bitkilerde sık karşılaşılan küllenme hastalığı ve çözüm yollarını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

KÜLLENME HASTALIĞI NEDİR?

Külleme hastalığı daha çok bahçe bitkilerinde rastlanan olumsuz hastalıklardan biridir. Rüzgar, böcekler gibi dış etmenlerle taşınan, bitki yapraklarının yüzeyini kaplayan yapışık, toz görünümüne sahip bir hastalıktır.

Çiçeklerde küllenme hastalığı, bitkilerin yeni verdiği yavrularında gelişimini engeller.

ÇİÇEKLERDE KÜLLENME HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Çiçeklerde küllenme hastalığı

Çiçeklerde külleme hastalığı aslında bir mantardır. Nemin yoğun olduğu ve güneşin yetersiz olduğu ortamlarda külleme hastalığı gözlenebilir. Külleme hastalığı daha çok puslu ve nem oranı yüksek günlerde yayılır.

İç mekan bitkilerinde küllenme hastalığı yine dışarıdan gelebileceği gibi hatalı sulama, ortamdaki nem fazlalığı ve yaprak yüzeyinde biriken tozlarda neden olabilir. İç mekan bitkileri yapraklarında oluşan tozları düzenli olarak nemli bir bezle silmeyi ihmal etmeyin.

ÇİÇEKLERDE KÜLLENME HASTALIĞI ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Hastalığın olmaması için bakımında birkaç noktaya dikkat etmekte fayda var. Bitkileri üstten sulama, çimlerin sürekli ıslak ya da nemli kalması gibi durumlar küllemeyi tetikleyebilir. Genellikle hastalık bitkilerin alt yapraklarında başlar.

Külleme hastalığı gördüğünüz yaprakları mutlaka budayın ve bahçenizden uzaklaştırın. Külleme hastalığı olan bitkiler ne yazık ki büyüyemez. Çiçeklerini açmakta zorlanır. Hastalık ilerlediyse yaprak ve meyve dökümü meydana gelir.

Külleme hastalığı hızla yayılan bir hastalıktır. Bu nedenle mutlaka uygun bir ilaç kullanılmalıdır. Özellikle bahçe bitkileri için zirai ilaç satan yerlerden fungusit temin edebilirsiniz. Bu ilacı kullanırken solumamak adına maske kullanmalısınız ve bu işlemi dış mekanda açık alanda yapmakta fayda var. Hastalık tek ilaç uygulamasıyla geçmeyecektir. Belli aralıklarla uygulama yapılmalıdır. Hastalığın yayılımına göre 10-15 günde bir uygulanabilir. Eğer hastalık çok yaygınsa mutlaka o yapraklar budanmalıdır.

KÜLLENME HASTALIĞI İÇİN DOĞAL ÇÖZÜM

İç mekan bitkilerinde meydana gelen külleme için öncelikle doğal bir tedaviye öncelik verebilirsiniz. Karbonat, doğal ev yapımı sirke ve yine doğal arap sabunu ile oluşturulan karışımla müdahale edebilirsiniz. 1 litre su içerisine 1 çay kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı kadar doğal sirke ve yarım yemek kaşığı kadar doğal arap sabunu ilave edebilirsiniz. Bu uygulamayı haftada bir kere sorunlu yerlere özellikle de alt yapraklara uygulayabilirsiniz. Fakat külleme için doğal yöntemle vakit kaybetmeyin ve direk ilacı edinmeye çalışın.

KÜLLENME HASTALIĞI HANGİ BİTKİLERDE GÖRÜLÜR?

Bahçede meydana gelen külleme hastalığı domates, kabak, salatalık, şeftali, nane, gül, patlıcan, kestane, çilek gibi birçok üründe gözlenebilir.

İç mekan bitkilerinde de külleme hastalığını gözlemlemek mümkün. Özellikle kalanchoe çiçeğinde sıkça rastlanır. Bunun dışında begonya türleri ve menekşelerde de gözlemlemek mümkün.

Saksıda gül bakımı nasıl yapılır?

Çiçeklerde küflenme sorunu nasıl çözülür? Bitki küflenmesi nedeni