Çiçeklerde küflenme sorunu nasıl çözülür? Bitki küflenmesi nedeni

Son güncelleme:

Çiçeklerde küflenme sorunu nasıl çözülür? Bitki küflenmesi nedenleri nelerdir? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, bitkilerde küflenme sorunu ile ilgili detayları anlattı.

ÇİÇEKLERDE KÜFLENME SORUNU NEDEN OLUR?

İç mekan bitkileri ortamın havasını temizlemeye yardımcı olur. Fakat bazen iç mekan bitkilerinde bazı sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Bunlardan biri de bitkilerde oluşan küfler. Çiçeklerde küflenme nedeni bakımsızlık, aşırı sulama ya da güneş ışığının eksikliği gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Özellikle ev bitkilerinin toprağında ya da bitkinin yapraklarında küf oluşması hem bizlere hem de bitkilere zararlıdır.

Eğer sizinde bitkinizde bu tarz sorunlar mevcutsa bazı yöntemlerle küflerden kurtulmanız mümkün.

ÇİÇEKLERDE KÜFLENME SORUNU ÇÖZÜMLERİ

Çiçeklerde küflenme sorunu çözümü için öncelikle küflü bölümü temizlemeye çalışın. Eğer küf oluşumu topraktaysa toprağın küflü olan üst tabakasını almaya çalışın. Küfü alırken mutlaka eldiven kullanmayı unutmayın! Yüzeydeki küfü tek seferde almak için kürek ya da kullanmadığınız eski bir kaşığı kullanabilirsiniz. Toprakta oluşan küf temizlenmezse bitki köklerinin kurumasına neden olabilir.

Küf miktarı yüzeyde çok yaygın şekildeyse ve saksı dışına kadar taştıysa mutlaka bitkinin saksısı da değiştirilmelidir. Aynı saksı kullanılacaksa çok iyi şekilde sterilize edilmelidir. Bir daha aynı problemi yaşamamak adına kaliteli bir toprak karışımı kullanılmalıdır.

Toprak yüzeyindeki küfü sadece temizlediyseniz yani toprak değişimine gitmediyseniz küfü temizledikten sonra doğal bir mantar önleyici kullanabilirsiniz. Eğer sadece küfü alıp başka bir işlem yapmazsanız ne yazık ki öncesinde var olan küf sporları toprağa yayılabilir. Doğal mantar önleyici olarak toprağının üstüne doğal elma sirkesi, tarçın ya da karbonat serpebilirsiniz. Bu, mantar oluşumunu doğal olarak önlerken bitkilerinize de zarar vermeyecektir. Yine neem yağını kuru toprağa ekleyip doğal bir pestisit olarak kullanabilirsiniz.

BİTKİLERDE KÜFLENME SORUNU NASIL ÖNLENİR?

Çiçeklerde küflenme sorunu

Küflenmeyi yaşamamak için mutlaka toprak yüzeyini temiz tutmaya çalışın. Artık bırakabilecek meyve sebze püreleri gibi kürlerden uzak durun.

Küflenme bitki yüzeyinde oluştuysa küfün aktif olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer küf aktifse tüylü bir görünüme sahip olur. Değilse açık renkli ve toz gibi görünür. Böyle bir durumda bitkileriniz mutlaka iç mekandan dış mekana taşıyın. Gözle görünen küflü yüzeyi nemli bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla temizleyin. Fakat bu işlemi yaparken farklı yerlerini kullanmaya çalışın. Çünkü küfü bezin aynı yeriyle silmeniz daha da yayılmasına neden olacaktır.

Küflenmeden çok fazla etkilenen yaprak ve dallar mevcutsa budanarak temizlenebilir.

Küflenen toprak ve bitki bölümlerini temizlediğinizden eminseniz tekrarlamaması adına mutlaka iyi bir mantar giderici ilaç kullanmanızı öneririz. Fakat bu uygulamayı mutlaka dış mekanda ve maske kullanarak gerçekleştirmeyi unutmayın!

Bir daha küflenme sorunu yaşamamak adına bitkilerinizin bulunduğu ortamın yaklaşık 21 derece sıcaklıkta olmasına dikkat edin. Yine toprağı sürekli ıslak tutmamaya çalışın. Toprağın kurumasına izin verip bir sonraki sulamayı ona göre gerçekleştirin.

İç mekan bitkilerinizi her gün havalandırmaya çalışın. Balkona çıkartmasanız bile mutlaka bulundukları ortamı havalandırmaya dikkat ve özen gösterin.

Çiçeklerde küflenme sorunu yaşamak istemiyorsanız, mutlaka bitki türüne uygun ve kaliteli malzemelerden oluşan toprak karışımları kullanmaya çalışın. Bitkide oluşan kuru yaprakları mutlaka temizlemeyi unutmayın!

Saksı toprağında beyaz küf neden olur? Çözümü basit

El yapımı bitki besini tarifleri