Bitkilerin kış bakımı

Bitkilerin kış bakımı: Havalar soğuduğunda dikkat!

Bitkilerin kış bakımı konusunda akıllarda soru işaretleri oluşmaya başladı. Havaların giderek soğuduğu bu günlerde, bitkilerini korumak isteyen bitkiseverler, kış bakımının nasıl yapılacağını merak ediyor.

İÇ MEKAN BİTKİLERİ İÇİN KIŞ BAKIMI

salon-bitkileri

Sizler için bitkilerinizi soğuk havalarda nasıl koruyabileceğinizi anlatıyoruz. İşte bitkilerin kış bakımı…

KONUM

Yeşil yapraklı bitkiler için en önemli noktalardan birisi odada nerede konumlandırdığınızdır. Işık, ısı ve nem bu çiçekler için anahtar etmenler.

GÜNEŞ IŞIĞI İHTİYACI

Bitkilerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Güney cephe evlerde ışık doğrudan geldiği için yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Doğrudan güneş ışığı her dem yeşil yapraklı bitkilerin yapraklarının yanmasına sebep olabilir.

ZEMİN ISISINI KORUYUN

Bitkilerin kökleri yerden çok fazla ısı ya da soğuk almaktan hoşlanmaz. Bu köklerinin kurmasına ya da donmasına sebep olabilir. Bu sebeple zeminin ısısı önemlidir. Benzer şekilde büyüme dönemlerinde bitkinin sabit bir ısıda kalması idealdir. Soğuk havalarda bitkileri doğrudan soğuğa maruz bırakmayınız.

NEM İHTİYACI

İnce yapraklı bitkiler genellikle yoğun neme ihtiyaç duyduklarından banyo ortamını severler. Daha dolgun ve kalın yapraklı bitkiler için ise salon gibi daha kuru ortamlar uygundur.

BİTKİLER İÇİN NEMİ ARTIRMAYA YARAYACAK 3 PÜF NOKTA

  1. Bitkileri gruplandırarak konumlandırın.
  2. Bitkileri sığ bir kaba koyun ve üzerini çakılla kaplayın.
  3. Her gün ılık suyla bitkileri spreyleyin

DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİNİZİ DE KORUYUN

Dış mekan süs bitkilerinizi zorlu hava şartlarından korumanın yollarını bilin.

Dondurucu soğuklar sadece geceleri birkaç saat sürse bile, en küçük don olayı bitkinizin ani ölümüne sebep olabilir. Peki bahçenizdeki bitkileri soğuktan nasıl korumalısınız? 

BAHÇEDEKİ BİTKİLER SOĞUKTAN NASIL KORUNUR?

  • Bulunduğunuz bölgenin hava şartlarını göz önünde tutarak bitki seçimine dikkat etmelisiniz. Bu doğrultuda yapacağınız tercihler size yaz- kış bakım kolaylığı getirir.
  • Yaşadığınız bölgenin iklim özelliklerini bilmeniz ve haftalık meteoroloji tahminlerini takip etmeniz ani ısı değişikliklerine karşı hazırlıklı olmanızı sağlar.
  • Kuvvetli soğuklarda en pratik çözüm taşınabilir bitkileri kapalı bir alana koymaktır. Bahçenizdeki cam seranız, kapalı balkonunuz, hatta kısa süreli bir çözüm de olsa kapalı garajınız bitkileriniz için korunaklı yerlerdir. Tabii buralarda da ısının sıfırın altına düşmemesi gerektiğini unutmayın.
  • Koruyucu örtüler soğuk kış günlerinde işe yarayacaktır. Bitkinin tamamını sararak, hatta toprak yüzeyini samanlı karışımlarla kaplayarak hem gövde hem de kökleri soğuktan korumanız mümkün.
  • Potasyum ile bitkiniz dondurucu soğuklara karşı daha dirençli olacaktır. Sonbahar başında bitkinize vereceğiniz potasyum ağırlıklı besinler bitkinin dokularının kuvvetlenmesini sağlayacaktır.
  • Bitkilerinizi uzun süre susuz bırakmamalısınız. Susuz kalan bitkinin soğuğu karşı direnci düşer. Çok sık sulamayın ama toprak kurudukça gecikmeden su vermeyi ihmal etmeyin.
  • Bahçede yapacağınız malçlama işlemi, alabileceğiniz koruyucu önlemler arasındadır. 
  • Kar aslında bir yalıtkan vazifesi görerek bitkinizi soğuktan korur. Ama büyük ağaçların, çalıların ve çitlerin dallarının ağırlıktan hasar görmemesi için kar temizliği yapmanız gerekmektedir.
  • Kar altında kalmış çimlerin zarar görmemesi için üzerinde yürümemeye özen gösterin.
  • Bahçedeki kapalı seranızın üzerinde biriken karları temizlemeyi unutmayın. 

Basit bir serada neler olmalı? Bitkilerinizi koruyun

En soğuk aylarda hayatta kalabilen ve gelişebilen 12 kış ev bitkisi

Kış bitkileri için alternatif saksı fikirleri

Su istemeyen dış mekan bitkileri: Susuzluğa dayanıklı 19 çiçek