Boya miktarı nasıl hesaplanır

Boya miktarı nasıl hesaplanır? Duvarlarınız için boya almadan önce dikkat

Son güncelleme:

Boya miktarı nasıl hesaplanır? Basit bir ölçümle odanız için gerekecek boya miktarını hesaplayabilirsiniz. İşte boya miktarı hesaplama…

  1. Odanın genişliği x yüksekliği = Genel oda ölçüleri
  2. Kapı ve pencerelerin genişliği x yüksekliği = Genel kapı ve pencere ölçüleri
  3. Genel oda ölçüleri – Genel kapı ve pencere ölçüleri = Boyanacak duvar alanı
  4. Duvar alanı x 2 (iki kat için) + biraz da rötuşlar için = Toplam
  5. Toplam / m2/l boya tenekeniz üzerindeki sayı = Projeniz için gerekli olan boyanın litre cinsinden miktarı

İlginizi çekebilir: Hangi cephe ne renge boyanmalıdır? Cepheye göre duvar boyası seçimi

BOYA İŞLEMİNE BAŞLAMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER

Boya miktarı nasıl hesaplanır? sorusunu yanıtladık. Peki boyama işlemine başlamadan önce neler yapılmalı? Boyarken nelere dikkat edilmeli?

Eviniz boşsa işiniz kolay. Ancak eşyalarınız varsa onları bir araya toplayıp üstlerini örtün.

Zemini branda ile kaplayın ki yerlere boya damlamasın.

Tavanla duvarın birleştiği noktalara, boyanması istenilmeyen pencere kasa kenarları, kapı pervazları, sabit dolap ve benzeri yüzeylere, cam ve kapıların kenarlarına maskeleme bantı çekirek koruma altına alın. Boya bittikten 2-3 saat sonra bantları sökün, o bölgelerin boyanması gereken yerlerini ince fırça ile geçin.

ASTAR ATIN

Boya uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görür. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.

DOĞRU FIRÇA VE RULO SEÇİMİ

Doğru fırça ve rulo seçimi yapın. Tavan, duvar, kapı ve pencerelerin boyanması için farklı tipteki fırça ve ruloları kullanmanız gerekir. Rulonuzu yüzeye ve boyanın cinsine göre seçin.

Fırçalarda genelde siyah kıllı fırçalar sentetik, beyaz kıllı fırçalar ise su bazlı boyalar için dizayn edilmiştir.

Macun ve saten alçı tarzdaki düz yüzeylerde saten rulo, sıvalı ve tekstürlü yüzeylerde ise plastik rulosu tercih edin.

Yüzeyin büyüklüğü de seçiminizi etkiler. Alan küçüldükçe daha küçük fırça ve rulo, alan genişledikçe daha büyük fırça ve rulo kullanılması gerekir.

Boyanmasını istemediğiniz alanların kenar kısımları ve tavan duvar bileşim noktalarını boyanın taşmaması için kestirme fırçası da denilen ince uçlu fırçalar ile boyayın.

BOYA ELEĞİ

Rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız mutlaka boya eleği kullanın. Böylece rulo ve fırçaya fazla boya alıp etrafa da damlatmazsınız.

BOYAMA YÖNÜ

Boyanın son taramasını mutlaka yukarıdan aşağıya doğru hep aynı yönde yapın, böylece duvarda dalgalanmalar oluşmaz. Fırçayı da hep aynı yönde sürmeniz gerekiyor.

Kenar bantları çektikten sonra duvarı yukarıdan aşağıya olacak şekilde boyayın. Fırçayı boyaya çok batırmayın; batırdıktan sonra hafifçe silkeleyin ve fazla boyayı fırçadan atın. Ardından boyayı duvara uygulayın. Bantları kaldırdıktan sonra ince fırçayla yine aynı yönde uygulama yaparak boyama işlemini tamamlayın.

MAT VE PARLAK RENKLER

Romantik ve dramatik bir etki istiyorsanız parlak boyalarla yaşam alanlarınıza makyaj yapabilirsiniz. Ancak son yıllarda aşırı parlak renklerin pek moda olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız.

Yarı parlak ve mat boyalar çok daha popüler. Parlaklık oranı arttıkça, duvardaki sorunların da o kadar çok ortaya çıkacağını da unutmayın.

Dış kapı nasıl boyanır? Kapınızı boya ile renklendirin

Saksı nasıl boyanır? İşte adım adım yapılışı ve gerekli malzemeler